Hallitus kohentaa hyvätuloisten asemaa ja yrittää tukahduttaa pienituloisten äänen. JHL ei sitä hyväksy, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström.
Maamme hallitus on tänä vuonna heikentänyt rajusti kaikkein haavoittuvimpien asemaa. Työttömyysturvan kurjistaminen sekä asumistuen, lapsikorotuksen ja sairauspäivien leikkaukset kurittavat erityisesti pieni- ja keskituloisia. Samaan aikaan hallitus on keventänyt hyvätuloisten verotusta ja kiristänyt arvonlisäverotusta. Tämä heikentää suhteellisesti eniten kaikista pienituloisimpien tilannetta.
Lakko-oikeuden rajaaminen vie meitä kohti itäeurooppalaista mallia – ei pohjoismaista, vaikka elinkeinoelämä toista väittää. Useaa alaa uhkaa pula koulutetusta henkilöstöstä. Apua ei löydy ulkomailta, sillä Suomen maine on romahtanut.
Ehkä huoli kannatuksesta tuo realismia hallituksen toimiin.
Tähän kaikkeen haemme korjausta syksyllä käynnistyvällä ja keväällä kiihtyvällä työmarkkinakierroksella. Neuvotteluista on tulossa vaikeat. Työnantajapuoli luottaa hallituksen selkänojaan. Ehkä huoli kannatuksesta lähestyvissä alue- ja kuntavaaleissa kuitenkin tuo realismia hallituksessa istuvien päättäjien toimiin.
Kun julkisen puolen henkilöstö sai taitavasti neuvotellen hyvät palkankorotukset, äänekkäimmin älähtivät vapaan markkinatalouden kannattajat. Työntekijöistä on pulaa, ja kun jostain on pulaa, hinta nousee – markkinatalouden lakien mukaan. Tämä oli yksi askel kohti palkkatasa-arvoa, mutta kuljettavana on vielä pitkä tie.
Lakisääteinen palkankorotuskatto estäisi matalapalkka-alojen työntekijöiden nousun palkkakuopasta. JHL ei tällaista sanelua hyväksy.
Lue lisää: Puheenjohtajalta: Hallituksen sakset leikkaavat rikki kansakunnan yhtenäisyyden