JHL & varhaiskasvatusuudistus: Jarruvaihde päälle

päiväkotilapsia ryhmässä

JHL vaatii varhaiskasvatuslain valmistelun keskeyttämistä. Liiton mielestä lakiesityksen pohjana olevat laskelmat ovat virheellisiä ja henkilöstörakenteeseen tavoitellut muutokset epärealistisia.

Ulla Puustinen


Päiväkodeissa pyörii suhdelukujen
ja ryhmäkokojen karuselli

Päiväkotien ryhmäkoot

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen valmistelemat varhaiskasvatuksen heikennykset astuivat voimaan elokuussa 2016. Nyt henkilöstömitoitukset, suhdeluvut ja ryhmäkoot tuottavat runsaasti päänvaivaa päiväkotien työntekijöille ja lasten vanhemmille. Lainsäädäntö on sekava ja vaikea tulkittava.

Maarit Uusikumpu

Jippii, koulu alkaa: Mahanpohjaa pistelee mutta ei jännitä

Merja Patokoski ja oppilaita

Syyslukukausi alkaa useimmissa kouluissa tänään torstaina (11.8.), lopuissakin viimeistään ensi viikon alussa. Se tarkoittaa töiden alkua myös koulunkäynninohjaajille ja -avustajille. – Mahanpohjassa mukavasti pistelee, mutta ei jännitä, sanoo JHL:läinen koulunkäyntiavustaja Merja Patokoski.

Ulla Puustinen

Terveisiä tulevaisuuden päivähoidosta

Varhaiskasvatuksen säästöt, etenkin ryhmäkokojen kasvattaminen, näkyvät ja tuntuvat päivähoidon arjessa: toiminnan laatu kärsii, lasten turvallisuus vaarantuu ja henkilöstö uupuu. Eikä jatkuva kiire ja stressi houkuttele uusia töihin päiväkotiin. Esimakua tulevaisuuden päivähoidosta saa katsomalla Ylen draamatuotannon ja Kätevä emäntä -työryhmän sekä

Ulla Puustinen

Päivähoidon ryhmäkoot säilytettävä ennallaan – Allekirjoita aloite

Päivähoidon ryhmäkokojen paisumista vastustava kansalaisaloite on kerännyt vajaassa kahdessa viikossa yli 6 100 kannattajaa. Aloitteessa vaaditaan muutosta hallituksen esitykseen, joka uhkaa kasvattaa päiväkotiryhmiä nykyisestä 21:stä 24:ään ja ylikin. Myös JHL on ollut huolissaan hallituksen leikkausesityksistä, jotka uhkaavat vesittää elokuussa 2015 voimaan

Ulla Puustinen

Sormi suussa päiväkodissa: Kuinka käy varhaiskasvatuksen laadun?

Hoitolapsi päiväkoti Lehdokissa, Vantaa.

Päivähoitoväki seuraa sormi suussa, kun hallitus aikoo kasvattaa ryhmäkokoja ja rajata päivähoito-oikeutta. – Kunpa lainlaatijat ja päättäjät tulisivat edes puoleksi päiväksi töihin päiväkotiin, niin mieli saattaisi muuttua, puuskahtaa helsinkiläisen päiväkoti Raitin johtaja Leena Timonen.

Ulla Puustinen