Hyvää varhaiskasvatusta ei tehdä rahalla vaan laadulla

Varhaiskasvatuksen ja päivähoidon kaupallistuminen on Suomessa vielä melko tuore ilmiö. Perinteisesti suurelta osin julkisesti tuotetun palvelun siirtyminen voittoa tavoittelevien yritysten vastuulle herättää monia kysymyksiä ja huolen aiheita. Vastuu hyvinvoinnista JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine haastoi Fipsun (Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistyksen)

Saija Heinonen

Järki voitti Espoo Cateringissa: ”Meistä ei tehty kauppatavaraa”

Espoo Cateringin mielenosoituskuva

Espoo Catering Oy:n hallitus päätti yksimielisesti, että ensi helmikuun alusta lähtien yhtiö alkaa noudattaa Avainta-työehtosopimusta. Päätös on helpotus henkilöstölle, sillä palkat ja muut keskeiset työsuhteen ehdot säilyvät ennallaan.

Ulla Puustinen

Moni osoitti mieltään Pietarsaaressa

Yli 100 mielenosoittajaa saapui maanantai-iltana Pietarsaaren torille osoittamaan mieltään kaupungin ulkoistamissuunnitelmia vastaan. Mielenilmauksen järjestivät JHL 50 ja JHL 30 -yhdistykset työajan ulkopuolella. Tunteet kuohuivat, banderollit liehuivat ja läpsyttimet paukkuivat, kun yli 100 JHL:läista osoitti mieltään Pietarsaaren kaupungin yhtiöittämisaikeita vastaan 4.4.

Marina Wiik

Leijona Catering vei rusinatkin – henkilöstö puree näkkileipää

kuvassa näkkileipää ja rusinapulla

Varuskuntien ja puolustusvoimien muiden yksiköiden ruokahuollosta vastaava Leijona Catering Oy poimi rusinat pullasta ja pudotti vuoden 2016 alussa tuntuvasti JHL:läisten kokkien ja ravintolatyöntekijöiden palkkoja. Sen seurauksena henkilöstö näykkii näkkileipää.

Ulla Puustinen

Leijona Catering ei tingi palkka-alesta

näkkileipiä

Leijona Catering Oy ei aio tinkiä tuntuvasta palkanalennuksesta, joka uhkaa puolustusvoimista yhtiöön siirtyneitä JHL:n ja MPHL:n jäseniä vuodenvaihteen jälkeen. Järjestöt ovat useaan otteeseen vedonneet työnantajaan alennusten kohtuullistamiseksi.

Ulla Puustinen

Esimerkki yhtiöittämisestä: Helb Oy Koiviston autolle

Helsingin Bussiliikenne syntyi, kun HKL-Bussiliikenne yhdistettiin Suomen Turistiautoon vuonna 2005. Sittemmin yhtiön nimeksi tuli Helsingin Bussiliikenne Oy. Yhtiöstä tuli samalla yksi maan suurimmista linja-autoliikennöitsijöistä. Aikanaan kaupunginvaltuuston enemmistö hyväksyi yhtiöittämisen sillä ajatuksella, että kaupungin yhtiö toimisi eräänlaisena tasapainottajana ja kilpailuttamisen takuumiehenä

Håkan Ekström, neuvottelupäällikkö

Yhtiöittämishanke etenee Espoossa

Espoon palkka-alekyltit

Espoon kaupunki aikoo jatkaa omistamansa liikelaitoksen Espoon Cateringin yhtiöittämisvalmisteluja. Henkilökunnalle kaupunginhallituksen maanantaina 15.6. tekemä päätös oli pettymys. Lopullisesti asian ratkaisee kaupunginvaltuusto 17. elokuuta 2015.

Ulla Puustinen

Espoon kesäale: – 10 prosentin palkanalennus!

kuvassa leikataan kaalia

Espoo Catering -liikelaitoksen yhtiöittäminen merkitsisi pahimmassa tapauksessa noin kymmenen prosentin palkanalennusta muutenkin pienipalkkaisille ruokapalvelutyöntekijöille. Espoossa on menossa todellinen palkkojen kesäale!

Ulla Puustinen