Avoin, rehellinen ja tarvittaessa myös napakka. Valmiina johtamaan työtä yhteiseksi hyväksi. Näin luonnehtii helsinkiläinen Eija Paananen rooliaan JHL:n edustajiston uutena puheenjohtajana.
Jo ekaluokkalaisena Eija Paananen, 53, oli rakkaan ”mammansa”, isän äidin mukana, kun tämä kiersi potkukelkalla talosta toiseen ja jakoi vaalimainoksia Karkkilassa. Toinenkin Paanasen lapsuudenmuisto liittyy yhteiskunnalliseen toimintaan.
– Joukko Högforsin ruukin työläisiä oli kokoontunut keittiömme pöydän ääreen, ja joku löi nyrkkiä pöytään. Valimon työläiset halusivat suojalasit, mutta työnantaja oli vastaan. Lakkoa siinä taidettiin valmistella, hän kertoo.
Paanasen isä toimi ruukin luottamusmiehenä, ja valimon arjesta ja työelämästä juteltiin usein kotona.
– Kutsumus syttyi jo silloin. Heti työelämään tultuani halusin vaikuttaa siihen, että kaikilla on töissä hyvä olla ja kiva tehdä työtä.
– Puheenjohtajana aion olla avoin ja rehellinen.
Nyt vaikuttamiseen on entistä laajemmat mahdollisuudet, sillä Paananen valittiin tänään 6.5. JHL:n korkeimman päättävän elimen, eli edustajiston, uudeksi puheenjohtajaksi.
– Puheenjohtajana aion olla avoin ja rehellinen. Haluan tulla muistetuksi siitä, että teemme yhdessä työtä yhteiseksi hyväksi.
Paananen on ollut edustajiston jäsen jo neljä kautta. Päätoimisena pääluottamusmiehenä hän on toiminut vuodesta 2006 lähtien, ensin Palmiassa ja sen hajauttamisen jälkeen Helsingin Palvelukeskus Liikelaitoksessa.
Muutokseen on varauduttava
JHL:n edustajiston tärkein tehtävä on hyväksyä tai hylätä kunta-alan, valtion, seurakuntien ja muutamien muiden isojen sopimusalojen työehtosopimukset. Toinen edustajiston keskeinen tehtävä on viitoittaa koko liiton toimintaa pitkälle tulevaisuuteen ja hyväksyä vuosittain talousarvio.
Edustajiston puheenjohtajana Paananen haluaa vaikuttaa siihen, että liiton jäsenistö ja etenkin aktiivitoimijat ovat valmiita työelämän murrokseen ja edunvalvonnan kentällä tapahtuviin muutoksiin.
– Maailma muuttuu, halusimme tai emme. Siihen pitää varautua tarjoamalla lisää koulutusta paikalliseen edunvalvontaan ja sopimustoimintaan sekä yhteiskuntavaikuttamiseen. Osaamiseen panostaminen ja työelämätutkimuksen hyödyntäminen ovat avainasemassa.
Paanasen mielestä ay-liikettä ja alakohtaisia ja yleissitovia työehtosopimuksia tarvitaan jatkossakin tuomaan vakautta ja ennustettavuutta työelämään ja talouteen.
– Jos työnantajapuoli hakee hajauttamista, se lyö omaan nilkkaansa. Suomea rakennetaan yhteistyöllä. Sen avulla on noustu ennen ja noustaan myös tulevaisuudessa.
Mikäli yhteistä näkemystä sopimustoiminnan kehittämisestä ei työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kesken saavuteta, työelämän epävarmuus ja eriarvoisuus lisääntyvät, ja laskun siitä maksavat nuoret, hän muistuttaa.
Potkua ehdokashankintaan
Viisivuotinen edustajistokausi on kääntymässä lopulleen, sillä jäljellä on enää runsas vuosi. Paananen kannustaa alueilla toimivia yhdistyksiä tiivistämään yhteistyötä ehdokashankinnassa ja äänestysaktiivisuuden maksimoimisessa ensi kevään edustajistovaalissa.
– Yksi yhdistys on aika kädetön, jos aktiivitoimijoita on vähän. Tarvitaan yhdistysten yhteistyötä, yhteisiä mainoksia, parempaa näkyvyyttä, hyvää fiilistä ja tekemisen meininkiä.
Paananen kehottaa yhdistyksiä hyödyntämään myös Facebookia ja muita sosiaalisen median kanavia ehdokkaiden hankinnassa ja markkinoinnissa.
– Ehdokashankintaan tarvitaan hyvää fiilistä ja tekemisen meininkiä!
– Korona-aikana moni kokee olonsa yksiniseksi. Miksi yhdistykset eivät voisi organisoida vaikka soittokierrosta jäsenille. Vastaanotto voisi olla ilahtunut, hän uskoo.
Napakasti nuijan varressa
Paanasen edeltäjä Sirkka-Liisa Kähärä muistetaan napakoista otteistaan nuijan varressa. Samaa napakkuutta löytyy tarvittaessa myös edustajiston uudesta puheenjohtajasta.
– Toimin kahden taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana, ja olen saanut hyvää kokemusta taloyhtiöiden vuosikokousten johtamisesta. Voi pojat, että ne voivatkin joskus olla riitaisia.
– Puskista huutelun sijaan toivon ratkaisuehdotuksia.
Paanasesta on luonnollista, että edustajiston jäsenet haluavat toisinaan haastaa liiton johtokolmikkoa ja kyseenalaistaa JHL:n johtoryhmän ja hallituksen päätöksiä.
– Se on ihan ok, mutta pelkkä arvostelu ja puskista huutelu eivät riitä. Pidän ratkaisukeskeisestä ajattelutavasta ja toivon, että jos arvostellaan, esitetään myös vaihtoehtoja.
Lenkille koiran kanssa
Vapaa-aikanaan Paananen rentoutuu mieluiten ulkoilemalla. Viime vuoden lopulta lähtien lenkkikaverina on ollut Dallas. Se on Paanasella sijoituksessa oleva 3,5-vuotias australianlabradoodle.
Labradorinnoutajan ja villakoiran sekoitus, ALD, on Yhdysvalloissa sertifioitu oma rotunsa, mutta Suomessa sitä ei ole toistaiseksi tunnustettu. Suosittu ja haluttu perhekoira se on siitä huolimatta.
– Dallasin kanssa ulkoillessa ei tarvitse olla tuntosarvet koko ajan ojossa kuten pääluottamusmiehenä. Voin keskittyä koiraan ja luonnon ja ympäristön havainnoimiseen, hän sanoo.