9.6.2023

JHL:n vuoden 2023 työsuojelutoimijat on valittu: Kokki ja palvelukoordinaattori saivat kehuja ja diplomit ansioistaan

Anne Stån ja Sari Enckell

Anne Stång Vihdistä ja Sari Enckell Helsingistä ovat JHL:n vuoden työsuojelutoimijat. Kiitosta he saavat yhteistyötaidoistaan ja sinnikkyydestään.

Palvelukoordinaattori Sari Enckell, 58, syttyi työsuojelulle vasta viisikymppisenä, mutta sitten se olikin menoa. Nyt Enckellillä on takanaan kahdet menestykselliset vaalit ja menossa toinen kausi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n työsuojeluvaltuutettuna.

– Mietin ehdolle ryhtymistä tovin aikaa. Pysyttelen yleensä taustalla ja ajattelin, että kuka nyt minua äänestäisi. Yllätyin, kun sain kerta kerralta enemmän ääniä, hän sanoo.

Tätä nykyä Enckell toimii THL:n Tampereen alueen työsuojeluvaltuutettuna sekä varavaltuutettuna Helsingissä. Päätyö on toimia kliinisen mikrobiologian laboratorioiden palvelukoordinaattorina, mutta hän voi käyttää aikaa työsuojeluvaltuutetun luottamustoimen hoitoon tarpeen mukaan.

– Koronapandemia työllisti THL:n väkeä. Suuri julkisuus aiheutti myös lieveilmiöitä, joihin piti varautua työsuojelullisin keinoin.
Työsuojeluvaltuutettu Sari Enckell

Näin työkaverit ja oma JHL-yhdistys perustelevat Sarin valintaa vuoden työsuojelutoimijaksi:

Sari on ajan hermolla työelämän murroksessa ja kykenee myös ennakoimaan muutoksia.

Sarilla on loistavat yhteistyötaidot. Niiden ansiosta viraston työsuojelutoimijat saivat vuotuisen koulutusmäärärahan käyttöönsä.

kunniakirjat
Kuvassa vuoden työsuojelitoimijoille annetut diplomit. Palkinnot luovutti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen JHL.

Koronapandemia työllisti THL:n väkeä lähes kellon ympäri. Koko laitos oli valtavan mediahuomion kohteena – käytännössä joku sen asiantuntijoista oli kertomassa viruksesta ja tautitilanteesta lähes jokaisessa uutislähetyksessä.

– Se kuormitti henkilöstöä. Lisäksi julkisuus aiheutti lieveilmiöitä, joihin piti varautua myös työsuojelullisin keinoin. Pahimmillaan asiantuntijoille tuli uhkauksia, ja heidän turvallisuudestaan jouduttiin huolehtimaan erityistoimin, kertoo Enckell.

Hybridiaika tuo uusia haasteita

Tätä nykyä THL kuten monet muutkin asiantuntijaorganisaatiot elävät hybridiaikaa. Niinpä osa työntekijöistä käy vain satunnaisesti työpaikallaan ja tekee valtaosan töistä muualta käsin.

– Me työsuojelussa pohdimme jatkuvasti, miten työyhteisöä voi tukea ja rakentaa me-henkeä ja yhteenkuuluvuutta, kun työ monipaikkaistuu.

kuvassa stressiä kokeva henkiilö
Jatkuva kiire ja tietotulva kuormittavat nykyihmistä.

Myös aivotyöläistä kuormittavaan jatkuvaan tietotulvaan THL:n työsuojeluvaltuutetut pyrkivät löytämään ratkaisuja. Yksi keino on laajentaa aiemmin fyysiseen ergonomiaan kehitettyä ergokummi-toimintaa enemmän aivojen ja mielen hyvinvointia tukevaan suuntaan.

– Että muistettaisiin pitää päivän aikana taukoja, eikä vain räpeltää älylaitteiden parissa.

Lue lisää: Tässä ovat vuoden työsuojelutoimijat – Heidän ansiostaan työpaikalla on puhtaampi sisäilma ja parempi ilmapiiri

Valinta yllätti vihtiläisen

Mitä? Minäkö? Tuntuu upealta ja samalla yllättävältä! Näin Anne Stång, 40, kommentoi valintaansa JHL:n vuoden työsuojelutoimijaksi.

