4.9.2024

Kolumnisti Mona Bling: Olen kaikissa työpaikoissa hieronut seksuaalista suuntautumistani työkavereideni naamaan – ja niin sinunkin pitäisi!

Somevaikuttaja Mona Bling katsoo kameraan pinkissä mekossa.

Hiljattain sain taas muistutuksen siitä, miten kaksinaismoralistisessa maailmassa elämme. Meillä on täysin eri säännöt heteroille ja homoille, kirjoittaa Motiivin kolumnisti, kirjailija-toimittaja Mona Bling.

“Töissä tehdään töitä, eikä hehkutella seksuaalista suuntautumista.”

“En ole vielä ollut työpaikassa, jossa ketään olisi kiinnostanut kenenkään seksuaalinen suuntautuminen.”

“Miksi kenenkään tarvitsee huudella omasta seksuaalisuudestaan? Töissä tehdään töitä.”

Nämä lauseet löytyvät erään puhelinoperaattorin Tiktok-videon kommenteista. Aihe on tärkeä – EU:n selvityksen mukaan 92% suomalaisista sateenkaari-ihmisistä on työelämässä kaapissa eli he piilottelevat seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään.

Olen puhunut seksuaalisesta suuntautumisestani jokaisessa työpaikassani. Olen esimerkiksi kertonut jäätelötreffeistä Tinderissä tapaamani miehen kanssa.

Olen puhunut työpaikoilla myös ystävieni ja vanhempieni suuntautumisesta. Siitä, että ystäväni, mies ja nainen, ovat saaneet lapsen, ja että äitini on vuosia seurustellut miehen kanssa, joka harrastaa kalastusta. 

Lue lisää: Mona Bling: Nainen! Sinut on aivopesty ajattelemaan, että olet ruma

Mitäs heteroilua täällä tapahtuu? 

Olen voinut rauhassa ”hehkuttaa” seksuaalista suuntautumistani, koska olen heteronainen. Kun kerron käyneeni miehen kanssa treffeillä tai jaan heteroystävieni vauvauutisen, se ei aiheuta kalapaliikkia.

Ei-heteroiden seksuaalisuus ja romanttinen rakkaus sen sijaan on monen silmissä edelleen jotain, mistä pitäisi vähintäänkin vaieta. Heterous on oletus, joten sitä ei edes osata ajatella yhtenä seksuaalisuuden suuntautumisena. 

Jos arkipäiväisten asioiden kertominen on seksuaalisuuden hehkuttamista, hehkutetaan pois!

Seksuaalisuus ei ole vain seksiä. Kaikki, mikä liittyy ihmissuhteisiin, perheisiin ja ihmisyyteen, liittyy myös seksuaalisuuteen. Seksuaalisuudesta puhuminen on normaalia ja me heterot teemme sitä koko ajan.

Jos hetero mainitsee puolisonsa, on hän puhunut seksuaalisuudestaan. Jos hetero kertoo, että haluaisi lapsia, se kertoo jotain hänen seksuaalisuudestaan.

Puhelinoperaattorin Tiktok-videon kommenttikenttä on karu muistutus yhteiskuntamme kaksinaismoralistisuudesta. Heterot voivat kertoa ihmisten ilmoilla lapsien hankinnasta ja se on kaikille okei, mutta on pervo teko, kun samaa sukupuolta oleva pariskunta pitelee toisiaan käsistä. 

Vähemmistöstressi pitää sateenkaari-ihmiset varpaillaan

Tunnen monia homo- ja lesbopareja, jotka eivät uskalla osoittaa hellyyttä julkisesti. Sateenkaari-ihmisten täytyy aina olla hieman varuillaan, etteivät he sano tai tee jotain, joka aiheuttaisi ei-toivottuja reaktioita. Tätä kutsutaan vähemmistöstressiksi. 

Pitääkö työpaikalla voida kertoa ääneen kaikille omasta seksielämästään? Ei. Mutta se, että kertoo olevansa parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, ei ole sen ihmeellisempää kuin että heteronainen kertoo käyneensä jätskillä miehen kanssa.

Jos normaalien, arkipäiväisten asioiden kertominen on oman seksuaalisen suuntautumisen hehkuttamista, niin hehkutetaan pois! Työpaikoilla pitää puhua myös asioista, jotka tuovat ihmiselle iloa ja turvaa työn ulkopuolella. Se kuuluu ihmisyyteen.

Mona Bling on vaikuttaja ja kirjailija, jonka mielestä koskaan ei voi omistaa liian monta tyllihametta.