Mikä on naisen paikka työelämässä? Mitä tarkoittaa hyvä työaikaergonomia? Entä kuinka etiikka toteutuu hoitotyössä? Muun muassa näihin teemoihin pureudutaan JHL:n Sote-festareilla, jotka käynnistyvät torstaina 1. marraskuuta Helsingissä.
Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiset ja asiantuntijat kohtaavat JHL:n Sote-festareilla jo neljännen kerran. Ensimmäisenä päivänä on tarjolla liki 30 luentoa, seminaaria ja tietoiskua.
Ohjelmaan on koottu ammatillisesti kehittävää ja painavaa sisältöä sosiaali- ja terveydenhuollon eri lohkoilla ja ammateissa toimiville. Asiaa löytyy niin vanhus- ja vammaistyössä kuin mielenterveyspalveluissa ja muissa hoitotehtävissä työskenteleville.
– Lisäksi tarjotaan eväitä työhyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja arjen hallintaan. Festareilla voi osallistua vaikkapa työfysioterapeutin vetämään liikkuvuus- ja rentoutusharjoitukseen. Myös onnellisuusprofessorina tunnettu Markku Ojanen on taatusti kuulemisen arvoinen, vinkkaa JHL:n koulutuspoliittinen asiantuntija Marjut Manka.
Etiikasta alkoholidementiaan
Ensimmäisen festaripäivän anti on jaoteltu viiteen teemakokonaisuuteen, joista osallistujat voivat valita haluamansa. Työelämäkamarissa on tarjolla asiantuntijapuheenvuoroja muun muassa perhevapaauudistuksesta, yksin työskentelyn vaaroista ja työaikaergonomiasta. Lakituvassa perehdytään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölain ja tartuntatautilain vaikutuksiin ja käydään läpi sote- ja maakuntauudistuksen tuoreimmat käänteet.
Vanhustyö-otsakkeen alla käsitellään muun muassa turvallista lääkehoitoa, alkoholidementiaa ja digitalisaatiota vanhustenhoidossa. Vammaistyössä puhuttaa hankintalaki ja sen merkitys vammaisten itsemääräämisoikeudelle.
– Tämän olen aina halunnut kuulla -osiossa ääneen pääsee lappilainen kirjailija, mielenterveys- ja sosiaalityön ammattilainen Unto Matinlompolo. Hän puhuu hoitotyön etiikasta, kertoo Marjut Manka.
Festareiden nimekkäisiin esiintyjiin kuuluvat myös Rosa Meriläinen ja Olavi Sydänmaanlakka. Kirjailija ja feministisen ajatushautomo Hatun perustaja Meriläinen puhuu tasa-arvosta ja naisen paikasta työelämässä. Toiminnanjohtaja Sydänmaanlakan aiheena on muuttuva ja puuttuva mielenterveys.
Ihmisestä ihmiselle
Toisen festivaalipäivän perjantain ohjelma on yhteinen kaikille, ja se järjestetään hotelli Scandic Parkissa.
Aamupäivällä Terhokodin sairaanhoitaja Miia Salonen puhuu hyvästä saattohoidosta ja iltapäivällä kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta kysyy, onko Suomi vielä hyvinvointivaltio.
Sote-festarit päättyvät kasvatustieteen emeritusprofessori ja tunnetun humanistin Kari Uusikylän puolustuspuheenvuoroon ihmisille. Luvassa on punnittuja sanoja ihmisenä olemisesta.
– Festareille on ilmoittautunut liki 200 osallistujaa – tupa on täysi ja tunnelma katossa, uskoo Marjut Manka.
Sote-festarien koko ohjelman JHL:n etusivulta.
Kuuntele myös JHL:n koulutuspoliittisen asiantuntijan Marjut Mankan viime hetken vinkit sote-festareille tästä.