8.3.2024

Syyhy tarttui työpaikalta – lastenhoitaja pulitti jättimäiset hoitokulut omasta pussistaan

Syyhy. Nainen raapii syyhyn vuoksi kättään. Piirroskuva.

Syyhy on levinnyt Suomessa paikallisiksi epidemioiksi. Helsinkiläisen päiväkodin työntekijä sai tartunnan työssään. Syyhyn häätö on tullut maksamaan hänelle yli 2 200 euroa. Jos syyhy tarttuu työssä, kannattaako sen hoitokuluja perätä työnantajalta takaisin?

Yhdellä päiväkodin lapsista on syyhy, sai lastenhoitaja Sonja Jokinen kuulla viime syksynä. Noin kuusi viikkoa myöhemmin hän alkoi tuntea kutinaa pakaroidensa yläreunassa. Jokinen työskentelee lastenhoitajana helsinkiläisen päiväkodin eskariryhmässä.

Jokinen yritti varata työterveyslääkäriltä aikaa, mutta ajan olisi saanut vasta viikon päähän. Niinpä hän varasi ajan yksityiseltä yleislääkäriltä. Hän yritti hillitä kutinaa perusvoiteella ja tulehduskipulääkkeillä.

Koska Jokisen kädet ja jalat olivat täysin puhtaat, lääkäri epäili lääkeaineallergiaa ja määräsi siihen allergialääkityksen.

Kun kutina kuitenkin vain jatkui, Jokinen varasi uuden ajan yleislääkärille. Sama diagnoosi. Hän kävi vielä kolmannenkin kerran yleislääkärillä, eikä tälläkään kertaa saanut apua yhä yltyvään kutinaan.

– Kysyin apteekistakin, että voisiko tämä olla syyhyä, mutta heidän mukaansa kutiseva paikka on kovin epätyypillinen syyhylle, Jokinen muistelee.

Lopulta Jokisen keho kutisi 24 tuntia vuorokaudessa. Uusi vuosi sujui itkien, eikä Jokinen pystynyt syömään mitään. Paino putosi neljä ja puoli kiloa.

Syyhy. Lapsi kurkkii värikkäiden tyynyjen takaa. Taustalla työntekijöitä.
Syyhyn aiheuttaa 0,3–0,5 mm:n pituinen hämähäkkieläimiin kuuluva syyhypunkki (Sarcoptes scabiei). Se tarttuu kosketustartuntana iholta sekä vaatteiden ja vuodevaatteiden välityksellä.

Kaikki lääkärit eivät tunnista syyhyn varianttia

Jokinen pääsi ihotautilääkärille heti vuodenvaihteen jälkeen. Tämä totesi heti, että kyseessä on syyhy.

Lääkäri sanoi Jokiselle Suomessa nopeasti leviävän syyhyn syyksi sen, että yleislääkärit eivät tunnista viisi vuotta sitten Suomeen levinnyttä uudempaa syyhyvarianttia. Jos epäilee syyhyä eikä allergialääke helpota kutinaa, kyse on syyhystä, ihotautilääkäri vinkkasi.

– Onneksi kova pakkaskausi osui juuri tähän saumaan. Lastenhoitaja Sonja Jokinen

Jokinen sai syyhyyn permetriinirasvaa ja ivermektiinitabletteja. Koko Jokisen perhe ja ystävät oli hoidettava, vaikka he olivatkin oireettomia: puoliso, kotona asuva tytär ja tämän poikaystävä, jouluksi kotiin tulleet kaksi aikuista tytärtä sekä toisen avopuoliso.

Lisäksi punkin hävittämiseksi oli käsiteltävä kaikki vaatteet, patjat, vuodevaatteet ja lakanat, imuroitava sohvat ja matot.

– Onneksi kova pakkaskausi osui juuri tähän saumaan, Jokinen kiittelee.

Valitettavasti tyttären poikaystävä tartutti syyhyn uudestaan Jokiseen, ja sama rumba alkoi alusta lääkekuureineen, rasvaamisineen ja pesuineen.  

Syyhylääkkeet ovat erittäin kalliita. Jokinen on maksanut omasta pussistaan lääkkeistä 1 700 euroa ja 501 euroa neljästä yksityislääkärikäynnistä, kaikkiaan yli 2 200 euroa.

Lue lisää: Potilaskuljettajan varusteina hanskat ja maski, suojainten toimituksia rajoitetaan – Nyt pitää puhua palkoista, vaatii laitoshuoltaja Haartmanin päivystyksestä

Syyhy voi olla ammattitauti

Kun Jokinen palasi sairauslomaltaan töihin, epidemiaa ei otettu työpaikalla puheeksi. Työnantaja ei myöskään ole maksanut Jokiselle syyhystä aiheutuneita lääkekuluja, vaikka on selvää, että hän on saanut tartunnan työpaikaltaan. Permetriinivoidetta ja ivermektiinitabletteja käytetään yleisesti syyhyn hoitoon. Ne eivät ole Kela-korvattavia. 

