Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta on hierottu vuosikaudet, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, milloin se valmistuu. Varmaa vaikuttaa olevan lähinnä, että kunnat eivät jatkossa voi hoitaa kaikkia palveluita yksin, JHL:n edustajistossa aloittanut Krista Kiuru sanoo.
Kunnat eivät jatkossa hoida sosiaali- ja terveyspalveluita yksin. Kuntien ja valtion väliin tulee luultavasti jokin taho, joka vastaa palveluista. Monia JHL:n jäseniä koskettavista tukipalveluista suuri osa on avautumassa kilpailulle. Se asettaisi työntekijät epävarmaan asemaan.
Näiden asioiden toteutuminen näyttää selvältä, jos hallituksen esitys sote-uudistuksesta toteutuu, väittää JHL:n edustajistoon noussut Krista Kiuru.
– Tärkeintä on, että sosiaali- ja terveydenhuolto pysyy julkisissa käsissä. Hallituksen pohjaesitys ei noudata tätä, Kiuru sanoo.
– Tuottaminen pirstoutuu monille toimijoille. Tätä kautta markkinat ottavat merkittävän vastuun peruspalveluiden tuottamisesta.
Lue täältä Motiivin juttu Ruotsin suuresta sote-kuplasta, jota Suomen hallitus on jäljittelemässä.
”Loikka ei sovi arvomaailmaani”
SDP:n kansanedustaja Kiuru valittiin JHL:n edustajistoon 14. marraskuuta edustajiston syyskokouksessa Vantaalla. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana hän on pyöritellyt valtavaa sote-lakien pakettia koko vaalikauden ajan.
Katso alla olevalta videolta, mitä mieltä Krista Kiuru on hallituksen sote-uudistuskaavailuista:
Kiurun mielestä sote-uudistuksen suuri ongelma on edelleen se, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat avautumassa kilpailulle kertarytinällä.
– (Se) tuo epävarmuutta ja eittämättä nostaa kustannuksia. Omaan arvomaailmaani tällainen loikka ei sovi.
Lue täältä Motiivin juttu JHL:n Sote-festareilta 2018.
Miten käy tukipalveluille?
JHL:n jäsenille on tärkeää, miten uudistuksessa käy tukipalveluille. Sote-alalla tukipalveluita ovat esimerkiksi kiinteistöhuolto, ruokahuolto, pesulapalvelut sekä laboratorio- ja kuvantamispalvelut.
Tukipalveluissa on töissä paljon JHL:n jäseniä. Kiurun mukaan iso osa tukipalveluista voi uudistuksessa siirtyä markkinoiden hoidettavaksi.
Nähtäväksi jääkin, miten henkilökunnalle käy, jos palvelut siirtyvät yksityisten pyöritettäviksi.
Aikataulu edelleen epäselvä
Sote-uudistus on lykkääntynyt vuosien varrella lukemattomia kertoja. Tuorein käänne nähtiin marraskuun 7. päivä, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi mietintöluonnoksensa maakunta- ja soteuudistuksesta. Lakipaketti on kaikkea muuta kuin valmis. Seuraavaksi perustuslakivaliokunta antaa arvionsa siitä, ovatko lait perustuslain mukaisia.
Jos paketti menee läpi perustuslakivaliokunnasta, se palaa vielä kerran sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Vasta sen jälkeen lait menevät koko eduskunnan käsittelyyn. Aikataulu on tiukka, eikä matkaan saa tulla enempää mutkia, jos lait aiotaan saada valmiiksi tällä vaalikaudella.
Krista Kiuru ei halua arvioida tarkkaan, milloin Suomessa ryhdytään tuottamaan sosiaali- ja terveyspalveluita uudella tavalla.
– Ei sitä varmasti osaa kukaan sanoa tarkkaan. Jos hallituksen esitys menee läpi, ei tässä monta vuotta tarvitse odottaa.
JHL:n edustajiston syyskokous pidettiin Vantaalla 14.-15. marraskuuta.