Yhteiskunnallinen ilmapiiri on koventunut, mutta liitto ei luovuta. Siinä henki, kun JHL:n ylin päättävä elin kokoontui syyskokoukseensa.
Suomen talous kyntää, maan hallitus heikentää työntekijöiden oikeuksia ja leikkaukset näkyvät jo pienipalkkaisten jäsenten arjessa.
Nämä teemat risteilivät puheenvuoroissa, kun ammattiliitto JHL:n edustajisto kokoontui syyskokoukseensa Helsingissä Scandic Park -hotellissa 30.–31. lokakuuta. Puheet eivät kaunistelleet Suomen poliittista maisemaa, mutta uhkuivat taistelutahtoa.
– Taistellaan, pidetään ääntä tätä vastaan. Meillä ei kenellekään ole mahdollisuutta olla muistamatta tätä, Suna Kymäläinen Lappeenrannasta kannusti kanssaedustajia.
Edustajiston puheenjohtaja Eija Paananen muistutti, että tässä ajassa liittoja todella tarvitaan.
– Pärjäämme sillä, että teemme asioita, joihin uskomme – yhdessä.
Nuorisofoorumin edustaja Samira Koistinen korosti avauspuheenvuorossaan, että nuoret eivät ole pelkästään tulevaisuuden vaan myös tämän päivän voimavara.
– Jos haluamme varmistaa, että meillä on pitkäaikaisia ja kestäviä yhdistyksiä, meidän on varmistettava, että myös nuoret kokevat toiminnan omakseen.
Liiton puheenjohtaja Håkan Ekström käsitteli puheessaan kattavasti JHL:n toimintaympäristöä työmarkkinatilanteesta kunta- ja aluevaaleihin.
– Hallitus on 1,5 vuodessa hukannut Marinin hallituksen perinnön. Marinin hallitus jätti jälkeensä ennätystasolle nousseen työllisyysasteen, ennätysmäärän suunnitteilla olevia suuria investointeja ja korkealla tasolle nousseen työperäisen maahanmuuton. Tätä perintöä tuhotaan nyt hurjaa tahtia.
Tulevaisuus pelissä
Liiton ja ay-liikkeen tulevaisuus puhutti. JHL:n talous on alijäämäinen, joten jäseniä halutaan lisää.
Jäsenhankinta on yksi liiton päätavoitteista vuonna 2025. Edustajisto hyväksyi liiton toimintasuunnitelman tulevalle vuodelle.
Ensi vuonna liitto muun muassa neuvottelee jäsenilleen mahdollisimman reilut työehdot, aktivoituu kunta- ja aluevaaleissa ja panostaa maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden hankkimiseen jäseniksi.
Toimintasuunnitelman mukaan liitto tekee myös esityksen talouden sopeuttamisohjelmasta vuosille 2026–2030. Se esitellään edustajistolle syksyllä 2025.
– Pärjäämme sillä, että teemme asioita, joihin uskomme – yhdessä.
Edustajiston puheenjohtaja Eija Paananen
Moni puhuja kannusti JHL:läisiä lähtemään ehdolle kunta- ja aluevaaleissa, jotta julkiset palvelut saadaan pelastettua.
– Meidän tulee näkyä vaaleissa isosti, kannusti Anne Stång Vihdistä.
– Jos ette itse halua lähteä ehdolle, lähtekää jonkun muun joukkoihin mukaan. Kaikki mahdollinen tuki tarvitaan, Jaana Kesänen Helsingistä muistutti.
Myös tulevaan neuvottelukierrokseen lähdetään tiukkana.
– Palkkaohjelmasta pidetään kiinni, Håkan Ekström sanoi.
Liiton jäsenmaksu säilyy ennallaan, jäsenen kokonaisjäsenmaksu nousee
Kokouksen kuumin peruna oli vuoden 2025 jäsenmaksu. Jäsenmaksuasiaa puitiin torstaina yli kaksi tuntia. JHL:n kokonaisjäsenmaksu koostuu sekä liiton että työttömyyskassan jäsenmaksusta.
