6.11.2020

Jäsenhankkija Toni Sorsa: Liitto on tukena työuran alusta loppuun

pääluottamusmies Toni Sorsa

Laajat sopimusoikeudet, paikallisen luottamusmiehen tuki sekä liiton hyvät koulutuspalvelut. – Siinä kolme hyvää syytä liittyä JHL:ään, perustelee jäsenhankkija Toni Sorsa Pohjois-Karjalasta.

Kontiolahtelainen Toni Sorsa, 42, toimii Polkka Oy:n pääluottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna. Lisäksi hän on JHL:n edustajiston jäsen ja yli 2 000-jäsenisen Joensuun seudun JHL 310 -yhdistyksen puheenjohtaja.

Jäsenhankinta kuuluu hänen mielestään luonnollisena osana liittoaktiivin rooliin.

– Ainakin itse pyrin ottamaan ammattiliitot ja järjestäytymisen merkityksen puheeksi, kun tapaan ihmisiä työpaikoilla. Työsuojeluvaltuutettuna osallistun uusien työntekijöiden perehdyttämiseen, ja se on hyvä tilaisuus kertoa myös JHL:stä, hän sanoo.

Samalla hän markkinoi JHL:n jäsenetuja bensaeduista jäsenvakuutukseen ja JHL-opiston hyviin koulutuksiin.

Tulokkaista lähtijöihin

Vuonna 2016 perustettu Polkka Oy tuottaa ateria- ja puhtauspalveluja omistajilleen, eli Siun sote -kuntayhtymälle ja Joensuun kaupungille. Yhtiön palveluksessa on liki 500 henkilöä.

Sorsa on hoitanut hyvin jäsenhankinnan, sillä liki 400 polkkalaista on järjestäytynyt JHL:ään.

– Yksi jäsenhankinnan valtti ovat liiton laajat sopimusoikeudet niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Meillä noudatetaan Avaintessiä, ja JHL on yksi pääsopijajärjestöistä.

pääluottamusmies Toni Sorsa
Toni Sorsa on päätoiminen pääluottamusmies ja JHL:n edustajiston jäsen. Jäsenhankinta kuuluu hänen mielestään luonnollisena osana liittoaktiivin rooliin.

Sekin auttaa, että JHL:llä on ainoana järjestönä oma pääluottamusmies firmassa. Sorsalla on lisäksi apunaan varapääluottamusmies ja alakohtainen luottamusmies.

Vanhan sananlaskun mukaan ”Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi”. Niinpä Sorsa pyrkii hoitamaan pääluoton hommat niin hyvin kuin suinkin osaa ja taitaa.

– Se tarkoittaa koko työelämän kaarta uusista tulokkaista eläkkeelle lähtijöihin, hän sanoo.

Lomautus herätteli nukkujia

Pääluottamusmiehen puoleen käännytään erityisesti silloin, kun fyysisesti vaativa työ alkaa käydä voimille ja ikääntyvän työntekijän terveys reistailee.

– Olen jäsenen tukena esimerkiksi työkykyneuvottelussa, kun pohditaan yhdessä työterveyshuollon ja työnantajan kanssa työn keventämistä tai muita vaihtoehtoja jatkaa työssä. Lisäksi jäsenet ottavat yhteyttä, kun eläkkeelle siirtyminen lähenee.

Nuorten työelämän tulokkaiden kanssa Sorsa on vähemmän tekemisissä, sillä heitä ei ole pilvin pimein tukipalveluyhtiöön tulossa.

– Meillä on jatkuva haku päällä, mutta kiinnostuneita on valitettavan vähän. 

– Auto ja koti on tapana vakuuttaa. Miksei myös työ ja toimeentulo?

Tänä vuonna myös korona on sotkenut kuvioita, ja Polkkakin joutui lomauttamaan keväällä vajaa 30 työntekijää, koska kouluja ja päiväkoteja suljettiin.

– Lomautus saattoi toimia herättäjänä ja lisätä kiinnostusta ammattiliittoja kohtaan. Työn jatkuminen ei ole itsestäänselvyys, ja liitosta ja liiton kassasta on apua juuri vaikean paikan tullen.

 Sorsa sanoo mieltävänsä ammattiliiton roolin samaan tapaan kuin vakuutusyhtiön.

– Meillä on tapana vakuuttaa auto ja koti ihan vaan varmuuden vuoksi. Miksi ei siis myös toimeentulon lähde eli työ? Useimmat eivät välttämättä tarvitse liiton apua koko työuransa aikana, mutta sen varaan ei nykyaikana kannata tuudittautua.