Järjestöt vastustavat Posion sote-ulkoistusta

Posion kunta on päättänyt kilpailuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon. Valtuusto päättää sote-palvelujen tarjoajasta joulukuussa. Posion ammattijärjestöjen pääluottamusmiehet vastustavat sote-ulkoistusta.

Posion kunnanvaltuusto päätti toukokuussa sote-palvelujen tuotannon kilpailuttamisesta. Taustalla ovat säästösyyt.

Posion kunnan pääluottamusmiehet JHL:sta, SUPER:ista, Tehysta, Jukosta ja Jytystä vetoavat Koillissanomien mielipidekirjoituksessa valtuustoa kaatamaan ulkoistussuunnitelmat.

– Kilpailuttamisesta päätettiin, kun henkilöstö ei luopunut lomarahoistaan. Saimme kunnan yksityistämistä valmistelevaan sote-työryhmään vain yhden järjestöedustajan. Asiasta ei käyty yt-neuvotteluja järjestöjen kanssa ennen yksityistämispäätöksen tekemistä, vaikka pyysimme niitä kahdesti. Saimme vain vastauksen, että asiasta on tiedotettu henkilöstölle sähköpostitse, JHL:n pääluottamusmies Sinikka Soudunsaari sanoo.

Tarjouskilpailuun on valittu Attendo Oy, Coronaria, Mehiläinen Oy ja Suomen Terveystalo Oy. Kilpailijat jättävät tarjouksensa marraskuussa ja tarjouskilpailun voittaja selviää joulukuussa. Myös tukipalvelut kuten siivous, ruokapalvelut ja it-palvelut saatetaan yhtiöittää.

Heikentyykö palvelujen laatu?

Järjestöjen edustajat pelkäävät ulkoistuksen heikentävän palvelujen laatua, ja haluavat yksityistämisen sijaan kehittää eri sektorien yhteistoimintaa, työilmapiiriä sekä työhyvinvointia.

– Toinen vaihtoehto on ulkoistaa esimerkiksi vain erikoissairaanhoito ja lastensuojelu, jotka aiheuttavat hallitsemattomia menoeriä, Soudunsaari sanoo.

Posiolla on kokeiltu aiemmin yksityistämistä siivoamisessa, työterveyshoidon palveluissa ja mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä. Nämä palvelut palasivat takaisin kunnille  palvelun laadun heikkenemisen ja kustannusten nousemisen takia.

Järjestöjen edustajia ihmetyttää myös sote-ulkoistamisen ajankohta, sillä sote-palveluja ollaan joka tapauksessa uudistamassa valtakunnallisesti, eikä soten kokonaisulkoistuksia saisi tehdä ennen kyseistä uudistusta.

Jos ulkoistamiseen lähdetään, palvelut siirtyisivät kesäkuussa yksityiselle palveluntarjoajalle. Kunnan henkilöstö siirtyisi uuden palveluntuottajan työntekijöiksi.