18.12.2019

Jaakko Väisänen tuo krematorioiden työntekijät yhteen – Kirkko palkitsi seurakuntien välisten verkostojen kehittämisestä

Kirteko-palkitut

Tamperelainen JHL-aktiivi Jaakko Väisänen palkittiin seurakuntien työelämän kehittämisestä. Väisänen on ollut mukana kehittämässä krematoriotyön verkostotoimintaa.

Vatialan hautausmaiden Krematorion erityisammattimies, JHL:läinen Jaakko Väisänen Tampereen seurakuntayhtymästä on palkittu KirTEKO-työelämäpalkinnolla. Palkinto on osa Kirkon työelämä 2020 -ohjelman Kirtekon toimintaa.

Työsuojeluvaltuutettuna toimiva Väisänen on ollut kehittämässä seurakuntien välistä verkostotoimintaa erityisesti krematoriotyössä. Hän on virittänyt uusia keskusteluyhteyksiä ja edistänyt krematorioväen sisäistä tiedonjakoa muun muassa keskustelufoorumeilla.

Jaakko Väisänen.

– Ammattialamme on pieni, meitä on kaikkiaan vain noin 60 työntekijää ympäri Suomea, hän sanoo.

– Kun meitä on niin vähän, on tärkeää, että meillä on toimiva keskusteluväline, jonka avulla voimme vaihtaa tietoja esimerkiksi laitteiden huoltoon ja työturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Lisäksi opimme toisiltamme, kun käymme keskustelua töihin liittyvistä asioista.

Lue lisää: Seurakuntamestarien rakkaus syttyi kirkossa ‒ ”Jos on ollut raskaat hautajaiset, Maria ymmärtää”

”Keskusteluyhteys on tärkeä”

Erityisammattimiehenä Jaakko Väisänen muun muassa huoltaa koneita ja krematorioita.

– Tehtävät ovat hyvin monenlaisia. Toiset esimerkiksi kaivavat hautoja, toiset eivät. Juuri tämän monipuolisuuden takia toimiva keskustelu- ja kysely-yhteys on tärkeä, Väisänen toteaa.

Lue lisää: Rami Hooli kaivaa toisille kuoppaa – Haudankaivaja kertoo, miten valmistui suomalaisen suurhenkilön viimeinen leposija

Osa seurakunnista on ottanut käyttöön sähköisen Atsalea-keskustelualustan – tosin eivät kaikki. Jaakko Väisänen toteaakin, että jonkin verran töitä asian eteen vielä pitää tehdä ja nostattaa aktiivisuutta seurakunnissa.

KirTEKO-palkinto jaettiin nyt toisen kerran. Kirtekolla on jo viiden vuoden ajan innostettu seurakuntia työn ja työelämän kehittämiseen ja tekemään kehittämistä näkyväksi. 

Seurakuntien parhaita työelämäkäytäntöjä julkaistaan Eankelis-luterilaisen seurakunnan Kehittämisen idut -sivuilla.

Jutun pääkuvassa KirTEKO-palkitut ryhmäkuvassa vasemmalta: Jaakko Väisänen, Heli Lavila, Ossi Tervonen, Katri Lahtiluoma, Juhani Korte ja Katri Stick.