16.2.2017

Toimitukselta: Tippa todellakin tappaa

Yksi edesmenneen isäni elämänohjeista tyttärelleen kuului, ettei kaikkea ilmaista viinaa ole pakko juoda. Ihan käypä neuvo toimittajalle.

Ulla Puustinen

Motiivin toimittaja Ulla Puustinen.

Vaikka pitkät ja kosteat lounaat ovat historiaa ja tavat muutenkin siistiytyneet niin media-alalla kuin työelämässä ylipäätään, on vapaa-ajalla kurkkuun kaadetun alkoholin määrä pysynyt vakaana. Sen aiheuttamat haitat heijastuvat myös työelämään sairauspoissaoloina, tuottavuuden laskuna, työyhteisöongelmina, työtapaturmina ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

Sitä paitsi tippa todellakin tappaa: alkoholi ja siitä johtuvat sairaudet veivät esimerkiksi vuonna 2015 hautaan noin 1 700 henkilöä, enimmäkseen työikäisiä.

Alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamat välilliset ja välittömät kustannukset ovat noin 5 – 6 miljardia vuodessa. Tuo luku kannattaa pitää mielessä tänä keväänä, kun eduskunta käsittelee ja hyväksyy alkoholilain kokonaisuudistuksen.

Hallituksen esitys säilyttäisi Alkon vähittäismyyntimonopolin, mutta helpottaisi silti monin tavoin alkoholin saatavuutta. Kaupat, kioskit ja huoltamot saisivat jatkossa myydä A-olutta, vahvaa siideriä ja väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja lonkeroita ja limuviinoja, joiden enimmäisvahvuus on 5,5 prosenttia. Nykylain mukaan kaupoissa saa myydä vain käymisteitse valmistettuja juomia, joiden vahvuus on 4,7 prosenttia. Ero vaikuttaa pieneltä, mutta on käytännössä iso, ja se tulee lisäämään alkoholikuolemia noin 150-200 vuosittain.

Mitä siitä, jos jonkun rappioalkoholistin maksa sanookin poks, poks, jos meidän muiden elämä on uuden lain ansiosta entistä hauskempaa? Asia ei ole ihan noin yksinkertainen, sillä rappioalkoholisti etsii kyllä tarvitsemansa viinaryypyn vaikka maassa olisi kieltolaki, mutta alkoholin saatavuuden helpottaminen lisää nimenomaan kohtuukäyttäjien ja riskikäytön rajoilla olevien kulutusta ja sen myötä inhimillistä kärsimystä ja kansantaloudellisia kustannuksia.

Ja sitten on vielä se sote. Terveydenhuoltomme on ennennäkemättömien haasteiden edessä, mikäli sote-uudistus vuoden 2019 alussa toteutuu. Jos siihen samaan aikaan yhdistyy reipas alkoholihaittojen lisääntyminen, edessä ei ole pelkkä pannukakku vaan täysimittainen katastrofi.