2.5.2019

Hieman helpotusta aktiivimalliin: Verkkokurssi hyväksytään aktiivisuudeksi – työtön, toimi näin

Tarjolla on nyt entistä helpompi ratkaisu aktiivisuusehdon täyttämiseen. Verkkokurssin voit suorittaa, missä päin maata tai maailmaa ikinä oletkin.

Huhtikuun alussa astui voimaan työttömyysturvan muutos, joka sallii aktiivisuusedellytyksen täyttämisen entistä useammalla tavalla.

Aktiivisuusehdon täyttäviksi luetaan nyt esimerkiksi kuntien, ammattiliittojen ja julkista rahoitusta saavien järjestöjen järjestämä, työllistymistä tukeva toiminta.

JHL tarjoaa nyt helpon vaihtoehdon täyttää aktiivisuusehto: verkkokurssit.

Idea verkkokursseista syntyi viime vuoden puolella. Kuinka työttömiä piinaavaan aktiivimalliin kelpaavia koulutuksia voisi järjestää helpommin? Tätä JHL-opiston verkkokouluttaja Riitta Rossi kollegoineen alkoi viime syksynä tosissaan pohtia.

Rossi ja opettaja Tapani Eskola ovat olleet verkko-opetuksen etujoukoissa 1990-luvulta lähtien. JHL-opiston verkkokursseja on järjestetty vuodesta 2010.

Verkko-opinnot sopivat monelle!

Kumpikin pitää verkkokurssien etuna ennen muuta sitä, että ne mahdollistavat opiskelun myös ihmisille, joiden on hankalaa matkustaa opistolle. Verkkokurssi ei sulje pois muita kurssimuotoja tai kilpaile niiden kanssa.

He kehottavat tutkailemaan syksyn ja ensi vuoden verkkotarjontaa sillä silmällä, että mukaan vaan!

Juttu jatkuu seuraavan ohjeen jälkeen.

Kiinnostus on herätetty

– Tällä hetkellä eniten JHL:n verkkokursseista näyttävät kiinnostavan 1. huhtikuuta startanneet verkkovalmennukset, Rossi kertoo.

Ennen huhtikuun puoltaväliä JHL:n verkkokurssipalveluun oli kirjauduttu jo lähes 1  300 kertaa.

– Merkittävä syy mielenkiintoon on varmasti se, että näiden kurssien aloittamiseen ei enää tarvita TE-toimiston puumerkkiä, toteaa Eskola.

Tapani Eskola ja Riitta Rossi

JHL-opiston Tapani Eskola ja Riitta Rossi pitävät verkossa tapahtuvaa opiskelua hyvänä vaihtoehtona. Verkkokursseista suurin osa on suunnattu kaikille jäsenille, kun opiston kursseista moni on räätälöity aktiiveille.

Ja nyt tarkkana!

Ennen kuin alat suorittaa verkkokurssia, tarkista muutama tärkeä päivämäärä. Koulutus katsotaan osaksi aktiivisuusehtoa vain tietyillä ehdoilla.

Tarkista ennen Taitava työnhakija -verkkovalmennuksen aloittamista, mikä on aktiivisuuden seurantajaksosi tilanne.

Valmennus kerryttää aktiivisuusehtoa vain, kun aktiivisuuden tarkastelujakso alkaa 1. huhtikuuta 2019 tai sen jälkeen. Eli mikäli maalis-huhtikuun vaihteessa tarkastelujaksosi on parhaillaan meneillään, tulee sen loppua ensin. Vasta seuraavan alkavan seurantajakson aikana on mahdollista aloittaa aktiivisuusehtoon luettava verkkokurssi.

Lisäksi on muistettava, että valmennuksen kaikki viisi päivää tulee käydä saman aktiivisuusseurantajakson aikana, jotta aktiivisuusehtosi täyttyy. Ja jaksohan kestää aina 65 maksupäivää.

Tarkista ensin aktiivisuuden seurantajaksosi tilanne!

Sinun ei tarvitse ilmoittaa verkkovalmennukseen osallistumisesta TE-toimistoon. Kurssin päätteeksi saamasi osallistumistodistus tulee sen sijaan lähettää työttömyyskassaan. Vain silloin kurssi voidaan hyväksyä seurannassa ja vältät päivärahan alenemisen.

Ja jos työttömyytesi jatkuu, voit käydä jatkokurssina Taitava työnhakija II:n ja sen jälkeen vielä Taitava työnhakija III:n. Jaksot voit käydä vain järjestyksessä.

Tuttu yhteistyökumppani TSL

JHL on suunnitellut tälle vuodelle myös alueellisia aktiivimallikursseja yhdessä Työväen Sivistysliitto TSL:n kanssa. Nämä kurssit eivät tapahtuisi verkossa, vaan lähiopetuksena. Toistaiseksi ne ovat jääneet toteutumatta. Rossi ja Eskola ovat pohtineet syitä siihen.

– Markkinoinnissa ei ole ollut vikaa. Alati muuttuneet pelisäännöt ovat varmasti aiheuttaneet työttömissä varovaisuutta ja myös sekaannusta. Välttämättä TE-toimistotkaan eivät ole olleet ihan kartalla.

– Alati muuttuneet pelisäännöt ovat varmasti aiheuttaneet työttömissä sekaannusta.

Eri alueilla kartoitetaan vielä, millaiset mahdollisuudet olisi järjestää myös muita kuin verkossa tapahtuvia, aktiivisuusehdon täyttäviä maksuttomia kursseja. TSL:n kanssa järjestettävät kurssit kestäisivät viisi päivää. Yhden päivän pituus on kolme tuntia.

– Olen ollut yhteyksissä aluetoimistoihin ja joidenkin yhdistysten puheenjohtajiin. Pyrkimyksenä olisi saada kokoon vähintään kymmenen hengen ryhmiä, jolloin kurssit olisi mahdollista järjestää TSL:n kanssa yhteistyönä, Rossi kertoo.

Rossille on tullut toiveita myös koulunkäynninohjaajien/koulunkäyntiavustajen kesätauon aikaisista kursseista, joiden sisältö rakennettaisiin kurssilaisten toiveiden mukaiseksi. Hän on vienyt asiaa eteenpäin ja toivoo, että koulutusta saadaan toteutettua jo ensi kesäksi.

Työttömyyskassojen yhteisjärjestön TYJ:n sivuilta löydät lisää tietoa aktiivisuusedellytyksen täyttymisestä.