Teknologiateollisuuden kaksivuotinen työehtosopimus, joka nostaa reilulla kolmella prosentilla palkkoja, puhutti JHL:n edustajistossa. – Kelpaisi muuten meillekin!
JHL:n yli päättävä elin, edustajisto, on parhaillaan koolla Vantaalla. Syyskokouksen asialistalla on liiton ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen, mutta käytävillä puhutti eniten ajankohtainen työmarkkinatilanne.
Pohjalla on teknologiateollisuudessa runsas viikko sitten saatu sopimusratkaisu, joka nostaa alan palkkoja 3,2 prosenttia kahtena seuraavana vuonna. Lisäksi taustalla kummittelee taannoisen kiky-sopimuksen aiheuttama pettymys: nollakorotus ja julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkaaminen kolmellakymmenellä prosentilla.
Miten käy julkisen sektorin ja yksityisen sosiaali- ja terveysalan neuvotteluissa? Se selviää tammikuun loppuun mennessä, jolloin nykyiset työehtospimukset päättyvät.
Motiivi kysyi neljältä edustajiston jäseneltä näiden kantaa palkankorotuksen tasoon. Entä miten he evästävät liiton neuvottelijoita?
Kysymykset:
- Teknologiateollisuudessa on tehty 2-vuotinen sopimus, joka nostaa palkkoja 3,2 prosenttia. Metsäteollisuudessa korotusten kustannusvaikutus on peräti 3,5 prosenttia. Mitä tasoa julkisen sektorin palkankorotusten tulisi olla?
- Työantajat haluavat siirtää päätösvaltaa paikalliselle tasolle. Miten iso osa korotuksista voitaisiin sopia työnantajan ja järjestöjen kesken paikallisella tasolla?
- Kiky-sopimukseen sisältynyt lomarahojen leikkaus kirpaisee kuntien ja valtion työntekijöiden kukkaroa vielä kahtena vuonna. Syntyykö julkiselle sektorille sopimusta ilman että leikkaus jäljeltä olevin osin perutaan tai tavalla tai toisella kompensoidaan?
- Millaisia evästyksiä annat JHL:n sopimusneuvottelijoille?
Airi Tauriainen, plm
Lappeenranta
- Yli kolmen prosentin korotus on tavoite, mutta on eri asia, kuinka lähelle sitä päästään. Yli kaksi prosenttiakin olisi ihan siedettävä tulos.
- Liputan yleiskorotuksen puolesta. Paikallinen sopiminen on osoittautunut käytännössä tosi vaikeaksi toteuttaa, kun taas euromääräinen yleiskorotus kohtelisi kaikkia tasapuolisesti.
- Kuntatyönantajalla on tuskin rahaa lomarahaleikkauksen kompensaatioon, eli rahat pitäisi saada valtiolta. Mielestäni lomarahojen leikkaaminen julkisen sektorin työntekijöiltä oli suuri vääryys, mutta asian korjaaminen voi osoittautua tosi haasteelliseksi.
- Toivon neuvottelijoille jaksamista, kärsivällisyyttä ja kykyä järkeviin päätöksiin. Tiukassa paikassa ovat!
Kari Hujanen, plm
Kirkkonummi
- Tulevien palkankorostusten tulisi olla vähintään samaa tasoa kuin teknologiateollisuudessa. Se on ehdoton minimi.
- Merkittävä osa, reippaasti yli puolet, korostuksista on saatava yleiskorotuksena, ja paikallisesti sovittavaksi voisi jäädä hyvin marginaalinen siivu. Ainakin omat kokemukseni paikallisesta sopimisesta ovat sen suuntaiset, että työnantaja on kallellaan tiettyjen liittojen ja ammattiryhmien suuntaan, ja muut jäävät nuolemaan näppejään.
- Kotikuntani Kirkkonummi on varautunut 0,6 prosentin henkilöstömenojen kasvuun ensi vuonna. Tilanne tietysti vaihtelee kunnittain, mutta todennäköisesti lomarahaleikkausta ei saada neuvottelupöydässä kompensoitua. Rahat leikkauksen perumiseen pitäisi saada valtion kassasta.
- Pitäkää pää kylmänä. Nyt ei ole varaa hötkyilyyn.
Marjo Justen, plm ja edustajiston varapj
Rauma
- Teknologiateollisuuden saama korotus on minimi. Kentällä jäsenet ovat sitä mieltä, että he ovat tehneet osuutensa taloustalkoissa. Jäsenistön odotukset ovat kovat: rahaa kukkaroon.
- Paikallinen sopiminen on vaikeaa. Valtaosa korotuksesta on saatava yleiskorotuksena, ja jos paikallisesti sovittavaksi jää jokin osuus, tarvitaan perälauta. Se takaa, että jos ei sittenkään päästä osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, ei kukaan jää altavastaajaksi.
- Uskon, että sopimus syntyy ilman lomarahaleikkauksen perumista tai sen kompensaatiota. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että hyväksyisin lomarahaleikkauksen, se oli kaikin puolin ruma temppu. Meillä Raumalla on sanonta, ettei varastetusta tavarasta kannata maksaa. Pelkään, että jos kompensaatiosta tehdään neuvottelujen kynnyskysymys, saattaa työntekijäpuoli joutua maksamaan sen tekstiheikennyksinä tai jossain muussa muodossa.
- Olkaa rehellisiä, ottakaa oikeasti huomioon kentän ääni ja painostakaa Sipilän hallitusta. Se voi olla ainoa keino saada varastettu omaisuus takaisin.
Reijo Keski-Hynnilä, plm
Seinäjoki
- Teknologiateollisuudessa sovittu 3,2 prosenttia riittää nippa nappa. Kun pohjalla on lomarahaleikkauksen aiheuttama vahinko, tuskin edes kolme prosenttia riittää kattamaan sitä.
- Paikallinen sopiminen on kaunis sana, mutta hankalasti toteutettavissa. Kannatan yleiskorotusta, joka kohtelee kaikkia reilusti.
- Tuntuvalla palkankorotuksella on pyrittävä saamaan hiukan takaisin siitä, mitä kiky meiltä vei. Olen pessimisti sen suhteen, että kikyssä sovittu lomarahaleikkaus peruttaisiin kahdelta jäljellä olevalta vuodelta. Totta kai se olisi enemmän kuin suotavaa, sillä lomarahaleikkaus heikentää jäsenten asemaa, ja sen perumisella olisi suuri psykologinen merkitys myös ammattiliitoille.
- Toivon neuvottelijoille voimia, jaksamista ja kärsivällisyyttä viedä asiat loppuun. Uskon, että aika tiukoille menee. Eteen voi tulla työtaistelun uhka, mutta uskoakseni jäsenistön tahtotila on niin suuri, että yhteisistä neuvottelutavoitteista kanttaa pitää kiinni.