30.4.2019

7 vinkkiä: Näin pärjäät opiskelijabileissä ilman viinaa – Jonna Harju, 21, juhlii selvin päin jopa pahamaineisella Goom-risteilyllä

Riehu, tanssi, naura ja nauti – ilman alkoholia. Sosionomiksi opiskelevan Jonna Harjun ohjeilla se onnistuu.

Kuudet riehakkaat opiskelijabileet ja kolme Goom-risteilyä. Siinä sosionomiopiskelija Jonna Harjun, 21, tähänastisen opintoputken biletyssaldo.

JHL:läinen Harju rakastaa juhlimista, mutta hänelle biletyksen pihvi ei ole päihtyminen. Moni opiskelija huomaa krapula-aamuna hassanneensa kuukauden opintotuet viinaan, mutta Harju herää taskut täynnä käteistä ja järjenjuoksu kirkkaana.

– Vaikka olisit ainoana selvin päin, sinun ei ole pakko juoda.

Harju ei ole koskaan ollut humalassa. Kun energiaa ja rahaa ei valu humalaan ja krapulaan, on aikaa keskittyä opiskeluun, opiskelijatoimintaan ja järjestömaailmaan. Harju on opiskelijayhdistyksen hallituksen jäsen ja aktiivi JHL-nuorissa.

Jonna Harju opiskelee sosionomiksi Lapin ammattikorkeakoulussa Kemissä.

Harju on kotoisin Ivalosta, asuu Torniossa ja opiskelee ensimmäistä vuotta sosionomiaa Lapin ammattikorkeakoulussa Kemissä. Aiemmilta vuosilta hänellä on jo nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tutkinto.

Vappua hän juhli jo viikonloppuna ja viettää varsinaisen työväenjuhlan tunnustelevalla mielellä. Vappuaattona Harju saattaa lähteä ulos katsomaan, tapahtuuko jossakin jotakin.

–  Biletän ystäväporukassa, johon kuuluu toinenkin, joka ei juo.

Aivan absolutisti Harju ei ole, mutta alkoholi maittaa hyvin harvoin ja pieninä annoksina.

– Vaikka olisit bileissä ainoana selvin päin, se ei tarkoita, että olisi pakko juoda, hän toteaa.

Näin sinäkin bailaat opiskelijabileissä vesiselvänä:

1 Hanki syy

Asun muutaman kilometrin päässä Tornion keskustasta. Opiskelijabileet ovat aina keskustassa, enkä halua lähteä humalassa kävelemään pitkää matkaa. Niinpä minulla on aina hyvä syy, johon vedota, kun muut ihmettelevät, miksen juo.

Jos sinulla ei ole syytä, keksi sellainen. Kun sanot ihmettelijälle, että olet autolla liikenteessä (vaikket oikeasti olisi), hän tyytyy selitykseen eikä jää tivaamaan.

Sosionomiopiskelija Jonna Harju Lapin ammattikorkeakoulu

Jonna Harju on kuulunut JHL:ään vuodesta 2014, jolloin hän aloitti nuoriso-ohjaajan opinnot. Viime syksynä hän tiedotti liitosta oman koulunsa aulassa. – Olen saanut JHL:stä pelkkää hyvää. Aina kun olen tarvinnut apua, sitä on ollut saatavilla.

2 Harjoittele

Humalaiset voivat käydä hermoille, jos itse on selvin päin. Minulle heidän sietämisensä on helppoa osittain siksi, että takana on vuosien harjoittelu. Olen ollut kaksi kesää töissä grillillä. Siinä joutuu kestämään sen, että porukka tulee sössöttämään pilkun jälkeen umpihumalassa.

Myös ilman grillillä notkumista voit harjoitella päihtyneiden sietämistä. Mitä useammissa bileissä käyt, sitä paremmin osaat olla niissä selvin päin – ja sitä vähemmän muiden humala sinua häiritsee.

