8.6.2018

Mansen avuliaat asentajat

Vanhus- ja vammaistyötä vasaralla ja porakoneella? Tavallaan, koska Miko Aronen ja Veijo Seppälä tekevät asunnonmuutostöitä, jotka helpottavat kotona asuvien vammaisten ja vanhusten arjen sujumista.

Kaksi miestä ja pakettiauto starttaavat Tampereen Nekalasta keskustan suuntaan. Miko Arosen ja Veijo Seppälän ovat työpäivän aluksi tarkastaneet listoista tälle päivälle suunnitellut työkohteet ja lastanneet tarvittavat työkalut autoon.

Miehet työskentelevät Tampereen Tilapalveluissa asentajina. He tekevät asunnonmuutos- ja kunnostustöitä henkilöille, joille liikkuminen tai muut arjen toimet tuottavat hankaluuksia vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi.

Aamun ensimmäinen keikka on kahvojen asennus lonkkaleikkauksesta toipuvan ja rollaattorin avulla liikkuvan rouvan kotona. Lähes 50-vuotiasta taloa Papintiellä ei aikanaan ole rakennettu esteettömäksi.

Kylpyhuoneen oviaukko on kovin kapea, ja rollaattori pitää jättää eteisen puolelle parkkiin. Putkiremontin yhteydessä on kylpyhuoneeseen jouduttu rakentamaan myös kulkua vaikeuttava kynnys. Sen vuoksi ovenpieliin asennetaan nyt kahvat, joiden avulla vessassa käyminen onnistuu turvallisemmin.

Paikka kahvoille ja kahvat paikoilleen

Asennus on sovittu aamuyhdeksäksi, ja Maria-rouva on pirteänä ottamassa asentajat vastaan heti, kun ovikello pirisee. Ensin mittaillaan kädensijoille sopivaa korkeutta, laitetaan merkit ovenpieliin ja sitten vaan iskuporakone laulamaan.

– Tukikahvojen asennus on yksi tyypillisimmistä muutostöistä, joita teemme, Seppälä kertoo.
Tähän kohteeseen riittää kaksi kahvaa, kumpaankin ovenkarmiin omansa.

– Enimmillään on yhdellä kertaa kiinnitetty lähes 20 apukahvaa, aiempien kymmenen lisäksi. Huonosti liikkuvalle on tärkeää, että niitä on turvallisen tiheässä, Aronen toteaa.

Pora jurnuttaa betoniseinää Seppälän käsissä. Kaakelien 
alla on kovaakin kovempi betoniseinä, tila on ahdas, eikä työasentokaan ole paras mahdollinen. Aronen on imurin kanssa valmiina puhdistamaan porauksesta syntyvät pölyt pois.

Mutta ei aikaakaan ja kahvat ovat paikallaan. Vielä testaus: kyllä, juuri haluttuun kohtaan ne tulivat.

Sujuvamman liikkumisen puolesta

Asunnon muutostyöt ovat kunnan erityiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluva tukitoimi. Vaikeavammaisella on subjektiivinen oikeus muutoksiin, kun hän täyttää tietyt vammaispalvelulain ja -asetuksen myöntämiskriteerit. Myös ikäihmiset voivat hakea vammaispalvelulain mukaista korvausta asunnossa tehtäviin muutoksiin.

– Näiden kahva-asennusten lisäksi meille tulee tosi erityyppisiä toimeksiantoja, Seppälä sanoo.

Useimmiten on kyse nimenomaan kulkemista ja liikkumista helpottavista ja turvallisuutta lisäävistä muutoksista. Oviaukkojen levennykset, kynnysten madallukset ja oviluiskien asennukset ovat muun muassa juuri sellaisia. Niitä kannattaisi ehkä harkita myös äskeiseen kohteeseen, mikäli rollaattori jää käyttöön pidemmäksi aikaa.

– Tämän työn ansiosta silmä on harjaantunut kiinnittämään ihan eri tavalla huomiota siihen, miten esimerkiksi julkisissa tiloissa pääsee kulkemaan pyörätuolilla.

