11.12.2024

Juristi vastaa: Kuinka tekoäly muuttaa työelämää?

Robotin kädestä nousee ilmaan tekoälyä kuvaava valokupla.

Tekoälyn käyttäminen on lisääntynyt valtavasti. Työelämä ja sen sääntely eivät ole osanneet täysin varautua siihen, kirjoittaa ammattiliitto JHL:n juristi Juha Juntunen.

Millainen apuväline tekoäly on?

Tekoäly on ollut mukana monen työntekijän työnteossa jo muutamia vuosia. Aikaisempia tekoälysovelluksia ei välttämättä osattu hahmottaa tekoälyksi, vaan niitä voitiin pitää vaikkapa fiksuina ohjelmistoina tiedon etsintään tai lajitteluun.

Nykyään tekoäly on jo tarkemmin määritelty ja ymmärretty erillisenä teknisenä apuvälineenä.

Tekoälyyn törmää monenlaisissa yhteyksissä, kännykän kamerasta varsinaisiin tekoälyohjelmistoihin. Joissain käyttötarkoituksissa tekoäly on siis sulautettu osaksi jotain muuta teknistä kokonaisuutta, mutta toisissa sitä käytetään nimenomaan tekoälynä.

Tekoäly voi olla loistava apuväline mutta sen kanssa saa olla varovainen. Kaikkea tekoäly ei tiedä ja välillä se myös keksii asioita päästään.

Lue lisää: Tekoäly vaikuttaa sinunkin työhösi, siksi sen suunnasta kannattaa kiinnostua

Millä säännöillä tekoälyä voi käyttää työssä?

Työntekijät käyttävät monissa tehtävissä tekoälyä tai siihen perustuvia ohjelmistoja.

Työntekijän tulee noudattaa työpaikkansa tekoälyyn liittyviä ohjeita samalla tavalla kuin muita ohjeita. Työntekijällä on asemansa ja ohjeiden mukainen vastuu työstään. Virheitä ei voi lähtökohtaisesti laittaa tekoälyn syyksi, elleivät työpaikan tekoälypolitiikka ja -ohjeet ole virheelliset tai puutteelliset. Tekoäly ei ole työntekijä, vaan työkalu.

Työntekijää suurempi vastuu tekoälystä on työnantajalla. Työnantajan täytyy ottaa tekoäly käyttöön oikein ja laatia sitä varten riittävät ohjeet sekä suunnitelmat. Työnantaja vastaa siitä, että työpaikalla käytetään tekoälyä oikein ja asiallisesti.

Tekoäly on tullut jäädäkseen.

Työnantajan pitää myös käyttää tekoälyä vastuullisesti suhteessa työntekijöihinsä. Varsinkin suuremmilla työpaikoilla tekoälyä voidaan hyödyntää henkilöstöasioiden hoitamisessa. Tällöinkin työnantajalla on normaali vastuu siitä, että työntekijöitä koskevat päätökset ja toimet ovat oikein sekä laillisia.

Työnantajan vastuulla on ottaa laajasti huomioon tietosuojaan liittyvät asiat. Tekoälyä käytettäessä tietosuoja on huomioitava yleisestikin erityisen tarkasti, sillä jotkut ohjelmistot saattavat ottaa antamasi tiedot omaan käyttöönsä, mikäli tätä ei ole asetuksissa estetty. Tämän jälkeen luottamukselliset ja salassapidettävät tiedot eivät ole enää luottamuksellisia tai salaisia.

Miten laki sääntelee tekoälyä?

Tekoäly on tullut jäädäkseen. Nopea kehitys on tuonut sen käyttöön nopeammin kuin lainsäätäjä on ehtinyt miettiä sen sääntelyä.

Suomessa ei ole vielä tekoälyä erityisesti koskevaa lainsäädäntöä. Elokuussa voimaan tuli EU:n tekoälyasetus, joka on Suomessakin suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä. Asetus on pitkä ja vaikeaselkoinen. Se luo lähinnä velvoitteita tekoälyn kehittäjille ja yrityksille sekä muille toimijoille, jotka ovat ottamassa tekoälyä käyttöön.

Lainsäädäntö tekoälystä työelämässä odottaa vielä tuloaan. Emme voi tietää, todetaanko sellaiselle ikinä tarvetta.

EU:n tasolla tekoälyn sääntelyn tarve on otettu vakavasti. Jos yritys, palveluntarjoaja tai organisaatiokäyttäjä rikkoo säännöksiä tekoälyasetuksen perusteella, seuraamusmaksut voivat olla jopa 35 miljoonaa euroa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin maksut, joita voidaan määrätä EU:n yleistä tietosuojaa koskevaa säädöstä eli tietosuoja-asetusta rikkoville yrityksille.