Puhdasta voimaa -hanke päättyi: Oli siisti vuosi!

Oli siisti vuosi, todettiin yhdestä suusta JHL:n puhtauspalvelualan ammatillisen kärkihankkeen loppuseminaarissa viikonvaihteessa. JHL-opistolla Helsingissä järjestettyyn tapahtumaan osallistui noin 50 siivoojaa, laitoshuoltajaa ja muuta puhtauspalvelualan ammattilaista eri puolilta Suomea.

Saako siivooja näkyä ja kuulua työpaikalla?

– Totta kai saa! Hän on osa työyhteisöä ja hänen pitääkin näkyä ja kuulua, sanoo kauhajokelainen sairaalahuoltaja Kirsi Uitto itsestään selvästi.

Ihan jokaisella työpaikalla puhtauspalvelualan ammattilaisten tasaveroinen kuuluminen työyhteisöön ei kuitenkaan ole varma nakki. Oli siisti vuosi -seminaariin osallistunut mänttäläinen koulusiivooja Sanna Ollikainen kertoo taannoisesta tapauksesta, jolloin koulun opinto-ohjaaja sai rehtorilta nuhteet siivoojaa vähätelleestä asenteesta.

– Tämä oli kävellyt parin oppilaan kanssa pitkin käytävää, eikä vastannut siivoojan hyvään huomenen toivotukseen. Käänsi vaan päänsä pois ja antoi samalla aika huonon esimerkin oppilaille. Tapaus synnytti paljon oppilaitoksen sisäistä polemiikkia, ja moitteethan siitä tuli, Ollikainen kertoo.

Oli siisti vuosi tapatuma audioriosta

Ei pelkkää paikkojen puunausta

Sanna Ollikainen työskentelee Mäntän seudun koulutuskeskuksessa siivoojana ja asuntolan hoitajana. Hän myöntää, että toisinaan myös siivoojien omissa asenteissa on petrattavaa.

– Useimmiten sanon ihan reippaasti ammattini ja olen siitä ylpeä, mutta joskus siivoojan eteen lipsahtaa se vain-sana. Onneksi enää harvoin!

Kemiläisen siivoustyönohjaajan Ireene Heikinmatin mielestä siivoustyöhön liitetyt vanhat mielikuvat heijastuvat siihen, ettei siivous ammattina kiinnosta nuoria.

– Kuka vaan ei osaa siivota. Koulutettuja ammattilaisia on pohjoisessakin hankala saada, vaikka alan kouluja on niin Kemissä kuin Torniossa. Palkkaus, imago ja arvostuksen puute voivat vaikuttaa, hän miettii.

Juuri siivoustyön näkyväksi tekeminen ja alan arvostuksen ja merkityksen kirkastaminen olivat JHL:n ammatillisen kärkihankkeen, Puhdasta voimaa 2014-2015, tavoitteena.

– Siivous ei ole pelkkää kiinteistön hoitoa ja huoltoa ja paikkojen puunausta, vaan sillä on suuri merkitys koko työyhteisön viihtyvyyden ja turvallisuuden tekijänä ja lisääjänä, sanoo JHL:n koulutustoimitsija Maila Tikkanen.

Oli siisti vuosi tapahtuman osallistujia
Kuvassa seminaariin osallistuneet siivoustyönohjaaja Ireene Heikinmatti (vas.) , sairaalahuoltaja Kirsi Uitto ja koulusiivooja Sanna Ollikainen.

Vuoteen mahtuu paljon

Puhdasta voimaa -kärkihanke on näkynyt vuoden mittaan monin tavoin JHL:n toiminnassa. Vuosi käynnistyi Viihtyvyysviikon (37) tapahtumilla ja kilpailuilla viime syksynä ja jatkui ammatillisten opintopäivien ja seminaarien sekä alueellisten jäsentapaamisten merkeissä.

– Vuoden kohokohtiin kuului JHL:läisen Heli Riihiahon valinta vuoden 2014 Puhtausalan ammattilaiseksi Finnclean -messuilla Tampereella, kertoo Maila Tikkanen.

Puhtauspalveluala ja sen ammattilaiset saivat kosolti julkisuutta myös jäsenlehti Motiivissa. Lisäksi hankkeeseen sisältyi julisteita ja ovikylttejä, jotka levisivät yhdistyksiin eri puolille Suomea.

– Ainakin itse toimitin niitä pitkin maakuntaa ammattialaverkoston yhteyshenkilöille, sanoo Lapin alueen puhtauspalvelualan verkostoin vetäjä Ireene Heikinmatti.

Tutkinto ei ole läpihuutojuttu

Myös Kirsi Uiton mielestä kärkihanke oli oiva tapa lisätä laajan yleisön tietämystä puhtauspalvelualan koulutusvaatimuksista.

– Laitoshuoltajan ammattitutkinto ei ole läpihuutojuttu. Siinä on kaksi pakollista ja kaksi vapaaehtoista tutkintotilaisuutta, eli käytännön työelämän näyttöä, jolloin joutuu osoittamaan mitä osaa, hän sanoo.

Kirsi Uitto ei jättänyt opintoja pelkkään ammattitutkintoon, vaan jatkoi siivoustyönohjaajaksi ja -teknikoksi ja toimii työpaikallaan myös sijaisten ja opiskelijoiden perehdyttäjänä. Ihan ensimmäiseltä ammatiltaan hän on suurtalous- ja dieettikokki, eli todellinen moniosaaja.

– Tykkään sairaalahuoltajan työstä ja työkavereista. En minä muuten kulkisi Kauhajoelta käsin Seinäjoella asti työssä, hän nauraa.