Päivän fyysisisin työsuoritus

Papinkadulta seuraava suunta otetaan vajaan kymmenen kilometrin päähän Pukkisaarenkadulle, josta on tullut pyyntö irrottaa kulkuramppi kerrostalon rapun edestä ja kuljettaa se varastoon.

– Meillä ei ole sen tarkempaa tietoa, miksi se otetaan pois. Liekö sen käyttäjä muuttanut pois, arvelee Aronen.

Ritiläluiska ja siihen kiinnitetty rappuralli ovat yhteensä ainakin kaksi ja puoli metriä pitkä ja reilut 150 kiloa painava kokonaisuus. Ei ole toivoakaan saada niitä yhtenä kappaleena irrotettua ja nostettua pakettiautoon.

Ruuvinväännin esiin ja ruuvit, mutterit sekä pultit irti. Edelleenkin isoin osa on niin painava, että sen kyytiin kampeamiseksi miesten on otettava käyttöön silkka raaka voima. Jäljelle jääneet tukipalkit ja pienemmät ritilät ovat sitten jo ihan lasten leikkiä.

– Putsataan vielä ritilän alla olleet isoimmat roskat pois. Huomenna tänne on kuulemma tiedossa pihanpesu, niin ei ihan hirveän tarkkaan tarvitse nuohota tällä kertaa, Seppälä toteaa hikisen urakan päätteeksi.

Kontakteja moneen suuntaan

Teräsrakenteinen kulkuluiska on valmistettu Tilapalvelujen verstaalla, jossa tehdään mittatilauksena iso osa Tampereen ja ympäristön muutostöissä tarvittavista rakenteista ja välineistä.

– Osaamista löytyy niin metalli- kuin puutyöpuolelta, kuvailevat Aronen ja Seppälä.

Puuteknisessä yksikössä valmistetaan niin madalletut erikoismitoitetut pyörätuolikeittiökalusteet kuin vanerirampit. Monesti etenkin keittiön muutostöissä tarvitaan myös putki- 
ja sähkömiehen apua.

– Meidän yhteistyötahoja ovat myös isännöitsijät, joilta tarvitaan aina lupa ennen työhön ryhtymistä, Aronen kertoo.

Vain jotkut eivät usko puhetta

Asunnon muutostöihin tarvitaan aina viranomaisen päätös.

– Se tulee kaupungin sosiaalipuolelta tai vaikka fysioterapeutilta. Jos kuka tahansa voisi muutosasennuksia pyytää, niin kohta me rakennettaisiin ihmisille uima-altaita, pohtii Aronen naurahtaen.

Seppälä jatkaa, että päätöksen saamisen jälkeen ensimmäinen yhteydenotto pitäisi periaatteessa tulla asiakkaalta, mutta usein järjestys on toinen.

– Kyllä me tosi usein täältäpäin soitellaan perään, että teille olisi nyt tulossa näitä tiettyjä muutosasennuksia. Milloin sopisi?

Joihinkin asennuskohteisiin miehet menevät samanaikaisesti kotisairaanhoidon kanssa, koska asiakas ei pääse tai kykene itse avaamaan ovea. Joskus jopa vartijan kanssa. Monenmoista persoonaa ja asuntoa pääsee tässä työssä näkemään. Ilman hyvää supliikkia ja asennetta ei pärjää.

– On tapauksia, joiden luokse mentäessä tietää valmiiksi, että jätöksiä löytyy niin sängystä kuin housuista.

Miehet vitsailevat, että on kuitenkin vain yksi ryhmä, joka ei puhetta usko.
– Ja niillä on neljä jalkaa.

Yhtä kaikki, asentajien saama palaute monista elämää helpottavista apuvälineistä on poikkeuksetta positiivista.

– Se onkin merkittävä osa työn hyvistä puolista. Hienoa on myös, että yksikään päivä ei ole toisintoa edellisestä ja itse saa hyvin pitkälti päättää töiden suorittamisjärjestyksen, miehet toteavat kuin yhdestä suusta.