Minun motiivini: Arkadianmäen aktivisti tositoimissa

”Työni eduskunnan turvatarkastajana tarjoaa oivan näköalapaikan siihen, miten epäkohtiin on mahdollista tarttua. Saattaa olla, että hippunen vaikuttamishalua on paitaani tarttunut – ikään kuin työsuhde-etuna.

Alkuvuodesta silmiin osui tieto itselleni vuosien varrella tärkeäksi tulleen helsinkiläisen bussilinjan lakkauttamisuhasta. Tutkailin linjastokaavailuja, ja totta se oli. Suunnitelma kuulosti hölmöltä, kun ajatteli reitin varrella asuvia vanhuksia, lapsia ja työmatkalaisia, joiden liikkuminen keskustaan ja muihin kaupunginosiin vaikeutuisi huomattavasti.

Yleensähän me suomalaiset mieluummin marmatamme keskenämme, emmekä tee mitään. Ja jälkeenpäin kun päätökset on jo nuijittu pöytään, vain jatkamme marmatusta.

Ajattelin kerrankin toimia toisin.

Laadin ensitöikseni nettiin adressin, jossa toivottiin bussilinja 69:n pelastamista. Pistin pystyyn myös Facebook -sivun. Adressiin oli seuraavana päivänä kertynyt jo yli 300 nimeä. Muitakin kannustavia palautteita sateli.

Laadin lehdistölle tiedotteen, jonka houkutti useamman median tarttumaan aiheeseen.

Julkisuus ja sosiaalisessa mediassa levinnyt keskustelu keräsi loppujen lopuksi noin 1500 adressinimeä ja 300 kirjallista palautetta. Printtasin ne kaikki, ja vein henkilökohtaisesti HSL:n kirjaamoon.

Ei mennyt kauaakaan kun tuli tieto, että järki oli voittanut ja suunnitelmat oli vedetty takaisin. Silloin oli kyllä tuuletuksen paikka.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein itse aloitteen nimien keräämiseen. Mukana olen kyllä ollut allekirjoittamassa, sekä tehnyt esimerkiksi hyväntekeväisyyskeikkoja sivutyössäni taikurina.

Intoni kansalaisaktivismiin ei suinkaan laantunut onnellisen lopun saaneeseen bussilinjan pelastamiseen. Nyt toimin Pro Tuomarinkylä -liikkeessä, joka vetoaa alueen säilyttämiseksi nykyisellään ulkoilu- ja virkistyskäytössä. Kaavasuunnitelman toteutuessa Tuomarinkylän pellot ja metsät rakennettaisiin täyteen, ja hieno kulttuurimaisema olisi mennyttä.

Aina kannattaa yrittää. Jos ei tee mitään, ei voi odottaa muutoksia.”

Pelastetaan Helsingin bussilinja 69 eli nakki o.s. Metsälän linja – Facebook -sivut

Pro Tuomarinkylä