9.2.2022

Korona meinasi jo lannistaa, kunnes Timo Salsoila ja Mervi Visala saivat uutta virtaa JHL:n valmennuksista: ”Juuri tätä olen kaivannut”

liikunta ja kasvisruoka

Vuoden alussa moni lupaa lisätä liikuntaa ja parantaa muutenkin elintapojaan. JHL:läiset Timo Salsoila ja Mervi Visala ovat ottaneet haasteen vastaan: Salsoila haluaa löytää kadottamansa liikunnan ilon ja kokeilla vegaaniruokavaliota ja Visala etsii tasapainoa hektiseen arkeen.

Löytäisinpä uudestaan liikkumisen ilon! Tällaisin miettein porilainen koulunkäynninohjaaja Timo Salsoila, 47, aloitteli vuotta 2022.

Toive toteutui pikemmin kuin hän arvasikaan. Ay-aktiivina ja ohjaajien luottamusmiehenä Salsoila seuraa säännöllisesti JHL:n sosiaalisen median kanavia. Sieltä hän löysi liiton jäsenilleen tarjoamat maksuttomat Syke Tribe -valmennukset.

Timo Sasoila
Timo Salsoila on päässyt pitkästä aikaa punttisalille.

Ihan ensin Salsoila osallistui JHL:n webinaariin, jossa tv:stä tuttu lääketieteen lisensiaatti ja urheilulääkäri Pippa Laukka puhui liikunnan, ravinnon ja unen merkityksestä hyvinvoinnille.

– Tämä on juuri sitä, mitä olen kaivannut, Salsoila sanoo miettineensä webinaarissa.

Korona vei jotain tärkeää

Salsoila on liikkunut lähes koko ikänsä ja pelannut jalkapalloa 10-vuotiaasta. Myöhemmin kuvioon tulivat sähly ja talvisin futsal.

Kolmikymppisenä hän meni ensi kertaa kuntosalille ja treenasi säännöllisesti kymmenen vuotta.

– Sitten se jäi moneksi vuodeksi. Ehdin hiukan herätellä harrastusta ennen kuin korona sulki salit, hän harmittelee.

Timo Salsoila jalkaprässissä
Jaksaa, jaksaa!

Myös futsal ja muut säännölliset palloilutreenit jäivät pandemian takia tauolle. Samalla Salsoilan elämästä katosi liikkumisen ilo ja sen tuoma hyvä olo.

Hän on yrittänyt houkutella pelikavereita ulkokentälle potkimaan, mutta tuloksetta. Niinpä korona-ajan liikunta on ollut lähinnä hyötyliikuntaa.

– Työpaikallani Porin Lyseossa ei ole hissiä, onneksi! Niinpä ravaan rappuja ylös ja alas luokasta toiseen, ja siitä kertyy päivän mittaan reilut 10 000 askelta.

JHL tarjoaa hyvän olon valmennuksia

  • JHL tarjoaa jäsenilleen maksuttoman Syke Tribe -verkkovalmennusohjelman, jonka ovat koonneet hyvinvoinnin ja kuntoilun ammattilaiset.
  • Kahden ensimmäisen viikon aikana noin 1 600 JHL:n jäsentä on aloittanut valmennuksen.
  • Tarjous on voimassa koko vuoden 2022.
  • Valittavana on viisi parin viikon mittaista kokonaisuutta sekä kaksi pidempikestoista verkkovalmennusta, toinen vegaaniruokavalioon ja toinen painonpudotukseen.
  • Eniten on kiinnostanut kuuden viikon painonpudotushaaste: sen on valinnut 644. Myös Käsikirja virkeyteen- ja Rautakangen venyttely -valmennuksiin osallistuu satamäärin liiton jäseniä.
  • Tutustu ja ilmoittaudu valmennuksiin Syke Triben sivuilla.

Lue lisää: Alueliikuttaja Katri Lehto nostattaa sykettä ja torjuu syrjäytymistä ja yksinäisyyttä: ”Tätä on odotettu koko pitkä koronakevät”

Uni ja mieliala kärsivät

Parin vuoden tauko aktiiviliikunnasta ei ole tuonut lisäkiloja, mutta unen laatuun ja mielialaan se on Timo Salsoilan mukaan vaikuttanut.

– Minulla on ollut älykello ranteessa kuutisen vuotta, ja seuraan siitä säännöllisesti sykevaihtelua ja unen laatua. Jos on aamulla väsynyt olo, pureudun tuloksiin ja mietin, missä vika.

älykello ranteessa
Timo Salsoilalla on älykello ranteessa vuorokauden ympäri.

Salsoila sai omikrontartunnan tammikuun lopulla. Jo ennen flunssaoireita älykello ilmoitti leposykkeen yli sadaksi.

– Siitä tiesin, että kaikki ei ole kunnossa.

Korona oli onneksi lievä, ja hän pääsi takaisin töihin noin viikon kuluttua ensi oireista.

Haasteita kotikokille

Salsoila on ollut koko aikuisikänsä tarkka syömisistään. Aktiivisen kuntosaliharjoittelun aikana hän jopa punnitsi jokaisen annoksensa. Enää hän ei punnitse mutta pyrkii syömään kasvispainotteisesti.

Ensimmäinen valmennushaaste, johon Salsoila on tarttunut, on vegaaniruokavalio.

