18.1.2024

Kireä kuin viulunkieli? Näin häädät stressin tärisemällä

TRE-menetelmä on keino laukaista jännittyneisyyttä ja ylivireyttä. Siinä stressiä puretaan tärisemällä. Menetelmää on käytetty alun perin sota- ja katastrofitraumojen helpottamiseen. Toimittaja Anneli Juutilainen kokeili, miltä stressinpurku tärinällä tuntuu.

Entä jos en osaa? Tai kehoni ei tärisekään kuten pitäisi? Olen Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan TRE-keskuksen salissa. Jännittää. TRE-kouluttaja Jyrki Rytilä on luvannut pitää opetustuokion suositusta stressinpurkumenetelmästä.

TRE-kirjainyhdistelmä on lyhenne englanninkielisistä sanoista tension, stress and trauma release excersises, suomeksi jännitystä, stressiä ja traumoja purkavia harjoituksia. Amerikkalainen sosiaalityön tohtori David Berceli kehitti menetelmän 2000-luvun vaihteessa. Suomeen TRE tuli 2008. Nykyään ohjaajia on jo 90 eri maassa, kaikkiaan 3 000. Suomessa ohjaajia on 400.

TRE:ssä venyttävin liikkein ja lantion lihaksistoa jännittämällä käynnistetään kehon luonnollinen tärinä, joka rentouttaa sekä purkaa jännitystä ja stressiä. Kokeilen metodia mielelläni, olenhan valvonut taas edellisen yön töitä pohtien.

Aloitamme lämmittelyliikkeillä, joita on harjoittelun alkuvaiheessa yhdeksän. Seison jalat leveässä haarassa ja kurotan alas maahan, kun huomaan jo pienen tutinan reisissäni. Ehkä minusta on sittenkin tähän?

Toimittaja Anneli Juutilainen kokeili stressin ja unettomuuden karkottamista TRE-menetelmällä Jyrki Rytilän ojauksessa.

Aloita aina ohjaajan kanssa

Rytilä kertoo, että tärinä on luonnollinen reaktio jännitykselliseen tapahtumaan. Usein se kuitenkin jää nykyihmiseltä tekemättä, kun tunnereaktioita yritetään peitellä. Näin keho ajautuu ylivireystilaan, ikään kuin panssaroituu. Pikkuhiljaa kehoon pesiytyy kroonista lihasjännitystä.

Evoluution aikana ihmisille kehittynyt taistele, pakene ja jähmety -taistelujärjestelmä jää siis ikään kuin päälle. TRE on kehon oma tapa purkaa tuota pitkittynyttä jännitystä, stressiä ja ylivirittyneisyyttä.

– Kaikki selkärankaiset tärisevät, mutta ihmiset ovat ainoana lajina unohtaneet, miten hengitetään ja täristetään kehoa kuormittavan tilanteen jälkeen. TRE on siis tapa käynnistää kehon palautuminen, Rytilä sanoo.

– Kaikki selkärankaiset tärisevät. TRE-ohjaaja Jyrki Rytilä

Metodia käytettiin ensin Lähi-idässä ja Afrikassa sota-alueilla ja luonnonkatastrofien jälkeen traumatisoituneiden ihmisten apuna. Ajan kuluessa muutkin ovat löytäneet sen.

Rytilän mukaan monet hyötyvät menetelmästä käsitellessään oman elämänsä traumoja, joista on jäänyt kehollisia jännitystiloja. Se ei kuitenkaan koskaan korvaa traumojen tietoista käsittelyä mielenterveyden ammattilaisten kanssa.

TRE voi aiheuttaa myös huonoja kokemuksia, jos harjoitteesta tulee liian intensiivinen joko fyysisesti tai henkisesti. Menetelmän opettelu tulisikin aina aloittaa siihen koulutetun ohjaajan kanssa. Menetelmän oppii puolessatoista tunnissa, mutta usein aloituskurssi kestää kolme tuntia.

– Joillakin tärinän käynnistäminen vie enemmän aikaa, toisilla vähemmän. Kaikki saavat sen kuitenkin aikaan, eikä se vaadi ihmiseltä osaamista tai mitään taitoja. Keho tekee sisäsyntyisesti kaiken itse, Rytilä kertoo.

Katso kuvakaruselli TRE-harjoitteista.

Muista maltti harjoittelussa

Suositusten mukaan tärinäharjoite olisi hyvä tehdä pari kertaa viikossa tai joka toinen päivä maksimissaan 15 minuutin ajan kerrallaan. Kun kokemusta karttuu, voi harjoituksia tehdä oman mielen mukaan kehoaan kuunnellen.

– Maltillinen aloittaminen on tärkeää siksi, että harjoitteen tekijä oppii itsesäätelyä ja TRE olisi mukavaa ja turvallista myös jatkossa, Rytilä sanoo.

Yleensä ihminen huomaa muutoksia omassa olemuksessaan kuuden viikon harjoittelun jälkeen, joskus nopeamminkin. TRE Finlandin kotisivuilla harjoittelun kerrotaan vähentävän huolia ja ahdistusta sekä lisäävän energiaa arkeen. Uni paranee, työstressi lievenee ja lihas- ja selkäkivut voivat helpottua samalla, kun notkeus lisääntyy.

TRE ei sovi henkilöille, joilla on sellaisia mielenterveysongelmia tai pahoja traumoja, jotka eivät ole hoidossa tai hallinnassa.

Osana työhyvinvointia

Monet yritykset ovat käyttäneet TRE-ohjausta osana työhyvinvoinnin parantamista. Rytilä mainitsee esimerkkinä Työsuojelurahaston kehityshankkeen TRE-stressinpurku- menetelmä työhyvinvointia edistämässä, jonka Suomen Diakoniaopisto toteutti viisi vuotta sitten.

Työntekijöistä ja opettajista koottiin ryhmiä, jotka tekivät TRE-harjoituksia kuuden viikon ajan. Mittaukset ja kyselyt osoittivat, että kaikilla projektiin osallistuneilla tapahtui jonkinlaista kehitystä.

– Ihmiset olivat vähemmän poissa töistä, nukkuivat paremmin ja viihtyivät paremmin työpaikallaan. Positiiviset vaikutukset ylsivät jopa parisuhteisiin asti, Rytilä sanoo.

TRE-menetelmää on hyödynnetty uraohjauksen lisäksi myös urheiluvalmennuksessa. Myös monet esittävät taiteilijat käyttävät metodia valmistautuessaan estradille.

Juttu jatkuu vinkkilistan jälkeen.

Tärinä etenee aaltomaisissa sykleissä

Käyn selinmakuulle jumppamatolle ja asetan jalkani salmiakkikuvioon jalkapohjat toisiaan vasten. Nostan lantion ilmaan noin minuutin ajaksi, kunnes alakeho alkaa vapista.

Kun lasken lantion takaisin maahan, aaltomainen tärinä alkaa levitä kehooni. Vapina lähtee liikkeelle lantiosta ja alaraajoista ja etenee hiljalleen palleaan ja yläkehoon asti. Tärinät tulevat sykleissä, kuin minuutin kestävinä aaltoina. Sitten ne vaimenevat alkaakseen tauon kuluttua uudelleen.

– Harjoitteen päätyttyä tuntuu kuin olisin herännyt makoisilta päiväunilta. toimittaja Anneli Juutilainen

Rytilä on etukäteen varoittanut, että tärinä voi saada aikaan voimakkaita liikkeitä ja tunnereaktioita, kuten kyyneleitä. Minua ei itketä, vaan hymyilyttää. Hyvä ja rento olo valtaa koko kehoni. Etukäteen arvelin, että juuri tämä vaihe olisi kaikkein pelottavin, mutta ei: kehoni tärisee ja heittelehtii hallitsematta, mutta en kauhistu. Olen läsnä, näen ja kuulen kaiken ympärilläni.

Videolla Jyrki Rytilä ohjaa toimittaja Anneli Juutilaisen TRE-harjoitusta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Seuraavaksi Rytilä opettaa minua keskeyttämään harjoituksen. Se käy helposti: asetan jalkani normaaliin makuuasentoon, koukistan nilkkani ja ranteeni ja sanon ääneen itselleni ”tauko”. Tärinä lakkaa. Olen koko ajan kontrollissa – minä päätän, milloin vapina loppuu.

Harjoitteen päätyttyä tuntuu kuin olisin herännyt makoisilta päiväunilta. Olo on rauhallinen ja syke matala.

TRE pääättyy lepoon ja kokemuksen mietiskelyyn.

Harjoitus päättyy aina lepoon

TRE-harjoitus päättyy aina lepoon ja sen jälkeen reflektointiin eli kokemuksen mietiskelyyn. Ohjatuilla tunneilla reflektio on sanallista ryhmän ja ohjaajan kanssa. Se auttaa jäsentämään ja syventämään kehollista kokemusta.

– TRE ikään kuin koostaa meidät uudelleen ja auttaa pitämään oman itsen paremmin kontaktissa ympäristöön ja muihin ihmisiin, Rytilä selventää.

Kotona kokeilen harjoitetta uudelleen. Lyhyehkön lämmittelyn jälkeen asettaudun salmiakkikuvioon. Hetken kuluessa tuttu tärinä valtaa kehoni.

Jo muutaman päivän kuluessa huomaan eron entiseen. Pitkän unettomuusjakson jälkeen olen nukkunut yöni sikeämmin kuin aikoihin.

Lue lisää: Stressi vahingoittaa aivoja – Näin selätät kiireen ja pidät huolta pääkopasta