Juhalla on faneja ympäri maapalloa

Lempääläläiselle Juha Mäkkelille satelee fanipostia, lahjoja ja viestejä Aasiasta, Etelä- ja Pohjois-Amerikasta – itse asiassa kymmenistä eri maista. Miksi?

Selitys löytyy eräästä kansoja yhdistävästä, rajat ylittävästä, iloa tuottavasta, tunteita herättävästä ja monelle jopa elämää suuremmasta asiasta. Eli? Musiikista tietenkin.

Tarina alkaa tammikuusta 2013. Tuolloin itseoppineeksi itsensä mainitsema, ikänsä musiikkia harrastanut Mäkkeli sai yhteydenoton tunnetun rallitähden taustahenkilöltä, joka oli sattumalta bongannut YouTubesta Mäkkelin tekemää musiikkia.

Melodiat olivat tarttuvia, ja norjalaisen rallikuskin Andreas Mikkelsenin lähipiirin toiveena oli, että Mäkkeli tekisi kuljettajalle oman nimikkokappaleen. Jo pienenä rallimaailmasta kipinän saanut Mäkkeli oli valmiina käymään tuumasta toimeen.

Hän oli yhteyksissä Mikkelsenin personal traineriin, joka kertoi minkä tyyppinen musiikki oli rallikuskin mieleen. Sen pohjalta lauluntekijä rakensi kappaleen nimeltään Your Day. Mukaan levyntekoon Mäkkeli pyysi vanhat tuttunsa: solistiksi Päivi Lepistön, taustakuoroksi Riekot ja äänittäjäksi ja tuottajaksi Yö-yhtyeestä Jani Viitasen.

Klik! Kuuntele Juha Mäkkelin Andreas Mikkelsenille räätälöimä nimikkobiisi tästä!

Suunnitelmat pysyivät salassa Mikkelsenin syntymäpäivään asti, kuten toive oli. Mikkelsen sai kuulla kappaleensa Sardinian rallissa kesäkuussa 2013, ja oli siitä todella vaikuttunut. Nimikkolaulunsa tekijälle hän lähetti sähköpostitse kiitokset saman tien. Myöhemmin kesällä ajetun Suomen rallin yhteydessä Mäkkeli sai myös henkilökohtaiset kiitokset.

– Andreas on tosi symppis tyyppi ja oli mukava huomata, että hän ihan aidosti piti

Juha Mäkkeli ja Andreas Mikkelsen
Juha Mäkkeli seuraa Andreas Mikkelsenin TV-haastattelua.

kappaleestaan, Mäkkeli kertoo.

Mikkelsen on rallipiireissä pidetty ja ihailtu kuljettaja. Niinpä hänelle varta vasten tehty kappalekin nousi välittömästi kiinnostuksen kohteeksi ympäri autourheilumaailman. Levy soi rallien yhteydessä ja sitä levitettiin ahkerasti sosiaalisessa mediassa.

Mäkkeli kertoo olleensa varsin hämmentynyt siinä vaiheessa, kun hänelle alkoi virrata ihailijapostia ja haastattelupyyntöjä milloin miltäkin mantereelta.

Yhden kaukaisimmista viesteistä lauluntekijä kertoo saaneensa Sri Lankasta, jossa ei edes ajeta rallia. Mutta internetverkko toimii sielläkin, ja viestinlähettäjä kertoo kuuntelevansa kappaletta joka päivä, koska ”siitä tulee hyvälle tuulelle”.

argentiinalaisia rallifaneja
Argentiinalaiset rallifanit ovat ottaneet Juha Mäkkelin kappaleen suosikikseen.

Argentiinassa, joka on yksi fanaattisimmista rallimaista ja jossa Mikkelsen on todella suosittu kuljettaja, Your Day nousi peräti diskolistan kakkoseksi. Kappale on soinut myös USA:ssa moottoriurheiluun erikoistuneella kanavalla.

Espanjalaisen radiokanavan toiveesta kappaleesta on levytetty nyt espanjankielinen versio nimeltään Su día. Musiikkimies Mäkkelille on siis ehkä lähiaikoina tulossa fanipostia ihan uusista maista.

Kappaleen ansiosta herrat Mäkkeli ja Mikkelsen (kuvassa) ovat tutustuneet, ja tapaavatkin aina mahdollisuuksien mukaan, kun Mikkelsen on Suomessa käymässä.

– Andreasilta löytyy rallivarikon hyörinän keskeltäkin aina tuokio tyttärilleni Tessalle ja Merikalle.