Avustaja Titta Pyykkö: ”Töihin paluu tuntui melkein juhlalta”

Kun on ollut työkyvyttömyyden takia puolitoista vuotta kotona, tuntuu töihin paluu melkein juhlalta. Tätä mieltä on JHL:läinen Titta Pyykkö. Hänelle räätälöitiin työ, jonka kolmeen kertaa leikattu selkä kestää.

JHL:läinen Titta Pyykkö, 44, jäi pitkälle sairauslomalle elokuussa 2014. Sitä ennen hän ehti työskennellä parikymmentä vuotta koulunkäynninohjaajana ja pari viimeistä vuotta päivähoitajan koulutustaan vastaavassa työssä päiväkodissa.

– Kolmeen kertaan operoitu selkä ei kuitenkaan enää kestänyt nostamista, istumista eikä juuri muutakaan, mitä päiväkodissa piti tehdä, hän kertoo.

Seuraavat puolitoista vuotta kuluivat kotona selkävaivoja potien.

Pyykkö sai ensin Kelan sairauspäivärahaa ja sen jälkeen Kevan myöntämää kuntoutustukea, mutta kaipasi joka päivä takaisin töihin.

– Vain sellainen, joka on vastoin tahtoaan joutunut pois työelämästä, ymmärtää sen kaipuun, hän sanoo.

Titta vastasi kyllä

Viime marraskuussa Pyykölle tarjottiin mahdollisuutta työkokeiluun Kivenpyörittäjän toimintakeskuksessa Joensuussa.

– Aloitin kolmena päivänä viikossa, ja tavoitteena oli venyttää työaikaa pikku hiljaa viiteen päivään. Homma kuivui kokoon, koska selkä ei kestänyt kokoaikatyötä ja työnantajalla oli tarve täysiaikaiseen työntekijään.

avustaja Titta Pyykkö
Titta Pyykkö on toiminut henkilökohtaisena avustajana noin puoli vuotta.

Seurasi parin kuukauden turhauttava odottelu kotona, kun Pyykölle etsittiin uutta työkokeilupaikkaa. Viime huhtikuussa hänelle ehdotettiin osa-aikatyötä vaikeavammaisten henkilökohtaisena avustajana.

– Työ kuin työ, ajattelin, ja vastasin kyllä.

Jo sitä ennen hän oli saanut eläkeyhtiöltään päätöksen määräaikaisesta osatyökyvyttömyyseläkkeestä vuoden 2016 loppuun. Niinpä hänen työajakseen sovittiin puolet normaalista, toisen puolen hän on eläkkeellä.

Entä kuinka selkä on kestänyt uuden työn vaikeavammaisten avustajana?

– Hyvin! Iso kiitos palveluohjaaja Sari Tikalle, joka oli valikoimassa sellaisia avustettavia, joita ei tarvitse nostella.

Neljän ihmisen avustajana

Titta Pyykkö toimii yhden näkövammaisen, kahden kehitysvammaisen aikuisen ja yhden ikäihmisen henkilökohtaisena avustajana.

– Työ painottuu asiointi- ja vapaa-ajan avustamiseen. Hoidan kauppa-asioita, autan kevyissä kotitöissä ja olen mukana ulkoilussa ja muissa vapaa-ajan menoissa kunkin tarpeiden ja toiveiden mukaan, hän kertoo.

Jaksamista helpottaa se, että työpäiviä ovat maanantai, tiistai ja keskiviikko ja loppuviikko vapaata, jolloin selkä saa pidemmän levon.

– Torstain ja perjantain varaan toipumiseen ja viikonloppuisin teen ihan välttämättömimmät kotityöt. Näillä mennään, hän sanoo.

Joka tunnista kiitollinen

Avutsja Titta Pyykkö avustaa näkkövammaista Matti Ryynästä junassa
Näkövammainen Matti Ryynänen kehuu Titta Pyykköä ”maailman parhaaksi avustajaksi”.

Pyykön määräaikaiselle osa-aikaeläkkeelle on haettu jatkoa, sillä hoitavan lääkärin kanta on, että 20 työtuntia viikossa on selän kannalta ehdoton maksimi.

– Olen iloinen jokaisesta tunnista, sillä työssäkäynti on oman psyykkisen hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Saa kuulua porukkaan ja tuntea itsensä tarpeelliseksi, hän miettii.

Pelkästään taloudellisesti ajatellen urakäänne kokopäivätyöstä osa-aikaiseksi avustajaksi ei lyö leiville, sillä nykyinen palkka lisättynä osa-aikaeläkkeellä on reilu 300 euroa vähemmän kuin päivähoitajan kuukausiansio. Siitä huolimatta Pyykkö on tyytyväinen tilanteeseen.

– Käyn paljon mieluummin työssä edes osa-aikaisesti kuin olisin kotona ja ottaisin vastaan kokoaikaeläkkeen tekemättä mitään, hän sanoo.

Lue Joensuun tavasta järjestää vaikeavammaisten henkilökohtainen apu

Joensuun henkilökohtainen apu: ”Meiän mallissa kaikki voittavat”