18.10.2024

Kuinka kohdata kuoleva? Saattohoidon ammattilaiset kertovat

Kädet koskettavat toisiaan vuoteen päällä saattohoitokodissa.

Miten syntyy onnistunut vuorovaikutus saattohoidettavaan? Entä tämän läheisiin? Avainasioita ovat kuunteleminen, keskustelu ja yksilöllisyys, sanovat saattohoitajat.

Saattohoidon aikana hoitajan, hoidettavan ja omaisten vuorovaikutus on erittäin tärkeää. Myös kuolevan potilaan läheiset tulee huomioida.

Vuorovaikutus ammattilaisen kanssa on erilaista kuin esimerkiksi ystävän kanssa, muistuttavat Miina-Liisa Flinkkilä ja Carita Olkkonen, helsinkiläisen saattokoti Terhokodin kouluttajat.

Omaiset tulee huomioida samalla tavalla kuin saattohoidettavakin, toteaa puolestaan Satu Junnila. Hän on työskennellyt 12 vuotta lähihoitajana palvelukodissa, kotihoidossa ja saattohoitokodissa, ja suorittanut erikoisammattitutkinnon saattohoidosta.

1 Kuuntele aktiivisesti

Jotkut hoitajat käyttävät aktiivisen kuuntelun menetelmää. Tässä menetelmässä hoitaja kontrolloi omia sisäisiä reaktioitaan ja voi kysyä asiakkaalta tarkentavia kysymyksiä hänen tuntemuksistaan, toiveistaan tai ajatuksistaan.

Aktiivinen kuuntelija ilmaisee kuuntelua katsekontaktilla, kehonkielellä ja läsnäololla.

2 Keskustele korttien avulla

Ammattilainen voi käyttää keskustelun apuna vaikkapa kortteja. Terveyskylä-sivustolta löytyvät Puhetta elämästä -keskustelukortit.

Niiden avulla voi käydä vaativia keskusteluja elämän lopusta ja tulevaisuudesta sekä potilaan että läheisten kanssa.

3 Viesti sanattomasti

Surevan kohtaamiseen ei aina tarvita sanoja, vaan joskus riittää käden pitäminen olkapäällä tai käsivarrella. Selkeä ja jämäkkä kosketus on voimakas tapa kohdata ihminen ja tukea häntä surun hetkellä.

4 Ole herkkä hoidettavan ja omaisten yksilöllisille toiveille

Saattohoito on entistä yksilöllisempää, toteaa Satu Junnila.

– Tärkeintä on, että kaikilla olisi omannäköinen saattohoito, Junnila sanoo.

Junnila on nähnyt saattohoitokäytäntöjen muutoksen vuosien varrella.

– Kivunlievitys on tullut tärkeämmäksi, ja hoitotahto laaditaan yhä useammin kirjallisesti.

Minna Flinkkilä ja Carita Olkkonen puhuivat saattohoidosta JHL-opiston kurssilla alkuvuodesta. Satu Junnila osallistui kurssille. Kurssi oli suunnattu kotihoidon ja palveluasumisen hoitajille sekä henkilökohtaisille avustajille.