Tyytyväisyys JHL:n viime vuoden toimintaan ja poikkeuksellisen hyvään jäsenkehitykseen sävytti liiton edustajiston kevätkokousta. Syytä onkin: JHL sai viime vuonna ennätykselliset 19 000 uutta jäsentä.
Liiton ylin päättävä elin edustajisto hyväksyi kaksipäiväisessä kokouksessa JHL:n viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Lisäksi se käsitteli liki 27 edustajistolle jätettyä aloitetta. Päättäjien katse oli kuitenkin suunnattu tulevaan, nimittäin liiton nuoriin aktiiveihin.
Viime vuonna edustajisto päätti kutsua JHL:n nuorisofoorumin seuraamaan edustajistokokousten kulkua. Tällä kertaa paikalla olivat Elli-Noora Metsola, Samira Koistinen, Lotta Kuismanen, Laura Göös, Joni Puura, Santtu Hyytinen ja Nawal Mohamud.
– Hienoa päästä puhumaan nuorten tulevaisuudesta JHL:ssä, kiitteli Elli-Noora Metsola.
Hänen mielestään liiton nuorisotoiminta on melko hyvällä pohjalla. Siitä kielii se, että viime vuonna alle 35-vuotiaiden jäsenten määrä noussut useilla tuhansilla.
Millaisia odotuksia ja pelkoja tuleva hallitus palkansaajissa herättää? Videolla kysymyksiin vastaavat edustajiston jäsenet Outi Kuikka Savonlinnasta, Anne Stång Vihdistä ja Mika Byman Kouvolasta.
”Yhdessä olemme enemmän”
Elli-Noora Metsolan mielestä liiton alueelliseen nuorisotyöhön kannattaisi panostaa lisää aikaa ja liiton henkilöresursseja.
– Tarvitaan nuorten kohtaamisia ja tutuksi tulemista. On rakennettava luottamussuhde ja tunne siitä, että ammattiliittoon on kiva tulla. Vain siten nuorista voi kasvaa tekijöitä liittoon.
Toistaiseksi JHL:n nuorisotyö on yhden työntekijän harteilla. Lisäksi aluetoiminnan asiantuntijat kontaktoivat nuoria ja järjestävät tapahtumia muiden töidensä ja vastuidensa ohella.
– Meidän nuorten suuri toive on, että jokaisella alueella olisi yksi työntekijä, joka vastaisi nuorten toiminnasta ja aktivoinnista. Muistakaa meitä nuoria päätöksenteossa. Yhdessä olemme enemmän.
Metsolan vetoomus nuoriso- ja oppilaitostyön puolesta sai kokouksen raikuvimmat aplodit.
Nuorisofoorumi on JHL:n nuoriso- ja opiskelijatoiminnan peruspilari. Katso video, niin tiedät lisää.
”Yksi puheenjohtaja ei tee kesää”
JHL:n jäsenmäärä kasvoi viime vuonna yli 19 000 uudella jäsenellä.
– Se on huikea tulos! Mitä ihmettä te olette tehneet? hehkutti liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Myönteinen jäsenkehitys ei ole sattuman satoa, vaan ahkeran järjestämistyön, jäsenhankinnan ja -markkinoinnin ansiota. Myös uudelleen organisoitu ammattialatoiminta, aktiivinen opiskelija- ja maahanmuuttajatyö, liiton jäsenmaksun alentaminen sekä viime kevään haastava neuvottelukierros työtaiteluineen vaikuttivat positiivisesti.
– Tässä putiikissa yksi puheenjohtaja ei tee kesää. Se tehdään yhdessä ponnistellen, painotti Niemi-Laine.
Edustajistossa kuultiin myös tunnelmaan hyvin sopinut JHL:n brändibiisi. Mennään samaa matkaa -kappaleen on säveltänyt Mikko Malmivaara. Sanoitus on syntynyt Malmivaaran, Jukka Jahnukaisen, Ilari Heinilän ja Leo Niemen yhteistyönä. Sovituksesta vastaa Ilari Heinilä.
Videolla brändikappaleen esittää Emmi Hakala.
”Duunia riittää koko hallituskaudeksi”
Tulevaisuudessa ei kuitenkaan siinnä pelkkiä poutapilviä vaan myös uhkakuvia. Ne liittyvät ennen muuta Petteri Orpon (kok) johdolla parhaillaan käytäviin hallitusneuvotteluihin ja tulevaan hallitusohjelmaan.
Palkansaajan kannalta karuimmilta kuulostavat suunnitelmat yleissitovuuden heikentämisestä, lakko-oikeuden rajoittamisesta ja työttömyysturvan porrastamisesta ja leikkaamisesta. Työnantajaleiri on väläytellyt myös ay-jäsenmaksujen perinnän lopettamisella.
– Se näivettäisi ammattiliittojen toiminnan. Sitä emme voi sallia, huomautti edustajiston jäsen Heikki Mustonen Vaasasta.
Edustaja Jarno Strengell Mikkelistä ennakoi, että tulossa saattaa olla Juha Sipilänkin (kesk) hallitusta tylympi kokoonpano. Myös kouvolalaisen Mika Bymanin mielestä tulevaisuus näyttää tavallisen sukankuluttajan kannalta huolestuttavalta.
– Vaalit on käyty. Jäsenten etuja on puolustettava hallituspohjasta riippumatta. Duunia riittää todennäköisesti koko hallituskaudeksi, hän ennakoi.
Timo Lautaniemi Helsingistä tyynnytteli huolestuneita.
– Päättäjien kanssa on tehtävä yhteistyötä väristä riippumatta.
Myös JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistutti, että ammattiliiton ensisijainen tehtävä on neuvotella.
– Työtaistelu on sitten se raskain ase. Lakko-oikeuden rajoittamista emme kuitenkaan hyväksy. Se kuuluu kaikille.
Jutun nuorisofoorumin osuutta on julkaisun jälkeen muokattu 1.6.kello 9.20.