14.8.2017

Laajeneeko mielenilmaus raiteilla?

Veturimiesten liiton mielenilmaus pysäyttää junaliikenteen maanantai-illasta alkaen.  Myös jotkut raideammattilaisten osastot protestoivat Sipilän hallituksen liikenne- ja omistajapolitiikkaa vastaan.

Veturimiesten liiton mielenilmaus pysäyttää junaliikenteen 14.8. klo 18:00 – 15.8. klo 24:00. Protestimielialaa on ilmassa muuallakin kuin junan ohjaamossa. Muun muassa Raideammattilaisten yhteisjärjestön osasto 25 JHL osoittaa omalla päätöksellä mieltä, mikä lakkauttaa työt Helsingin varikolla maanantai-illasta tiistai-iltaan.

Osasto 25:n jäsenet työskentelevät kunnossapidossa. Kansainvälinen liikenne rajataan mielenilmaisun ulkopuolelle ja myös Allegrotuotannon asentajat työskentelevät normaalisti vuorolistojen mukaan.

Konduktöörit ja tavarakuljetuksista vastaavat VR-Transpointin työntekijät työskentelevät mielenilmauksen aikana. Junaliikenne jatkunee normaalisti keskiviikkoaamuna. Tänään maanantaina ennen kello 18 matkaan lähtevät junat ajetaan myös määränpäähän.

Mielenilmaus on poliittinen, eli se kohdistuu maan hallitukseen. Veturimiesten liitto ei hyväksy tapaa, jolla rautateiden matkustajaliikennettä ollaan kilpailuttamassa. Liitto ei vastusta kilpailun avaamista sinänsä, mutta katsoo, että se tulee tehdä ”reilusti ja samoilla periaatteilla kuin muillakin toimialoilla”.

Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo avata nopeutetulla aikataululla rautateiden henkilöliikenteen kilpailulle. Tämä tapahtuu pilkkomalla VR osiin ja siirtämällä sen omaisuus muiden yhtiöiden käyttöön.

Kuljetusliitot ilmoittavat yhteisessä tiedotteessa tukevansa Veturimiesten liiton poliittista mielenilmaisua. Ne ovat jatkossa valmiita päättämään toimenpiteistä, joilla liikenne- ja viestintäministeriö sekä maan hallitus saadaan luopumaan suunnitelmistaan. Tiedotteen on allekirjoittanut myös Raideammattilaisten Yhteisjärjestö JHL ry.

JHL tai  Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL eivät osallistu illalla alkavaan mielenilmaukseen.