21.10.2019

15 vuotta käräjäoikeuden lautamiehenä: Päivi Karjalainen katsoo pahantekijöitä silmiin ja päättää, millaisen kohtalon he ansaitsevat

Lautamiehet ovat olleet vuosisatoja kansan omantunnon ääni tuomioistuimissa. Yksi äänistä kuuluu Päivi Karjalaiselle.

Pirkanmaan käräjäoikeus sijaitsee Tampereen oikeustalolla, Tammerkosken kansallismaisemassa. Sinne JHL:n jäsen Päivi Karjalainen, 56, astelee keskimäärin kerran kuukaudessa.

Karjalaisen aloittaessa Pirkanmaan käräjäoikeudessa oli lähes 150 lautamiestä. Nyttemmin heitä on noin 70.

Syy lautamiesten vähentymiseen johtuu uudistuksesta, jonka mukaan lautamieskokoonpanoon kuuluu ammattituomarin (käräjäoikeuden puheenjohtaja) lisäksi kaksi lautamiestä. Aiemmin heitä oli kolme.

Miten tulit lähteneeksi lautamieheksi?

– Lautamiehet toimivat käräjäoikeuksissa maallikkotuomareina. Heidät valitsee kunnan- tai kaupunginvaltuusto valtuustokausittain. Minut pyydettiin kesken kauden vuonna 2005, kun paikka vapautui edeltäjältä.

Käräjäsali on tullut tutuksi Päivi Karjalaiselle, sillä hän on toiminut Pirkanmaan käräjäoikeuden lautamiehenä jo 15 vuotta.

Onko lautamieheksi valitseminen poliittinen nimitys?

– Lautamiehet valitaan poliittisten voimasuhteiden mukaan, mutta lautamiehen on oltava puolueeton ja kohdeltava kaikkia tasapuolisesti. Lautamiehiltä edellytetään yhteiskunnan tuntemusta, ja siksi useimmilla on ainakin jonkin verran kokemusta kunnallispolitiikasta.

Miten hyvin olit perillä lautamiesjärjestelmästä aloittaessasi?

– Tiesin, mitä maallikkotuomarina toimiminen tarkoittaa. Siihen vaikutti osaltaan se, että kummisetäni toimi aikoinaan lautamiehenä Virroilla. Hän saattoi istua käräjiä parikin viikkoa syksyin keväin.

Miten käräjäoikeustyöskentely on muuttunut?

– Aiemmin lautamiehet olivat mukana myös pikkujutuissa, esimerkiksi rattijuopumustuomioista päätettäessä. Nykyisin lautamiehet toimivat ammattituomarin rinnalla vain vakavissa rikos- ja talousjutuissa, joista voi seurata vähintään vuoden vankeustuomio.

Oikeusistuntojen etenemistä voi seurata Tampereen oikeustalon valotaululta.

Lautamiehellä on tuomarin valta

Millaisia vaatimuksia lautamiehelle asetetaan?

– Hänen on oltava täysi-ikäinen Suomen kansalainen. Yli 64-vuotiasta ei voi valita uutena lautamieheksi, mutta lautamiehenä voi jatkaa 68-vuotiaaksi. Lisäksi lautamiehen on oltava nuhteeton, eli hänellä ei saa olla rikostaustaa tai konkurssituomioita.

Millaista valtaa lautamies käyttää?

– Tuomarin valan vannottuaan lautamies on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen, ja hän käyttää tuomarin valtaa. Tuomiosta äänestettäessä hänellä on yksi ääni kuten ammattituomarillakin.

Lautamiesten eettiset ohjeet edellyttävät lautamieheltä riippumattomuutta. Miten se toteutuu?

– Lautamies ei saa toimia tuomarina jutuissa, joissa syytettynä on hänen sukulaisensa. Jääväisin itseni myös silloin, jos kyseessä olisi naapurini tai joku ystäväpiiriin kuuluva.

Mitä muuta lautamiehiltä edellytetään?

– Vastuuta ja vaitioloa. Tuomiot ovat julkisia, mutta emme saa huudella tapauksen taustoista tai yksityiskohdista jälkikäteen turuilla ja toreilla. Emmekä somessa.

– Menen istuntoon sokkona, ilman ennakkokäsityksiä.

Mikä on lautamiehen tärkein tehtävä?

– Kuunnella tarkkaan, mitä salissa puhutaan ja mitä voidaan näyttää toteen. Istunnon jälkeen oikeuden puheenjohtajan ja lautamiesten kesken pidetään tuomioneuvottelu, jossa päätetään rangaistuksesta. Syyte saatetaan myös hylätä.

Mikä on lautamiesjärjestelmän merkitys oikeudenkäytössä?

– Lautamiehet ovat jo vuosisatojen ajan olleet kansan omantunnon ääni tuomioistuimissa. Vuosien mittaan lautamiesten määrää on vähennetty ja toisinaan heitä on oltu kokonaan poistamassa. Mielestäni lautamiesten määrää ei saisi supistaa saati luopua heistä kokonaan.

Saako Suomessa oikeutta?

– Kyllä saa, mutta ongelmana ovat juttujen pitkät käsittelyajat. Esitutkinta ei valmistu ajoissa, syyttäjälaitos on kuormittunut ja uhri tai tekijä joutuvat odottamaan asian käsittlelyä ja ratkaisua liian kauan.

Sokkona oikeudenistuntoon

Tutustutko tulossa oleviin juttuihin ennalta?

– Menen oikeudenistuntoon sokkona ilman ennakkokäsityksiä. Istunnon alussa katson, mikä on rikosnimike ja ketä syytetään ja kuka on kantaja.

Ikävimmät ja vaikeimmat jutut?

– Seksuaalirikokset, varsinkin jos ne kohdistuvat lapsiin, ovat rankimpia. Myös huumejuttujen määrä  on nousussa, ja niissäkin on omat haasteensa.

– Jos päätöstä ei ole vielä annettu, saattaa alitajunta tehdä työtä.

Näetkö unia oikeudenkäynneistä?

– En. Jos päätöstä ei ole vielä annettu, saattaa alitajunta tehdä työtä, mutta en aktiivisesti mieti juttuja ennen tai jälkeen.

Millaisen palkkion lautamies saa tehtävästään?

– Hyvin pienen. Lautamiehelle maksetaan ansiomenetyskorvaus ja vaatimaton  istuntopalkkio. Sitä ei ole korotettu muistini mukaan koko lautamiesurani aikana.

Sait pari vuotta sitten herastuomarin arvonimen pitkästä ja ansiokkaasta lautamiespalveluksesta. Miltä se tuntui?

– Hyvältä. Hautausmaalla kävellessä olen huomannut, että joissain hautakivissä saattaa lukea herastuomari. Hiukan vitsinä olen heittänyt, että ehkä joskus minunkin kivessäni!