Seksityötä varjostavat naisviha, ennakkoluulot ja syrjivä lainsäädäntö, kirjoittaa Motiivin kolumnisti, koomikko Eve Kulmala.
Kävin katsomassa uuden suomalaisen komediaelokuvan Huonot naiset. Se kertoo seksityöntekijöistä, jotka joutuvat kohtaamaan ammattiinsa kohdistuvat pikkukylän ennakkoluulot.
Elokuva on vallankumouksellinen, ja sellaisen siitä tekee suhtautuminen seksityöntekijöitä kohtaan. Usein heille nauretaan pilkallisesti, mutta Huonojen naisten läpikantava teema on lämpö ja ymmärrys. Tekijät ovat haastatelleet teosta varten seksityöntekijöitä ja kuulleet heidän kokemuksiaan työstään.
Huonot naiset innosti minut taas kerran miettimään, olisiko seksityö minua varten. Seksityön alle kuuluvat muun muassa strippaaminen, eroottisen video- tai kuvamateriaalin luominen, pornon tekeminen ja seksin myyminen.
Erotiikka on tahrittu häpeällä
Uskon, että olisin esiintymislahjojeni ansiosta hyvä strippaamaan tai luomaan sisältöä esimerkiksi Onlyfans-sivustolle. Koostuuhan työni tälläkin hetkellä videoiden kuvaamisesta internetiin.
Eroottisten videoiden kuvaamiseen liittyy kuitenkin stigmaa, josta en joudu nykyisessä työssäni kärsimään.
Seksityöntekijät ansaitsevat tasavertaiset ja turvalliset työolot.
Itse seksin myymisessä eli full service -palvelujen tarjoamisessa tuskin olisin kovin hyvä. Ala vaatii ihmistuntemusta, asiakaspalvelutaitoja ja tunneälykkyyttä.
Omat vahvuuteni ovat lähinnä kiusallisten vitsien heittämisessä väärinä hetkinä. Huono huumori saattaisi olla kiva lisämauste, mutta pelkillä sutkautuksilla ei pitkälle pötkittäisi.
Seksityössä ei ole mitään väärää
En usko, että tulen koskaan myymään seksiä. Pidän enemmän komediavideoiden käsikirjoittamisesta ja setämiesten imitoimisesta. Minusta seksityössä ei kuitenkaan ole mitään väärää.
Kun keskustelemme seksityöntekijöistä, meidän tulee erottaa työtä vapaaehtoisesti tekevät ja ihmiskaupan uhrit.
Yhteiskuntamme ei ole suotuisa paikka tehdä seksityötä. Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyy edelleen valtavasti häpeää, mikä näkyy ennakkoluuloina tai suoranaisena vihana alan ammattilaisia kohtaan.
Seksityöntekijyyttä varjostaa myös naisvihainen haamu. Seksiä myyvät naiset nähdään ”langenneina naisina”, jotka ”myyvät itseään”. Nämä ovat kuitenkin auttamattoman vanhanaikaisia asenteita.
Asenteet ovat tunkkaiset ja lainsäädäntö tekee yrittämisestä hankalaa.
Tunkkaisen asenneilmapiirin lisäksi nykyinen lainsäädäntö tekee yritystoiminnan pyörittämisestä hankalaa. Itse seksin ostaminen tai myyminen ei ole laitonta, mutta palveluiden avoin markkinointi, toimitilojen vuokraaminen ja parittaminen ovat kiellettyjä. Useimmille yrittäjille nämä ovat ensimmäisiä askelia uuden yrityksen perustamisessa.
Ihmistuntemuksen puute olisi siis vain yksi hidaste matkallani kohti seksityöntekijyyttä. Muita hidasteita purkaessamme meidän täytyy ensisijaisesti kuunnella alalla työskenteleviä ihmisiä.
Sen jälkeen voimme purkaa omia ennakkoluulojamme pala kerrallaan. Seksityöntekijät ansaitsevat tasavertaiset ja turvalliset työolot.
Eve Kulmala on koomikko, joka tuli tunnetuksi feministisistä Instagram-videoistaan. Katso videolta, mikä on hänen rohkein tekonsa: