9.11.2017

Katuva äiti pääsi joustavasti vapaalle

hoitologistikko Sari Yli-Länttä

Sari Yli-Länttä työskentelee hoitologistikkona Seinäjoen keskussairaalassa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on mukana Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -pilottihankkeessa, jossa pyritään kehittämään yritysten ja organisaatioiden perheystävällisiä asenteita ja toimintatapoja. Homma toimii myös käytännössä.

– Ainakin omalla kohdallani löytyi joustoa ja halua järjestää asiat juuri silloin kun sitä eniten tarvitsin, kiittelee Seinäjoen keskussairaalassa työskentelevä hoitologistikko Sari Yli-Länttä, 28.

Yli-Länttä on 1,5-vuotiaan Juhon äiti. Viime maaliskuun alussa, kun Juho oli vasta 10 kuukautta, laittoi Yli-Länttä pojan päiväkotiin ja palasi itse työpaikalleen sairaalan logistiikkakeskukseen.

– Kun Juho oli ollut muutaman päivän hoidossa, tulin katumapäälle. Menin esimiehen puheille kysymään, voisinko sittenkin palata hoitovapaalle, hän kertoo.

Työantaja varasi kaksi kuukautta järjestääkseen Yli-Läntälle sijaisen. Käytännössä homma junailtiin niin, että Yli-Läntän äiti hoiti Juhoa maaliskuun loppuun kotona ja Yli-Länttä puolestaan sopi työnantajan kanssa aikaistavansa kesälomansa huhtikuulle.

Tuoretta äitiä kuultiin, siitä kiitos!

– Varsinaiselle hoitovapaalle jäin toukokuun alussa. Hoidin Juhoa neljä kuukautta kotona ja takaisin töihin palasin syyskuun alussa.

Yli-Länttä kokee, että työnantaja vastasi tuoreen äidin muuttuneisiin tarpeisiin joustavasti ja nopeasti. Hän kiittelee myös liukuvaa työaikaa, joka sairaalassa on käytössä.

– Työt alkavat joko kuudelta tai seitsemältä aamulla ja jatkuvat kello 14:ään tai 15:een. Toisinaan käytän liukumaa, yleensä vain kymmenen minuuttia tai vartin suuntaan tai toiseen.

Perheystävällinen työpaikka -hankeen tiimoilta sairaanhoitopiirissä on tehty alkukartoitus, jossa arvioitu työaikoja, työvuorosuunnittelua ja etätyötä koskevaa ohjeistusta sekä perhevapaisiin liittyviä käytäntöjä ja työaikajoustoja. Lisäksi henkilöstöltä on kysytty näkemyksiä ja toiveita työn ja perheen yhteensovittamisesta. Sen perusteella piirissä laaditaan joukko kehittämistoimia.

JHL:n pääluottamusmies Reijo Keski-Hynnilä pitää Sari Yli-Läntän tapausta varsin onnistuneena, mutta muistuttaa että erot joustojen suhteen ovat suuret sairaanhoitopiirin eri yksiköiden välillä.

– Henkilöstön tasapuoliselle kohtelulle on suuri tarve, hän sanoo.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palveluksessa on noin 3 300 työntekijää. Heistä 450 on JHL:n jäseniä.

Lue Väestöliiton perheystävällinen työpaikka- hankkeesta tästä.