Tarja Halonen haluaa viedä suomalaisen varhaiskasvatuksen maailmalle – mutta ensin pitää korjata yksi iso ongelma: ”Vanhustenhoidosta on saatu karvas oppi”

Laadukas varhaiskasvatus on vakuutus Suomen tulevaisuudelle. Oikein markkinoituna se voisi olla myös huippuhyvä vientituote, sanoo presidentti Tarja Halonen. Kun päivähoitoikäiset lapset varttuvat aikuisiksi, he kohtaavat ennennäkemättömiä haasteita. Digitalisaatio haastaa vanhat työtavat ja ilmastonmuutos uhkaa koko planeettaa. Suuren muutoksen sietämistä ja

Ulla Puustinen

Varhaiskasvattajat koolla:”Jos haluatte laatua,
lain pitää kaatua!”

kuva mielenosoituksesta

Uuden varhaiskasvatuslain käsittely eduskunnassa sai sadat päiväkodeissa työskentelevät pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan hoitajat marssimaan työpaikoiltaan ja osoittamaan mieltään Eduskuntatalon edustalle. Viesti päättäjille kuului: Jos haluatte laatua, lain tulee kaatua! – Tultiin puolustamaan omaa työtä ja lasten etua. Lasten takia työtä tehdään,

Ulla Puustinen

JHL & varhaiskasvatusuudistus: Jarruvaihde päälle

päiväkotilapsia ryhmässä

JHL vaatii varhaiskasvatuslain valmistelun keskeyttämistä. Liiton mielestä lakiesityksen pohjana olevat laskelmat ovat virheellisiä ja henkilöstörakenteeseen tavoitellut muutokset epärealistisia.

Ulla Puustinen

Hyvää varhaiskasvatusta ei tehdä rahalla vaan laadulla

Varhaiskasvatuksen ja päivähoidon kaupallistuminen on Suomessa vielä melko tuore ilmiö. Perinteisesti suurelta osin julkisesti tuotetun palvelun siirtyminen voittoa tavoittelevien yritysten vastuulle herättää monia kysymyksiä ja huolen aiheita. Vastuu hyvinvoinnista JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine haastoi Fipsun (Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistyksen)

Saija Heinonen

Terveisiä tulevaisuuden päivähoidosta

Varhaiskasvatuksen säästöt, etenkin ryhmäkokojen kasvattaminen, näkyvät ja tuntuvat päivähoidon arjessa: toiminnan laatu kärsii, lasten turvallisuus vaarantuu ja henkilöstö uupuu. Eikä jatkuva kiire ja stressi houkuttele uusia töihin päiväkotiin. Esimakua tulevaisuuden päivähoidosta saa katsomalla Ylen draamatuotannon ja Kätevä emäntä -työryhmän sekä

Ulla Puustinen

Eduskunta rajasi päivähoito-oikeutta

Eduskunta hyväksyi tänään 15. joulukuuta subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen. Ensi elokuun alusta lukien lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, jos hänen vanhempansa eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Ulla Puustinen

Päivähoidon ryhmäkoot säilytettävä ennallaan – Allekirjoita aloite

Päivähoidon ryhmäkokojen paisumista vastustava kansalaisaloite on kerännyt vajaassa kahdessa viikossa yli 6 100 kannattajaa. Aloitteessa vaaditaan muutosta hallituksen esitykseen, joka uhkaa kasvattaa päiväkotiryhmiä nykyisestä 21:stä 24:ään ja ylikin. Myös JHL on ollut huolissaan hallituksen leikkausesityksistä, jotka uhkaavat vesittää elokuussa 2015 voimaan

Ulla Puustinen

Varhaiskasvatuslakiin valmistellaan ikäviä muutoksia

Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tuli voimaan elokuussa. Hallitus valmistelee jo uusia säästöesityksiä, jotka heikentävät lapsen oikeutta päivähoitoon ja kasvattavat ryhmäkokoja.

Marjo Katajisto, erityisasiantuntija

Sormi suussa päiväkodissa: Kuinka käy varhaiskasvatuksen laadun?

Hoitolapsi päiväkoti Lehdokissa, Vantaa.

Päivähoitoväki seuraa sormi suussa, kun hallitus aikoo kasvattaa ryhmäkokoja ja rajata päivähoito-oikeutta. – Kunpa lainlaatijat ja päättäjät tulisivat edes puoleksi päiväksi töihin päiväkotiin, niin mieli saattaisi muuttua, puuskahtaa helsinkiläisen päiväkoti Raitin johtaja Leena Timonen.

Ulla Puustinen