12.10.2024

JHL:n palkitsemat tähtiammattilaiset kertovat, miksi heidän työnsä on korvaamatonta: Ilman heitä Suomi pysähtyisi

JHL:n tähtiammattilaiset Heidi Palsola, Tomi Sairanen ja Taina Siurola työpaikoillaan. Palsola pakkaa kangasta rullakkoon pesulassa, Sairanen on tiehöylän ohjaamossa ja Siurola tutkii dokumenttia työntekijän kanssa keittiössä.

Tekstiilihuoltajat, ruokapalveluesihenkilöt ja tiehöyläkuskit eivät lööpeissä näy, mutta jos he joku päivä katoaisivat, huomaisimme sen heti. JHL:n Tähtiammattilaispäivillä oli heidän vuoronsa tuikkia.

Mitä tapahtuisi, jos eräänä aamuna tekstiilihuoltajat, tiehöyläkuskit tai keittiöiden työntekijät päättäisivät jäädä kotiin?

Silloin ei toimisi mikään. Siksi JHL:n Tähtiammattilaispäivät kokosi 11.–12. lokakuuta liiton eri alojen tähdet yhteen Tampereelle. Tapahtuma huipentui kuuden tähtiammattilaisen ja kahden työporukan palkitsemiseen. Tähtiammattilaiset valittiin työkavereiden ehdotuksista.

Kolme palkittua tähtiammattilaista kertoi Motiiville, miksi heidän työnsä on yhteiskunnalle korvaamatonta.

Tähtiammattilaiset Heidi Palsola, Tomi Sairanen ja Taina Siurola kertoivat tunnelmiaan JHL:n Tähtiammattilaispäivillä Tampereella.

Heidi Palsola, Oulu: ”Ylläpidämme yhteiskunnan perustoimintoja”

Oulussa tekstiilihuoltajana työskentelevä Heidi Palsola palkittiin ravitsemis- ja puhtausalan tähtiammattilaisena.

JHL:n tähtiammattilainen Heidi Palsola tähti sylissään.
– Palkinnon saaminen tuntuu mahtavalta. Kun kuulin asiasta kesäkuun alussa, olin todella yllättynyt. En osannut yhtään odottaa, Heidi Palsola kertoo.

1 Millainen on toimenkuvasi?

– Olen työskennellyt 10 vuotta tekstiilinhuoltajana Oulun Keskuspesulassa. Työnkuvani ulottuu likapyykin vastaanottamisesta siihen, kun puhdas tekstiili lähtee viikattuna ja pakattuna takaisin asiakkaalle.

Teemme työtä tiiminä. Toimin myös lajittelun perehdyttäjänä niin uusille kuin osaamistaan päivittäville vanhoille työntekijöille.

Olen ollut kolme vuotta työpaikkani JHL:n varaluottamushenkilönä. 

2 Mikä sinusta tekee työssäsi hyvän? 

– Olen erittäin motivoitunut työntekijä, ja tykkään työpaikastani. Pidän työni päivittäisistä rutiineista. Olen tehokas moniosaaja ja otan työyhteisöni muut jäsenet huomioon.   

3 Mikä on työsi merkitys yhteiskunnalle? 

– Me olemme yhteiskunnan perustoimintojen ylläpitäjiä. Teemme työmme yleensä näkymättömissä, mutta jos meitä ei olisikaan, se huomattaisiin heti.

– Huollamme lähes kaikki Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tekstiilit lakanoista työasuihin.

Suurin asiakkaamme on Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue. Huollamme lähes kaikki hyvinvointialueen tekstiilit lakanoista työasuihin. Asiakkaisiimme kuuluu myös päivä- ja palvelukoteja. Toiminta-alueemme on Kalajoelta Kuusamoon. 

4 Mikä on suurin muutos, jonka olet urasi aikana kokenut? 

– Lasten saaminen. Minulla on neljä lasta. Kaksi heistä olen saanut sinä aikana, kun olen ollut Keskuspesulassa töissä. Nuorin on nyt ekaluokkalainen.

On hienoa, että olen saanut työaikaan sellaista joustoa, että voin olla kotona, kun hän tulee koulusta.  

Toinen suuri muutos oli vuoden 2020 muuttaminen Vanhan Oulun yliopistollisen sairaalan viereltä Oulun Ruskoon. Uusissa tuotantotiloissa pesula sai uudet laitteet ja ergonomia päivitettiin ajan tasalle. Löytyypä työpaikalta nyt myös ahkerassa käytössä olevat kuntosali ja sauna. Lisäksi ei haittaa yhtään, että työmatkani lyheni yhteen kilometriin! 

Lue lisää: Pesulatyö on raskasta, mutta tekstiilihuoltaja Agang Atemin ohjeilla siitä selviää

Tomi Sairanen, Joensuu: ”Ilman tiehöylänkuljettajia liikenne pysähtyisi”

Joensuulainen tiehöylänkuljettaja Tomi Sairanen palkittiin teknisten, energian ja liikenteen alojen tähtiammattilaisena.

Tähtiammattilainen Tomi Sairanen tähti sylissään.
– Kun sain puhelun palkinnosta, ensimmäinen ajatus oli, että minäkö muka. Se tuli täytenä yllätyksenä, Tomi Sairanen kertoo.

