Mäntykoti sai Hyvissä käsissä 2015 –palkinnon

Keminmaalainen Mäntykoti sai JHL:n Hyvissä käsissä 2015 -palkinnon. Kehitysvammaisten ryhmäkodissa viihtyvät niin asukkaat kuin työntekijät.

Hyvissä käsissä 2015 -palkinto luovutettiin JHL:n järjestämillä ensimmäisillä sote-festareilla 22. lokakuuta 2015 Helsingissä. Palkintoehdokkaita oli 25, joista JHL:n Vuoden hoitajaksi keväällä nimetty Heli Kaleva valitsi voittajan.

– Työntekijät huomioivat kehitysvammaiset asukkaat kokonaisvaltaisesti ja kantavat vastuuta perushoidosta. Myös työyhteisö voi hyvin, sairauspoissaoloja on vähän ja henkilökunta on iloista ja motivoitunutta, hän perustelee valintaansa.

Ilot ja surut yhteisiä

Totta joka sana! Mäntykodissa huolehditaan asukkaiden hoidosta ja hoivasta, eletään yhdessä tavallista arkea iloineen ja suruineen ja järjestetään asukkaille toisinaan myös huippuhetkiä, kuten retkiä ja teatterivierailuja.Merja Jylhänkangas

– Kun lähdetään reissuun tai tehdään jotain muuta ekstraa, ei henkilökunta vilkuile kelloa, vaan joustaa tarvittaessa. Meillä on todella sitoutuneita työntekijöitä, sanoo Mäntykodin vastaava ohjaaja Merja Jylhänkangas.

Henkilökuntaan kuuluu kahdeksan hoitajaa ja yksi vastaava ohjaaja. Viihtymisestä ja sitoutumisesta kertoo se, että puolet henkilökunnasta on työskennellyt Mäntykodissa sen perustamisesta, eli vuodesta 2002,  lähtien.

Lisäksi ryhmäkodissa on usein lähihoitajaopiskelijoita harjoittelemassa sekä kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvia.

Koti kymmenelle

Mäntykodissa asuu pysyvästi kymmenen kehitysvammaista, iältään 25 vuodesta 68:aan. Jokaisella heistä on oma asunto.

Osa asukkaista tarvitsee runsaasti apua arjessa, osa kykenee itsenäisempään elämään ja osallistuu päivä- tai työkeskustoimintaan tai käy avotyössä.

– Kun saamme uuden asukkaan, saattavat tämän omaiset kysyä, milloin saa tulla kylään. Meille saa tulla koska vaan! Tämä on koti, eikä meillä tunneta vierailuaikoja, painottaa Merja Jylhänkangas.

Hyvissä käsissä 2015 -palkinnon vastaanottivat Eija Leskelä ja Paula Luukkonen.