2.4.2025

Juristi vastaa: Miksi oikein pidetty työaikakirjanpito on tärkeää?

Iso kello näyttää kahta ja sen edessä istuu piirroshahmo kannettavan tietokoneen kanssa.

Laki velvoittaa työnantajan seuraamaan työaikaa. Huonosti hoidettu työajanseuranta voi johtaa epäselvyyksiin.

1 Miksi työnantaja seuraa työaikaa?

Työnantajalla on lakisääteinen työajanseurantavelvoite työaikalain perusteella. Työaikalaki koskee lähes kaikkea työ- ja virkasuhteessa tehtyä työtä. Työaikalain 2 §:ssä säädetään poikkeukset soveltamisalasta.

Työaikalain 3.1 §:n mukaan työaikaa on työhön käytetty aika riippumatta siitä missä työtä tehdään, sekä aika, jonka työntekijä on velvollinen olemaan työnantajan määräämällä työntekopaikalla työnantajan käytettävissä. Työajasta ei voi sopia työaikadirektiivin ja työaikalain mukaan työntekijän vahingoksi. Useissa työehtosopimuksissa on tarkempia määräyksiä työajasta.

Juristi vastaa: Saako työnantaja paikantaa työntekijöitään?

Työaikalain 32 § velvoittaa työnantajan kirjaamaan tehdyt työtyötunnit ja niistä suoritetut korvaukset työntekijöittäin. Työaikaseurannan avulla erotetaan työaika ja vapaa-aika.

Työajan seurannalla on tarkoitus varmistaa työaikalain noudattaminen, se, ettei töitä tehdä liikaa, ja että työntekijälle jää aikaa myös palautumiseen. Käytännössä työaikakirjanpito sisältää työvuoroluettelot, joista näkyy työntekijän säännöllinen työaika alkamis- ja päättämisajankohtineen työpäivittäin, päivittäiset lepoajat ja maksetut korvaukset.

Työaikakirjanpidolla on merkitystä esimerkiksi, jos joudutaan ratkomaan työnantajan ja työntekijän välisiä erimielisyyksiä tehdyistä työtunneista ja niistä maksetuista korvauksista. Huonosti hoidettu työaikakirjanpito johtaa epäselvyyksiin.

2 Milloin työnantaja saa muuttaa työvuorolistaa?

Työvuorolista on annettava työntekijälle tiedoksi hyvissä ajoin, viimeistään viikkoa ennen työvuorolistan alkamista. Työnantaja voi muuttaa jo vahvistettua työvuorolistaa vain töiden järjestelyyn liittyvästä perustellusta syystä tai työntekijän suostumuksella.

Työnantajalla on lakisääteinen velvoite seurata työaikaa.

Työnantajan tulee ottaa huomioon työvuorolistojen laadinnassa noudattamansa työehtoehtosopimuksen määräykset. Ole yhteydessä omaan luottamusmieheesi, jos epäilet, että työnantaja muuttaa jo vahvistettua työvuorolistaa vastoin työehtosopimusmääräyksiä.

3 Kuinka pitkään työaikakirjanpito on säilytettävä?

Työntekijällä on oikeus pyynnöstä saada työnantajalta kirjallinen selvitys omista työvuoroluetteloistaan ja työaikakirjanpidostaan. Tämä tieto on annettava myös luottamusmiehelle – tai, jos luottamusmiestä ei ole valittu, työsuojeluvaltuutetulle, luottamusvaltuutetulle tai muulle työntekijän valtuuttamalle henkilölle. Jos työnantaja ei pyynnöstä toimita työntekijälle työaikakirjanpitoa, aluehallintovirasto voi velvoittaa työnantajan toimittamaan asiakirjat.

Työaikakirjanpito on säilytettävä ainakin työaikalain 40 § ja 41 §:ssä säädetyn kanneajan päättymisen saakka. Rikoslain 47 luvun 2 §:ssä säädetään työaikasuojelurikoksesta rangaistukseksi sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. 

Työntekijän omille selvityksille ja muistiinpanolle työaikakirjanpidosta voidaan antaa merkitystä, jos työnantaja on laiminlyönyt työaikakirjanpidon pitämisen tai pitänyt sitä väärin.

Kati Piipponen työskentelee juristina JHL:n oikeudellisella toimialueella.