– Siitä vaan, kannusti vaimo. Vegaaniset ateriat valmistan kuitenkin itse.Koulunkäynninohjaaja Timo Salsoila

– Siitä vaan, kannusti vaimo. Hän tekee pääsääntöisesti perheen ruoat, mutta vegaaniset ateriat valmistan itse.

Kotikokki uskoo pärjäävänsä, sillä Syke Tribe -sovelluksesta löytyy resepti joka päivälle.

Lisäksi Salsoila aikoo kokeilla Kehon käyttöohje -valmennusta ja heti perään hiukan rankempaa Voimaa ja virtaa -haastetta.

Hikiliikkuja tarttui täkyyn

Ähtäriläinen perhepäivähoitaja Mervi Visala, 41, ei ollut erityisen liikunnallinen lapsena tai nuorena. Vasta omaan kotiin muutettuaan hän sai herätyksen liikkumiseen.

Mervi Visala kuntoilee
Makuuhuoneesta on tullut koronan takia Mervi Visalan kuntoilukeskus.

– Olin töissä Fiskarsilla, ja silloinen työkaveri houkutteli kuntosalille. Työnantaja maksoi osan, ja lähdin uteliaisuudesta mukaan.

Visala huomasi viihtyvänsä salilla, ja pikkuhiljaa liikunnasta tuli tärkeä osa arkea.

Nykyään hän harrastaa myös hiihtoa, rullaluistelua ja on juossut jopa puolimaratonin.

Ennen koronaa Visala kävi säännöllisesti myös spinnigissä ja pump-tunneilla.

Ei siis ihme, että hyvinvointivalmennuksesta kuultuaan Visala innostui ja tarttui täkyyn.

Lue lisää: Herätys aamuneljältä, pyörällä punttikselle ja JVG soimaan – Pesulatyö on raskasta, mutta tekstiilihuoltaja Agang Atemin ohjeilla siitä selviää

Virkeyttä ja venyttelyä

Visala ei kaipaa sykettä nostavaa hikijumppaa. Hän saa sitä muutenkin, sillä koronan suljettua salit hän hankki kotiin juoksumaton ja kahvakuulia. Nyt tilauksessa on vielä pumppitanko ja levypainoja.

Syke Tribe -valmennuksista Visala tavoittelee kokonaisvaltaista hyvinvointia ja valitsi aluksi Käsikirja virkeyteen -kokonaisuuden.

– Valitsen kolmesta arkihaasteesta kuhunkin päivään sopivan sen mukaan, onko lepo- vai liikuntapäivä. Myös Rautakangen venyttely -valmennus kiinnostaa, ja otan sen seuraavaksi.

mittanauha vyötäröllä
Mervi Visalan vyötärö on ihannemitoissa.

Hyvinvointi lähtee hänen mielestään siitä, että perusasiat ovat kunnossa.

– Minulle se tarkoittaa viittä ateriaa päivässä, ulkona oloa, ainakin pari kolme kertaa viikossa tapahtuvaa liikuntaa sekä riittävästi lepoa ja rauhoittumista.

Painonhallintaan liittyviä huolia Visalalla ei ole koskaan ollut – siitä liikunta ja säännöllinen ateriarytmi pitävät huolen. Ulkoilua tulee myös riittävästi, sillä hän työskentelee kahdeksatta vuotta kunnallisena perhepäivähoitajana ja viettää ison osan päivästä ulkona lasten kanssa.

Ajankäytön optimointia

Varhaiskasvatus on imaissut Mervi Visalan siinä määrin mukaansa, että hän suorittaa parhaillaan työn ohessa varhaiskasvatuksen opettajan tutkintoon tähtääviä aineopintoja Turun yliopistossa.

Perhepäivähoitajan pitkät työpäivät, omat lapset, tavoitteellinen opiskelu ja aktiivinen liikuntaharrastus on vaativa yhtälö, ja Visala joutuu optimoimaan ajankäyttönsä. Toisinaan hän juoksee matolla ja katselee ja kuuntelee samaan aikaan luentotallennetta tai lukee tenttiin.

Mervi Visala juoksee ja lukee tenttiin
Tenttiin lukeminen sujuu näinkin!

– Katson aika vähän tv:tä, mutta kun omat lapset katsovat piirrettyjä olohuoneessa, saatan samaan aikaan treenata toisessa huoneessa.

Lisäksi Visala seuraa pari vuotta sitten hankkimaansa älykelloa. Se on ranteessa vuorikauden ympäri ja rekisteröi sykkeen ja leposykkeen vaihtelut ja unen laadun.

– Treenatessa seuraan minimi- ja maksimisykkeitä ja mietin, milloin pitää löysätä.Perhepäivähoitaja Mervi Visala

– Myös treenatessa saatan seurata minimi- ja maksimisykkeitä ja mietin, milloin pitää löysätä.

Yksi Visalan haaste onkin löytää vuorokaudesta sopiva aika rauhoittumiselle – ja istua tovi lempipaikassaan, mummon vanhassa keinutuolissa.

Visala kiistää olevansa täydellisyyden tavoittelija, vaikka haluaakin organisoida asiat niin, että työssä ja vapaalla on hyvä olla.

– Silloin voin jakaa hyvää oloa myös läheisilleni.