JHL-opisto on toipunut koronavuosien alhosta. Opiston koulutuksiin osallistui viime vuonna liki sama määrä opiskelijoita kuin koronaa edeltäneinä vuosina. Myös opiston talous on vakaalla pohjalla.
JHL-opistolla iloitaan siitä, että raskaat koronavuodet ovat takana ja opiskelijat ovat löytäneet jälleen opintojen pariin. Sen todistavat viime vuoden tilastot.
Vuonna 2022 JHL-opiston koulutukseen osallistui kaikkiaan 2 812 henkilöä. Vuonna 2019, jolloin koronasta ei vielä ollut tietoa, kursseille osallistuneiden määrä oli 2 995. Eroa on alle 200 opiskelijaa.
– Tulos on hyvä, sillä vielä vuoden alkupuolella elimme edelleen koronarajoitusten aikaa. Vasta maaliskuussa 2022 opisto pääsi palaamaan lähiopetukseen, kertoo koulutusassistentti Krista Lähteenmäki.
Opiston talous turvattu
Koronavuosina opiston kurssitarjonta oli tavallista suppeampi ja kurssit toteutettiin liki kokonaan etäopetuksena. Peruuntuneet lähikurssit tekivät loven opiston talouteen, mutta siitäkin selvittiin. Kiitos kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka tuli poikkeustilanteessa vastaan kansanopistoja ja tilitti vapaan sivistystyön valtionosuudet myös etäopetuksena toteutetuista kursseista.
Vuonna 2022 JHL-opistossa toteutui kaikkiaan 170 kurssia. Se on enemmän kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019. Silti harmittavan monta kurssia, noin 70, jouduttiin osallistujien vähyyden tai muun syyn takia perumaan.
Erityisen hyvin viime vuonna vetivät opiston Erityisruokavaliot haltuun- kurssit sekä ammattikorkeakoulujen (AMK) verkkokurssit. Niihin voi tutustua Campus Online.fi -palvelussa.
Liitto maksaa 75 prosenttia JHL-logoilla varustettujen AMK-verkkokurssien osallistumismaksusta, joten JHL:n jäsen pääsee hyötymään pikkurahalla korkeakoulutasoisesta opetuksesta.
Ajankohtaispäivät ovat ikisuosikki
Myös työsuojelun ja luottamusmiesten ajankohtaispäivät sekä nuorisoalan ajankohtaispäivät saivat väen liikkeelle. Samoin eläkkeelle siirtymisen valmennus. Kurssi sopii pian eläkkeelle siirtyville sekä hiukan nuoremmille. Eläkevalmennukseen voivat osallistua myös työpaikkojen luottamushenkilöt, sillä he tarvitsevat eläketietoa neuvoessaan jäseniä.
Yksi eläkevalmennukseen viime vuonna osallistuneista oli lähihoitaja Ulla Salonen, 62, Eurasta. Hän on työskennellyt kunnan kotihoidossa vuodesta 1995 lähtien. Sote-uudistuksen myötä työnantaja vaihtui vuoden alussa Satakunnan hyvinvointialueeksi.
– Parasta kurssilla on hyvä porukka ja yhteishenki.
Lähihoitaja Ulla Salonen
Salonen on toiminut myös luottamushenkilönä, ja hänen kurssihistoriansa on laaja ja monipuolinen. Siihen sisältyy toistakymmentä luottamusmies-, työsuojelu- ja järjestötoiminnan kurssia sekä lisäksi ammatillisia ja muita ajankohtaispäiviä.
– Jäin viisikymppisenä leskeksi. Elämään jäi tyhjä paikka ja aikaa, jonka täytin luottamustoimilla ja koulutuksilla, hän kertoo.
Eläkevalmennus tuli tarpeeseen
Salonen on ollut tyytyväinen opiston kurssien sisältöön, mutta tärkeimpänä antina hän pitää aktiiveihin ja muihin liiton jäseniin tutustumista.
– Parasta kurssilla on hyvä porukka ja yhteishenki.
Hän on tyytyväinen myös siihen, että JHL-opisto tarjoaa kurssseja muuallakin kuin JH-opistolla Helsingissä.
– Aina ei tarvitse lähteä kauas kotoa. Eläketietoutta tankkasimme Tampereella.
Eläkevalmennus tuli tarpeeseen, sillä Salonen on vastikään saanut myönteisen päätöksen työkyvyttömyyseläkkeestä. Pari viime vuotta hän on ollut osittaisella sairauseläkkeellä.
– Kurssilla oli Kelan ja Kevan asiantuntijat kertomassa eri eläkemuodoista. Lisäksi tarjolla oli psykologista valmennusta eläköitymisen tuomaan elämänmuutokseen.
Lue lisää: 6 muutosta pelasti etäopiskelun – JHL-opisto keksi ainutlaatuisen tavan kouluttaa korona-aikana
Työpaikoilla tarvitaan joustoa
Opiston tämän vuoden uutuuksiin kuuluu muun muassa kaksipäiväinen Cook and chill -ruoanvalmistuskurssi. Se järjestetään kesäkuun alussa Helsingissä.
Uutta on kaikille sopimusaloille soveltuva, kaksipäiväinen Luottamusmiesten työhyvinvointi ja jaksaminen -koulutus. Ensimmäinen huhtikuun kurssi on jo täynnä, mutta syyslukukauden kurssilla on vielä tilaa.
– Koronavuosista on edelleen kirittävää. Siksi toivomme, että kurssit täyttyvät eikä niitä tarvitse osallistujien vähyyden vuoksi perua, sanoo JHL-opiston va. rehtori Merja Hanhela.
Hän toivoo joustoa myös työpaikoilta, jotta ammatillisesta kasvusta ja kehittymisestä kiinnostuneet voisivat osallistua kursseille.
– Olen huolissani etenkin sote-alan työntekijöiden osallistumismahdollisuuksista. Hyvinvointialueiden käynnistyminen vuoden alussa on työllistänyt esimiehiä. Organisaatio on uusi ja kaikki niin alussa, että työntekijät eivät aina edes tiedä, keneltä pyytää lupaa päästä koulutukseen.