JHL:läinen Nura Farah sai Suomi-palkinnon

JHL:n jäsen ja aktiivi Nura Farah  on saanut vuoden 2015 Suomi-palkinnon. Farah on yksi seitsemästä ansioituneesta taiteilijasta, joille palkinto myönnettiin. Siihen liittyy 24 700 euron rahapalkinto.

Nura_Farah2Somaliasta Suomeen 13-vuotiaana muuttanut Nura Farah, 36, on Suomen ensimmäinen somalitaustainen suomeksi kirjoittava kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Aavikon tyttäret ilmestyi 2014.

Taiteellisten ansioiden lisäksi Farahin palkitsemista perustellaan hänen julkisilla esiintymisillään, joilla hän pyrkii murtamaan suomalaisten ennakkoluuloja Somaliasta. Nura Farah kykenee ylittämään kieli- ja kulttuurimuurin ja toimii samalla esikuvana maahanmuuttajanuorille, todetaan palkitsemisperusteissa.

Nura Farah on hyvässä seurassa, sillä muita tänä vuonna Suomi-palkinnon saaneita ovat muun muassa säveltäjä Aulis Sallinen, näyttelijä Birgitta Ulfsson sekä irakilaistaustainen kirjailija ja elokuvaohjaaja Hassan Blasim. Hän on todennäköisesti kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailijamme juuri nyt.

Meni melkein jalat alta

Esikoiskirjan saamasta myönteisestä palautteesta lähtien Nura Farah on saanut totutella julkisuuteen.Suomi-palkinnon myötä sitä on luvassa roppakaupalla lisää; esimerkiksi Helsingin Sanomat huomioi somalilaistaustaisen kirjailijan palkinnon näyttävästi verkkosivullaan.

Miltä virallisen Suomen myöntämä palkinto tuntuu, Nura?

– Tuntuu tosi huikealta. Kun kuulin siitä ensimmäisen kerran, kyllä jalat tärisivät. En meinannut millään uskoa todeksi, hän myöntää.

Farah on ammatiltaan kemian laborantti ja hän työskentelee Elintarviketurvallisuuskeskus Evirassa. Juuri nyt hän on maaliskuun alkuun asti kestävällä vanhempainvapaalla ja kirjoittaa esikoisteokselle jatkoa lapsenhoidon ohessa.

Koska seuraava kirja valmistuu?

– Kirjan kirjoittaminen ei ole yksinkertainen juttu, vaan vaatii mielikuvituksen lentoa, aiheeseen perehtymistä ja intensiivistä kirjoittamista. Kirjan valmistumiselle ei ole aikataulua – se on mysteeri itsellenikin.

Sijoittuuko tekeillä oleva romaani Somaliaan?

– Sekä Somaliaan että Suomeen. Kirjan henkilöt ovat samoja kuin Aavikon tyttäret -romaanissa.

Palkintosumma on huomattava, liki 25 000 euroa, mutta Farah ei aio jättää virkaansa Evirassa.

– Kirjoittaminen on hyvin yksinäistä, ja siksi on hyvä nähdä muita ihmisiä vaikka työpaikalla. Sitä paitsi Suomen kokoisessa maassa pitäisi olla valtavan tuottelias elääkseen pelkästään kirjallisilla töillä, hän sanoo jalat maassa –asenteella.

Aikanaan koulukiusattuna

Farah tuli Suomeen 90-luvun alussa ja kertoo kotoutumisen vieneen oman aikansa.

– Mustaihoisena koululaisena ei ollut aina helppoa. Olin koulukiusattu, mutta onneksi minulla oli opettajia, jotka tukivat. Lisäksi uskalsin puhua kuraattorille ongelmistani. Se auttoi, hän kertoo.

Omien kokemustensa takia Farah osaa samaistua tänä syksynä Suomeen tulleisiin turvapaikanhakijoihin.

– Ymmärrän sodan jaloista lähteneitä, mutta yhtä lailla paremman elämän toivossa kotinsa jättäneitä. Eurooppa näyttäytyy monille mahdollisuuksien mantereena. Jos eläisin nyt Somaliassa, jossa ei ole sananvapautta ja jossa varsinkin naisen liikkumatila on hyvin ahdas, miettisin varmasti lähtemistä.

Neljännesvuosisadan Suomessa asuneena Farah ymmärtää myös suomalaisia, joita syksyn ennennäkemätön pakolaisvyöry pelottaa. Hän ei tuomitse somessa vellovaa pakolaiskeskustelua, ei edes pahimpia rasistisia ylilyöntejä.

– On parempi, että ihmisillä on jokin paikka purkautua. Sitä paitsi uskon suomalaisten järkevyyteen, hän sanoo.

Ay-liike on sydämen asia

Nura3JHL:n jäseneksi Farah liittyi 22-vuotiaana. Oman yhdistyksen, Eviran henkilöstö JHL:n, vuosikokouksessa häntä pyydettiin sen hallitukseen.

Lisäksi Farah on työpaikkansa varatyösuojeluvaltuutettu ja SAK:n varavaltuutettu. Hän on toiminut myös JHL:n maahanmuuttajajaoston Kamun puheenjohtajana.

– Maahanmuuttajajaosto on merkittävä maahanmuuttajien tietoisuuden, rohkeuden ja itsevarmuuden lisääjänä, hän totesi Motiivin haastattelussa tuoreeltaan esikoisteoksen ilmestymisen jälkeen keväällä 2014.

Ammattiyhdistysliike on Farahille sydämen asia.

– Rakastuin ay-liikkeeseen, kun luin sen historiaa ja tasa-arvoa käsittelevää SAK:n kirjaa, jossa kerrottiin päivähoitojärjestelmän kehityksestä. Se oli merkittävä edistysaskel naisten työelämään osallistumisessa, totesi Farah haastattelussa.

Ministeri jakoi palkinnot

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuuripalkinto. Se myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai merkittävästä läpimurrosta.

Tämän vuoden palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen 8. joulukuuta Helsingissä.

Palkinnon saajat valitsee opetus- ja kulttuuriministeri apunaan eri taiteenalojen edustajista koostuva raati.