3 Värvää kohtalotoveri

Ryhmäpaine voi olla kova, jos olet porukan ainoa tipaton. Suosittelen lämpimästi, että pyydät ystävääsi pitämään sinulle juomattomuusseuraa. Lähden yleensä radalle rakkaan ystäväporukkani kanssa. Siihen kuuluu toinenkin, joka ei juo.

– Pitää aina odottaa, että humalainen saa sanottua asiansa.

4 Suhtaudu humalaisiin kärsivällisesti

Ilta sujuu mukavasti, kun muistat, että humalaisen kanssa kommunikointi vaatii tietynlaista asennetta.

Ensinnäkin pitää aina odottaa, että humalainen saa sanottua asiansa. Jos hän takeltelee tai juttu ei tunnu millään tulevan päätökseen, ota tilanne haltuun. Artikuloi oma sanottavasi selvästi ja jämäkästi, jotta hän ymmärtää sen.

Grillillä opin antamaan asiakkaalle oletuksen, että hän on oikeassa, vaikka hän oikeasti olisi aivan väärässä. Kerran jopa autoin asiakasta tekemään reklamaation väärästä annoksesta, vaikka hän oli saanut oikean annoksen ja sitten heittänyt ruokansa jalkojeni juureen. Sama pätee bileisiin: et voita mitään väittelemällä humalaisen kanssa.

Jokainen vastaa itsestään ja omasta käytöksestään. Silti humalaista voi auttaa pysymään tolkuissaan. Jos huomaan, että kaveri on liian humalassa, juotan hänelle ohimennen vettä.

Jonna Harjun haalariin on kertynyt merkkejä muun muassa Goom-risteilyiltä.

5 Ole hyvässä seurassa

Kaveriporukkamme, kolme tyttöä ja yksi poika, on tiivis ja luotamme toisiimme. Sen ansiosta bileissä kuin bileissä pysyy yllä hauskuus. Jos jollakulla läikkyy yli, hänelle pystyy sanomaan asiasta suoraan ilman, että se johtaa riitaan.

Jos juova ystävä on hyvä ystävä, hän ei painosta sinua juomaan. Yhden kaveriporukastamme olen tuntenut usean vuoden, ja hän tietää, etten juo vaikka minua kuinka yrittäisi houkutella.

6  Älä murehdi siitä, mitä muut ajattelevat

Suomalaiset miettivät aivan liikaa, mitä muut heistä ajattelevat. Alkoholia juodaan huonoon itsetuntoon: ihminen luulee, että toisessa pöydässä oleva katsoo häntä ja arvostelee.

Todellisuudessa kukaan ei ole kiinnostunut sinusta. Kun muistat tämän, sinun ei tarvitse juoda epävarmuuteen eikä toisaalta sulautuaksesi joukkoon.

Itse tykkään tanssia selvin päin! Kokeile sinäkin rohkeasti, saatat huomata, että ei se niin vaikeaa ollutkaan.

Goomin viehätys on aivan muualla kuin päihtymisessä.

7 Älä luule, että kaikki muut ovat sekaisin

Nuppinsa turvoksiin tintanneet ovat jopa Goomilla pieni vähemmistö, joka leimaa muut bilettäjät.

Vaikka Goom on joidenkin risteilijöiden osalta maineensa veroinen, on siellä paljon myös järkevästi käyttäytyviä nuoria.

Goomin viehätys on aivan muualla kuin päihtymisessä. Risteilystä tekee hienon se, että siellä tapaa nuoria eri puolelta Suomea ja näkee, millaisia ovat vaikka Tampereella asuvat sosionomiopiskelijat. Lisäfiilistä tuovat hyvät esiintyjät. Myös JHL:n puolesta laivalla on ollut joka kerta hyvä porukka.

Unohda siis ajatus, että sinun pitäisi olla umpikännissä kun kerran muutkin ovat. Selvin päin pysyessäsi oivallat, että ympärillä on yllättävän skarppia väkeä.