1 Millainen on toimenkuvasi?

– Olen tiehöylänkuljettaja ja teknisen puolen luottamusmies Joensuun kaupungilla. Olen ollut samalla työnantajalla 16 vuotta. 

Työni vaihtelee vuodenkierron mukaan. Kesällä teen asfaltin pohjia uusille kaduille ja käyn hoitamassa sorateitä. Talvet pidän kaupungin kadut puhtaana lumesta. 

– Höylän kopissa tulee istuttua tuhat tuntia vuodessa.

Työpäivät tuppaavat talvisin venymään, mutta pidän työstäni niin paljon, että ylityöt ovat mukavia tehdä. Höylän kopissa tulee istuttua noin 1 000 tuntia vuodessa.

2 Mikä sinusta tekee työssäsi hyvän?

– Tykkään työstäni ja teen sitä antaumuksella. Hoidan oman tonttini, ja teen työni itsenäisesti. 

Minulla on kokemuksen tuomaa osaamista. Työni jälkeen on oltu tyytyväisiä.

3 Mikä on työsi merkitys yhteiskunnalle?

– Ilman tiehöylänkuljettajia liikenne pysähtyisi talvella eivätkä paloautot ja ambulanssit pääsisi kohteisiinsa.

Meillä on käytössä Pohjois-Karjalan ainoa höylä, johon on asennettu takymetriohjausta käyttävä 3D-koneenohjauslaitteisto. Se tekee millintarkasti suunnitelmien mukaista tienpintaa.

Lähes kaikki Joensuun katupohjat tehdään tällä laitteella. Sillä on tehty myös tekonurmikenttien ja jäähallin lattian pohjia.

4 Mikä on suurin muutos, jonka olet urasi aikana kokenut?

– Viime aikojen suurin muutos  on ollut uuden tiehöylän saaminen viime keväänä. Hankinta oli kaupungille iso, mutta toivottavasti se kertoo myös jatkuvuudesta. Sen sijaan, että kaupunki yksityistäisi palvelut, hoidamme valtaosan Joensuun kaduista omana työnämme.

Lue lisää: Matti Paavilainen on tappokelien sankari

Taina Siurola, Kangasala: ”Tarjoamme lapsille ja nuorille kodin ja ruokaa”

Ruokapalveluesihenkilö Taina Siurola Kangasalalta palkittiin tähtiesihenkilönä.

Tähtiammattilainen Taina Siurola tähti sylissään.
– Tähtiammattilainen-palkinnon saaminen on todella hieno asia ja olen erittäin kiitollinen. Pitkä, suurella sydämellä tehty työurani saa arvoisensa sinetin, Taina Siurola kertoo.

1 Millainen on toimenkuvasi?

– Työskentelen Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa Tampereella. Työnantajani on Pirkanmaan hyvinvointialue.

Vastuualueeseeni kuuluvat neljän perhetukikeskuksen ateriapalvelut sekä laitoshuolto. Aloitin vuonna 1980 sijaisena ja tein pitkän uran lastensuojelulaitosten keittiöissä. Opiskelin työn ohessa suurtalousesihenkilöksi ja vuodesta 2018 olen toiminut nykyisessä esihenkilötyössäni.

Työnkuvani sisältää muun muassa työn organisointia, työvuorosuunnittelua ja budjetointia. Työ on joskus yksinäistä, vaikka olen päivittäin tekemisissä keittiön ja laitoshuollon tiimien kanssa. Paineensietokyvyn pitää olla kohdillaan.

Pidän kunnia-asiana, että meillä on omat valmistuskeittiöt ja oma laitoshuolto. Se takaa nopeat ja joustavat palvelut yksiköissämme asuville lapsille, nuorille ja perheille.

2 Mikä sinusta tekee työssäsi hyvän?

– Esihenkilö on työnantajan edustaja, mutta olen aina myös työntekijöittemme puolella.

Minulla on pitkä työkokemus. Olen avoin ihminen, ja minua on helppo lähestyä. Yritän olla kaikille tasapuolinen.

3 Mikä on työsi merkitys yhteiskunnalle?

– Perhetukikeskukset ovat niissä asuvien lasten ja nuorten koteja, joten tehtävämme on tarjota heille mahdollisimman kodinomaiset olosuhteet.

– Tehtävämme on tarjota mahdollisimman kodinomaiset olosuhteet.

Laitoshuoltajamme pitävät tilat siisteinä ja tyynyt pöyhittyinä. Valmistamme hyvää kotiruokaa ja syntymäpäivänä voimme leipoa vaikka kakun.

Jos nuori tulee syystä tai toisesta kesken koulupäivän takaisin, meillä on aina lämmintä ruokaa tarjolla. Lastensuojelulaitosten asiakkailla on aina jokin pulma. On tärkeää, että asiakas kohdataan empaattisesti.

4 Mikä on suurin muutos, jonka olet urasi aikana kokenut?

– Keittiötyössä on kirjaaminen ja raportointi lisääntynyt. Sähköiset järjestelmät ovat korvanneet ruutupaperin esimerkiksi tilausten ja omavalvonnan tekemisessä.

Keittiön ergonomia on parantunut ja erilaiset puolivalmisteet ovat helpottaneet työtä. Enää ei päivä ala kokonaisten kanojen keittämisellä.

Lue lisää: Johanna Salosen ansiosta Pirkanmaan lapset pysyvät kylläisinä