Kunta-ala on allekirjoittanut kiky-sopimuksen

Kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat allekirjoittaneet kilpailukykysopimuksen maanantaina 5. syyskuuta. Historiallinen neuvottelukierros päättyi allekirjoittamiseen, vaikka kunta-alan työntekijäjärjestöt väläyttivät viime viikolla mahdollisuutta jättää kilpailukykysopimus allekirjoittamatta. Suomen hallituksen budjettiriihessä oli epäselvyyttä kuntien verokompensaatiosta.

Suomen hallitus on viikonlopun aikana selventänyt lukuja ja laskelmiaan ja lisäksi antanut lupauksen, että se varautuu tasapainottamaan kuntien taloustilannetta vuoden 2017 talousarvion täydennystä tehdessä, jos kiky-sopimuksen vaikutukset painavat kuntien talouksia miinukselle.

– Allekirjoitan sopimuksen sillä ehdolla, että sain lupauksen hallitukselta, että kuntatalous jää kustannusneutraaliksi siten kuin kunta-alan kilpailukykysopimusneuvotteluissa sovittiin. Kuntaministeri Anu Vehviläinen ja koko Sipilän hallitus ovat nyt luvanneet tämän, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo Suomen hallituksen kanssa käydyistä taustakeskusteluista.

20160905_121245
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja toimialajohtaja Håkan Ekström osallistuivat allekirjoitustilaisuuteen.

Lisäksi on luvattu tarkastella vuosittain kikysopimuksen vaikutuksia kuntatalouteen ja tarvittaessa korjata kuntien ja valtion välistä kustannusjakoa.

– Me luotamme Sipilän hallituksen lupaukseen. Punnitsemme asioita ja toimenpiteitä uudelleen, jos lupaus ei pidä, Niemi-Laine huomauttaa.

– JHL ja kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat vaatineet, että hallitus varautuu tasapainottamaan kuntataloutta myöhäissyksyllä talousarvion täydennystä laadittaessa, mikäli vaikutukset eivät jää kustannusneutraaleiksi. Valtiovalta on nyt sitoutunut kattamiseen tällä puheella, Niemi-Laine kertoo.

Allekirjoitustilaisuudessa sopijapuolet muistuttivat neuvotteluiden olleen vaikeat. Työntekijäjärjestöt korostivat, että nyt on yksityisen sektorin vuoro kantaa vastuuta.