Körttiläispoika avasi ovet kotigalleriaansa

Harva uskaltaa avata kotinsa ovet ventovieraille. JHL:läinen Juhani Vierimaa uskaltaa, sillä hän järjestää jo neljättä kertaa taidenäyttelyn kotonaan Helsingin Kalliossa.

JHL:läinen Juhani Vierimaa teki elämäntyönsä lastensuojelussa, mutta taide on kulkenut hänen mukanaan pikkupojasta lähtien.

– Olen körttiläispoika Ylä-Savosta, tarkemmin sanoen Lapinlahdelta, jossa oli Suomen ensimmäinen taidevalimo. Keikuin jo pikkupoikana pronssipatsaiden sylissä, hän muistelee.

Työssään Teinilän lastenkodissa ohjaajana Vierimaa hyödynsi taiteen keinoja. Samoin työnohjaajana, joksi hän kouluttautui 90-luvun puolivälissä.

– Teen työnohjausta jossain määrin edelleen ja tukeudun siinäkin taiteeseen. Haluan herätellä jokaisen sisällä asuvan taiteilijan, jotta henkilö voi sitä kautta ammentaa voimavaroja työhön.

Juhani Vierimaan veistoksia
Juhani Vierimaa on opiskellut niin maalausta, grafiikkaa kuin kuvanveistoa. Kuvassa hänen töitään.

Kuvataiteesta oli tulla Vierimaalle itselleen ammatti, sillä hän opiskeli 70-luvulla useita vuosia Ateneumissa, ensin keramiikkaa ja sitten grafiikkaa.

– En tainnut olla tarpeeksi boheemi. Vierimaat ovat alun perin Kokkolasta, ja tunnistan itsessäni keskipohjalaiset juuret ja arvot. Velvollisuudet on hoidettava ja tehtävä kaikki perheen hyväksi. Pelkän taiteen varaan heittäytyminen arvelutti, hän miettii.

Maalauksia, puuveistoksia, keramiikkaa

Vaikka Vierimaa omistautui työvuosinaan lastensuojelulle, hänellä oli useita näyttelyitä niin pääkaupunkiseudun kirjastoissa kuin gallerioissa sekä kotiseudulla Lapinlahdella. Sama tahti on jatkunut eläkkeellä: viime syksynä hänen töitään oli esillä Galleria Dixissä Helsingissä, tammikuussa 2016 juhlavuottaan viettävän Emmauksen IkkunaGalleriassa ja nyt helmikuussa Oulunkylän kirjastossa.

Maaliskuussa 2016 on Lapinlahden näyttelyn vuoro ja toukokuussa Vierimaan maalauksia ja keramiikkatöitä on esillä Vallilan kirjastossa Helsingissä.

Juuri nyt ajankohtaisin on kotitaidenäyttely Helsingin Kalliossa.

– Avajaisia vietettiin ystävänpäivän aattona helmikuun puolivälissä, ja ovet ovat auki kansainväliseen naistenpäivään 8. maaliskuuta, hän kertoo ja kutsuu niin tuttuja kuin tuntemattomia kotiinsa.

Juhani Vierimaa ja maalaus
Taitelija Juhani Vierimaa ja kuva hänen muusastaan, eli puolisostaan Liisasta.

Taidenäyttelyn lisäksi Vierimaa on järjestänyt yhdessä vaimonsa Liisan kanssa kotikonsertteja. Puitteet ovatkin upeat: 20-luvulla rakennettu arvokiinteistö ihan Kallion sydämessä, korkeat huoneet ja kodikkaasti narahtelevat tammiparketit.

Pääosassa ovat kuitenkin isännän maalaukset, puuveistokset ja keramiikkatyöt. Niitä on kodin seinillä, pöydillä ja hyllyjen ja kaappien päällä.

Useimmat viimeaikaiset maalauksensa Vierimaa on tehnyt pigmenttiväreillä puu- tai vaneripohjalle ja kaivertanut pintaan kuvioita timanttiporalla. Värit ovat lämpimiä maan sävyjä, lisättynä ripauksella kultaa ja oranssia.

– Samat teemat toistuvat vuodesta toiseen. Vaikutteita olen saanut matkoilta, etenkin Australian alkuperäiskansojen taiteesta ja Afrikasta, ja supisuomalaisesta talonpoikaiskulttuurista, hän kertoo.

Läpimurron kynnyksellä?

Vierimaan maalaukset syntyvät Helsingin Maunulassa, josta hän on vuokrannut työtilan ja jonne hän suunnistaa säntillisesti liki päivittäin.

– Hyödynnän töissäni vaneria, vanhaa puuta ja kaikenlaista kierrätystavaraa ja romua. Taiteen teko on sotkuista puuhaa, ja siksi erillinen työtila on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, hän perustelee.

Juhani Vierimaa kotigalleriassa
Juhani Vierimaa kotigalleriassaan Helsingin Kalliossa.

Työ- ja näyttelytilojen vuokrat ja töiden materiaali- ja kehystyskulut ovat useita tuhansia euroja vuosittain – niinpä Vierimaan toiveissa on saada teoksiaan myös kaupaksi.

– Toiset puhuvat kalliista harrastuksistaan. Minulle taiteen tekeminen on elämäntapa, mutta yhtä lailla aika kallis, hän myöntää.

Taiteellinen läpimurto, jonka Vierimaa toivoo lähivuosina tapahtuvan, voisi lisätä tekijän ja tämän töiden tunnettuutta ja samalla parantaa niiden myyntiä.

– Olen Suomen vanhin lupaava taitelija. Ulkopuolisten silmissä taiteellinen polkuni on ollut aika näkymätön, mutta itselleni se on ollut johdonmukainen jatkumo lapsuudesta aikuisuuteen ja orastavaan vanhuuteen, hän miettii.

Ensi vuosi saattaa olla ratkaisun vuosi.

– Suomi täyttää sata, minä 70. Vaikka haluaisinkin tulla tunnetuksi, se ei ole asian ydin. Minusta kaikki mitä tekee, on tehtävä hyvin. Ja toisille on tehtävä hyvää, on laitettava hyvä kiertämään niin isoissa kuin pienissä asioissa, taiteilija miettii.

Ajanvaraus kotinäyttelyyn (8. maaliskuuta asti) p. 045 1046 767.

Lisää Juhani Vierimaan ajatuksista, näyttelyistä ja töistä.

Juhani Vierimaa, 68vierimaa,-pieni
Kotipaikka: Helsinki
Työ: ohjaajana lastensuojelussa, nykyisin eläkkeellä
Perhe: vaimo Liisa, aikuiset lapset
Harrastukset: kivenhionta, ikebana, äijäjooga, asukastalotoiminta
Liiton jäsen vuodesta 1976