Liiton hallitus esitti, että liiton jäsenmaksu pysyy ennallaan 0,7 prosentissa. Tällöin kokonaisjäsenmaksu vuonna 2025 olisi 1,1 prosenttia, koska Finanssivalvonta on määrännyt, että työttömyyskassan on nostettava jäsenmaksuaan 0,3 prosentista 0,4 prosenttiin.
Päivi Rantanen teki vastaehdotuksen jäsenmaksun alentamisesta 0,6 prosenttiin, jotta kokonaisjäsenmaksu pysyisi nykyisessä yhdessä prosentissa. Tätä kannattivat edustajat Joni Leppänen sekä Jarno Strengell.
Argumentteja molempien esitysten puolesta ja vastaan käytiin kattavasti läpi. Vaikka mielipiteet vaihtelivat, taustalla paistoi sama kysymys: mikä on jäsenelle paras ratkaisu.
Yhden prosentin jäsenmaksua kannattaneiden pelkona oli, että jäsenet lähtevät liitosta, kun jäsenmaksu nousee. Jollekulle kahden euron nousu kuukausimaksuun saattaa olla liikaa.
– Psykologinen vaikutus on se, että ihminen ottaa ja hylkää meidät, summasi Marko Lounasranta Vesilahdelta.
Liiton hallituksen esitystä kannattaneet korostivat sitä, mitä jäsenmaksulla saa. Jäsenmaksun pudottaminen 0,6 prosenttiin tarkoittaisi kolmen miljoonan euron lovea toimintabudjettiin, mikä väistämättä vaikuttaisi heidän mielestään edunvalvonnan tasoon.
Petri Lillqvist Helsingistä korosti, että edunvalvonnan on oltava uskottavaa tiukan neuvottelukierroksen alla.
– Työnantajaa vastassa pitää olla kokoonpano, joka esittää järkeviä ja uskottavia vaatimuksia ja jonka taustalla on koneisto, joka pystyy toimimaan. Jos jäsenmaksua alennetaan, me rapautamme edunvalvontatyötä, hän sanoi.
Lillqvistin mielestä huono edunvalvonta on varma keino menettää jäseniä. Hänen mukaansa maan hallitus haluaa, että ay-liike ampuu itseään jalkaan vähentämällä mahdollisuuksiaan toimia.
– Toiminta kärsii, jos aletaan leikkaamaan omia tuloja. Luotan operatiivisen johdon kykyyn tehdä pitkäaikaista talouden sopeuttamista, Mika Byman Myllykoskelta sanoi.
Lopulta jäsenmaksu eteni äänestykseen, jossa edustajisto hyväksyi liiton hallituksen esityksen äänin 76–33. Tämä tarkoittaa, että kokonaisjäsenmaksu nousee 1,1 prosenttiin vuoden 2025 alussa.
Edustajisto päätti myös, että JHL:n jäsenmaksukatto poistuu ensi vuonna. Hallitus esitti jäsenmaksukaton säilyttämistä, mutta edustajiston jäsen Merja Viinikainen teki ehdotuksen, että jäsenmaksukatto poistetaan. Ehdotusta kannatti Marja Sirkka-Ahonen. Maksukaton poistoa perusteltiin tasapuolisuudella. Edustajisto päätti poistaa jäsenmaksukaton äänin 47–61.
Edustajisto käsitteli 12 aloitetta
Edustajisto käsittelee kokouksissaan aina liudan aloitteita, tällä kertaa 12. Voit lukea ne tarkemmin Motiivin aloitteita käsittelevästä jutusta. Eniten puhuttivat nuorisotoimintaan panostaminen ja turvallisuusvastaavan nimeäminen tapahtumiin.
Muutama henkilövaihdoskin mahtui syyskokoukseen mukaan. JHL:n hallitukseen nousi uusia kasvoja. Päivi Karjalainen valittiin hallitukseen Tuula Pohjolan tilalle. Pia Honkanen nousee hallitukseen Abdulkadir Mohamudin tilalle, Mira Kankare taas Niina Koskelan tilalle.
Päivi Lehmusvirta valittiin JHL:n edustajiston jäseneksi Kimmo Ahosen tilalle. Ahonen jättää myös Raseborg-säätiön hallituksen, tilalle valittiin Joni Leppänen. Raseborg-säätiö ylläpitää JHL-opistoa.