Stångilla on menossa toinen kausi Vihdin työsuojeluvaltuutettuna. Hänen toimialueeseensa kuuluvat kunnan ateria- ja puhdistuspalvelut, teknisen sektorin tuntipalkkaiset työntekijät sekä työllisyyspalveluista kierrätyskeskus ja remonttipartio.

– Työsuojeluvaltuutettuna toimiminen on tarkoittanut uuden opettelua.
Työsuojeluvaltuutettu Anne Stång

– Olen ammatiltani kokki, joten ateria- ja puhdistuspalvelun tehtävät ja työolosuhteet olivat entuudestaan tuttuja. Muiden osalta luottamustoimi on tarkoittanut uuden opettelua, hän sanoo.

varoituskyltti
Työsssä ja työpaikalla voi piillä yllättäviä vaaratekijöitä, vaikka sähköisku.

Näin työkaverit ja oma JHL-yhdistys perustelevat Annen valintaa vuoden työsuojelutoimijaksi:

Anne tukee työyhteisöjä haastavissa tilanteissa. Hänen konkreettisilla ehdotuksillaan moni orastava yhteistyöongelma on saatu sammutettua ennen kuin leimahtaa.

Anne toimii työturvallisuuskorttikoulutusten kurssijohtajana. Kurssin vetäjänä hän on käytännönläheinen, selkeäsanainen, ryhmää keskusteluttava ja osallistava.

Stång toimii kahtena päivänä viikossa työsuojeluvaltuutettuna. Puolitoista päivää viikossa hän on JHL:läisten pääluottamusmies, ja toiset puolstoista päivää hän työskentelee ateriapalveluissa.

– Ateriapalvelupäällikölle kiitos siitä, että henkilöstön edutajan tehtäviin järjestyy tarvittaessa lisäaikaa.

Lue lisää: Stressi vahingoittaa aivoja – Näin selätät kiireen ja pidät huolta pääkopasta

Huomio kemikaaliturvallisuuteen

Sari Enckellin tavoin myös Anne Stång on hyödyntänyt JHL-opiston työsuojelukoulutuksia. Lisäksi hän onkii tietoa Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen sivuilta, eikä pelkää soittaa alan asiantuntijoille.

Työsuojeluvaltuutetun tehtäväkenttä on laaja, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Viimeksi Stångia työllistivät kemikaaliturvallisuuteen liittyvien käytäntöjen yhtenäistäminen ja kuntoon saattaminen kunnan eri työpaikoilla ja -pisteissä.

liukastumisvaarasta varoittava kyltti
Työturvallisuus on jokaisen työntekijän vastuulla.

Stång on huolissaan Vihdin henkilöstön kuormituksesta ja sairauspoissaolojen kasvusta. Myös henkilöstön suuri vaihtuvuus mietityttää häntä.

– Olemme perustaneet työhyvinvointipulssit, joissa käymme esihenkilöiden kanssa läpi henkilöstön huolenaiheita. Ensi syksynä panostamme varhaisen tuen malliin ja varmistamme, että myös uudet esihenkilöt saavat kunnon perehdytyksen mallin käyttöön.

Omasta jaksamisesta Stång huolehtii viettämällä aikaa aviomiehen, lähipiirin ja koiran kanssa. Mieluiten hän tekee sen luonnon keskellä.

– Myös musiikki kuuluu vapaa-aikaan. Kaikki muu kelpaa paitsi ooppera ja örinämetalli.

Vuoden työsuojelutoimijoiden valinnan tekee JHL:n työsuojeluammattilaisten verkosto JHL-yhdistyksiltä saatujen ehdotusten perusteella. Palkitsemisella on yli 20-vuotinen perinne, mutta nyt tehdyt valinnat jäävät todennäköisesti viimeisiksi.

Palkintojen jakamisesta vastasi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen JHL. Yhdistys toivoo, että työsuojelutoiminta saa uusia muotoja liitossa ja kokoaa edelleen työsuojelutoimijat ja asiantuntijat säännöllisesti yhteen.