Päiväkodeissa pyörii suhdelukujen
ja ryhmäkokojen karuselli

Päiväkotien ryhmäkoot

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen valmistelemat varhaiskasvatuksen heikennykset astuivat voimaan elokuussa 2016. Nyt henkilöstömitoitukset, suhdeluvut ja ryhmäkoot tuottavat runsaasti päänvaivaa päiväkotien työntekijöille ja lasten vanhemmille. Lainsäädäntö on sekava ja vaikea tulkittava.

Maarit Uusikumpu

Thi Thu Ha oppi kielen, opiskeli hoitajaksi ja löysi sijan työelämästä

JHL:ään kuuluu lähes 6 000 maahanmuuttaja- tai maahanmuuttajataustaista jäsentä. Yksi heistä on Vietnamissa syntynyt ja perheenyhdistämisen seurauksena Suomeen vuonna 1991 tullut Thi Thu Ha Nguyen, 42. Hän oppi kielen, opiskeli lähihoitajaksi ja löysi sijan työelämästä. Lue Thi Thu Han tarina.

Ulla Puustinen

Varhaiskasvatuslakiin valmistellaan ikäviä muutoksia

Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tuli voimaan elokuussa. Hallitus valmistelee jo uusia säästöesityksiä, jotka heikentävät lapsen oikeutta päivähoitoon ja kasvattavat ryhmäkokoja.

Marjo Katajisto, erityisasiantuntija

Sormi suussa päiväkodissa: Kuinka käy varhaiskasvatuksen laadun?

Hoitolapsi päiväkoti Lehdokissa, Vantaa.

Päivähoitoväki seuraa sormi suussa, kun hallitus aikoo kasvattaa ryhmäkokoja ja rajata päivähoito-oikeutta. – Kunpa lainlaatijat ja päättäjät tulisivat edes puoleksi päiväksi töihin päiväkotiin, niin mieli saattaisi muuttua, puuskahtaa helsinkiläisen päiväkoti Raitin johtaja Leena Timonen.

Ulla Puustinen