Jos syyhyn saa työssä, työnantajan vakuutus korvaa työntekijän syyhylääkkeet. JHL:n työelämäasiantuntija Merja Hyvärinen

JHL:n työelämäasiantuntija Merja Hyvärisen mukaan syyhy on ammattitauti, jos sen on saanut työpaikalta.

– Silloin työnantajan tapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa työntekijän syyhylääkkeet kuitteja vastaan, hän sanoo.  

Videolla Ylen toimittja Antti Kurra kertoo, miten hoidat syyhyä.

Jokinen on itse puhunut tartunnastaan päiväkodissa avoimesti. Syyhyongelma koskettaa niin päiväkotien ja muiden laitosten työntekijöitä kuin asiakkaitakin, ja hoitamattomana epidemia leviää entisestään.

Ryhmässä, jossa Jokinen työskentelee, on neljä esikouluryhmää ja yksi viisivuotiaiden ryhmä, kaikkiaan 60 lasta, joilla on yhteinen leikkitila. Lisäksi eskarilaiset käyvät syömässä viereisen peruskoulun puolella. Päiväkodilla ja koululla on yhteiset taukotilat. Jokisesta on ehdottoman tärkeä, että vanhemmat ja henkilöstö tietävät, missä ryhmässä syyhyä ilmenee, jotta epidemia saadaan taltutetuksi.

–  Me työntekijät voimme ilmoittaa vanhemmille vain, että päiväkodissa on syyhyä, mutta emme sen tarkemmin, missä ryhmässä. Näin on Helsingin kaupunki ohjeistanut, Jokinen kertoo.  

Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Miia Kemppi kertoo, että huoltajille kerrotaan syyhytartunnasta niissä ryhmissä, joissa sitä on esiintynyt.

–  Jos päiväkoti on iso, olemme ohjeiden mukaan ryhmätasolla tiedottaneet asiasta. Tiedotuksessa on suosittu suusanallista viestiä, koska on paljon huoltajia, jotka eivät puhu suomea äidinkielenään. Lisäksi on laitettu kaupungilta tullut tiedote sähköpostilla huoltajille.

Syyhy: Lääkepurkkeja, lääketuubi, rahaa ja pankkikortti
Syyhyn häätö on kallista. Jos perheessä yksi saa syyhyn, on koko perhe hoidettava ja joskus myös ystävät.

Kaikilla ei ole varaa lääkkeisiin

Miia Kemppi sanoo, että ei voi ottaa kantaa yksittäiseen syyhytapaukseen. Hän kertoo sähköpostin välityksellä, että Helsingin kaupunki työnantajana on parhaillaan päivittämässä henkilökunnan syyhyohjeistusta. Kaupungin ohjeet syyhyn itsehoitoon löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Monilla perheillä ei yksinkertaisesti ole varaa kalliisiin syyhylääkkeisiin, joten syyhy saattaa jäädä hoitamatta.   

Helsingin varhaiskasvatuksen JHL:läinen pääluottamusmies Jaana Kesänen kertoo, että kaikkien Helsingin työntekijäjärjestöjen varhaiskasvatuksen pääluottamusmiehet ovat lähestyneet yhteisellä sähköpostiviestillä työnantajaa. Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen pääluottamusmiehet toimivat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n, Lähihoitajaliitto Superin, Tehyn, Ammattiliitto Jytyn ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon mandaatilla.

Viestissä pääluottamusmiehet toivovat, että työnantaja korvaisi työntekijän lääkkeet, jos syyhy on tarttunut työpaikalla.

– Lääkkeiden korvaamisen voisi hoitaa jotenkin yksinkertaisella tavalla Helsingin kaupungin sisällä. Pääluottamusmies Jaana Kesänen

– Toivomme myös, että lääkkeiden korvaamisen voisi hoitaa jotenkin yksinkertaisella tavalla Helsingin kaupungin sisällä. Se lisäisi kaupungin pito- ja vetovoimaakin työnantajana, Kesänen sanoo.

Sonja Jokinen on huomannut, että lapsi saatetaan tuoda päiväkotiin hoitoon liian aikaisin, vaikka permetriinikäsittelyn jälkeen pitäisi olla 24 tuntia eristyksissä.

Jokisen kutina on nyt poissa, mutta elämä ei ole vieläkään entisellään. Syyhy aiheuttaa sosiaalista eristäytymistä, sillä kukaan ei uskalla tulla käymään Jokisilla. Lisäksi hän pelkää jatkuvasti uutta tartuntaa eikä tahdo uskaltaa koskea lapsiin.

Lue lisää: Palkanmaksu seis koronan takia: Työnantaja komensi koulunkäynninohjaajat kotiin kesken työnteon – onko oikein?