1.9.2022

Onko sinussa agenttiainesta? Uskalla laittaa persoona peliin ja heitä väliin stand uppia

Mona Koski ja Tiina Spaaka kuvaavat videota

JHL-opiston oppilaitosagenttikoulutus antaa hyvät eväät, jos haluat pitää työelämäinfoja peruskoululaisille, ammattiin valmistuville tai aikuisryhmille. Lisäksi siitä maksetaan ihan kunnon korvaus!

Ketä vaan saattaa hiukan jännittää, jos pitää tehdä lennosta parin minuutin esittelyvideo itsestä. Lahtelainen Tiina Spaak nojailee kuitenkin tyynesti oven pieleen ja kertoo pääasiat itsestään samalla, kun Mona Koski kuvaa.

Sitten kaksikko vaihtaa rooleja. Spaak kuvaa ja Koski esittelee itsensä videolla. Liikunnanohjaajana hän on tottunut vetämään ryhmiä ja olemaan esillä.

– Agenttitouhu on kuin minua varten tehty.Liiikunnanohjaaja Mona Koski

– Tykkään nuorista ja tykkään höpöttää. Agenttitouhu on kuin minua varten tehty, hän sanoo.

Kaksikko on JHL-opiston kahden päivän Oppilaitosagentti-kurssilla. Kyse on JHL:n jo vuosia toteuttamasta koulutiedottamisesta, jota on parin viime vuoden aikana rohkeasti uudistettu.

Lue lisää: 7 vinkkiä erityisruokavalioista: Dieettikokki on paljon vartijana ja hänen on tunnettava hengenvaaralliset allergeenit

Agentteja valmistuu kahdesti vuodessa

Uudistushankkeen brändinimi on ”Operaatio oppilaitos”. Sen kulmakivi on JHL-opiston kahdesti vuodessa järjestämä oppilaitosagenttikoulutus.

– Sen käytyään voi vielä syventää taitojaan kolmen päivän mittaisessa agenttiakatemiassa. Se järjestetään kerran vuodessa, kertoo JHL:n opiskelijatoimintaa koordinoiva järjestöasiantuntija Anni Järvinen.

oppilaitosagentit tekevät ryhmätyötä
Agenttikurssilla tehtiin runsaasti ryhmätöitä. Kuvassa Eija Kallionpää (vas. selin), Katja Menschakoff laputtamassa sekä Aku Kinnunen ja Mira Ihalainen.

Parhaillaan luodaan mallia liiton opiskelijatyölle, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

– Toimintamalli rakennetaan yhdessä aktiivien ja aluetoimistojen kanssa.Järjestöasiantuntija, opiskelijatoiminnan koordinaattori Anni Järvinen

– Viisaus ei asu vain Helsingissä, vaan malli rakennetaan yhdessä aktiivien ja aluetoimistojen kanssa, sanoo Järvinen.

Mukana oppilaitostoiminnan kehittämisessä ja agenttien kouluttamisessa on viisi projektityöntekijää, jotka toimivat alueilla. Tanja Oksanen on keskustoimistolla Helsingissä, Mari Ikonen Oulun seudulla ja Lapissa, Laura Erkkonen Etelä- ja Lounais-Suomessa, Niina Ljungkvist Kaakkois- ja Itä-Suomessa sekä Kalle Sumelles Sisä-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Lisäksi jokaisessa liiton aluetoimistossa on nimetty yksi tai useampi oppilaitostyötä koordinoiva työntekijä.

Satakunta hyvin edustettuna kurssilla

Tähän mennessä runsas sata liiton jäsentä on osallistunut opiston oppilaitosagenttikoulutukseen. Toukokuun kurssilta valmistui kahdeksan uutta agenttia. Tarkoitus on, että heti syksyn tullen he jalkautuvat kotiseutunsa oppilaitoksiin ja levittävät työelämä- ja ammattiliittotietoutta ja hankkivat samalla opiskelijajäseniä.

– Meillä Satakunnassa tarvitaan aktiivista agenttitoimintaa. Minä ainakin menen niin moneen kouluun kuin pääsen, lupaa Mona Koski.

Satakunta oli muutenkin hyvin edustettuna kurssilla, sillä Kosken lisäksi sille osallistui Eija Kallionpää Punkalaitumelta, Heidi Friman Huittisista ja Jone Puumala Noormarkusta.

Eija Kallionpää
JHL:n oppilaitosagentit tunnistaa heitä varten suunnitelluista teepaidoista. Kuvassa Eija Kallionpää.

– Olen oman yhdistykseni nuorisovastaava, ja ilmoittauduin siksi koulutukseen, perustelee Kallionpää.

Myös Kallionpää arasteli hiukan videon tekoa, mutta pelko oli turha. Puhe sujui luontevasti ja hymykin löytyi, kun Heidi Friman kuvasi hänestä vajaan minuutin esittelyvideon.

Agenttifoorumissa voi verkostoitua

Agenttikoulutus sisältää paljon tietoa ja käytännön vinkkejä, kuinka vetää tunnin tai parin työelämäinfoja peruskoulun päättäville, ammattiin valmistuville ja aikuisopiskelijoille.

– Sama sapluuna ei sovi kaikille kohderyhmille, muistuttaa projektityöntekijä Laura Erkkonen.

– Oma agenttius löytyy vain kokeilemalla ja tekemällä.Projektityöntekijä Laura Erkkonen

Kuivakkaan luennon sijaan kannattaa kokeilla osallistavia menetelmiä, kuten peukku ylös tai alas -metodia, Kohootia! tai Flingaa.

Eri vaihtoehtoihin tutustuminen onnistuu Agenttifoorumilla. Se on Howspace -verkkoalusta, jossa agentit voivat verkostoitua, jakaa kokemuksia ja oppia toisiltaan. Myös oppilaitoskeikkoja voi varata alustalta. Toinen vaihtoehto on ottaa itse yhteyttä oppilaitoksiin ja sopia tulosta.

Laura Erkkonen eläytyy
JHL:n projektityöntekoijä Laura Erkkonen kannustaa laittamaan oman persoonan rohkeasti peliin.

– Oma agenttius löytyy vain kokeilemalla ja tekemällä. Myös oma persoona kannattaa laittaa rohkeasti peliin, kannustaa Erkkonen.

Lue lisää: Yksi tekee kuolemaa, vieressä hoidetaan ummetusta – Onko Suomi saattohoidon kehitysmaa? ”Olemme kaukana potilaslähtöisestä hoidosta”

Call Center on helppo tapa aloittaa

Tiina Spaakilla on jo parinkymmenen vuoden kokemus ruoka- ja puhtauspalveluista. Hän uskoo, että siitä löytyy ammennettavaa työelämän tulokkaille.

– Ihan ensimmäisenä en aio suunnata oppilaitoskeikoille vaan haluaisin kokeilla aula- ja messutyötä kouluissa ja opiskelijatapahtumissa.

Siihenkin kurssilla tarjottiin eväitä aina rollupin pystyttämisestä liiton  jäsenyyskaavakkeiden täyttöön.

– Call center -toiminta on mukavaa ja palkitsevaa, ja sen voi sovittaa omaan aikatauluuun.Projektityöntekijä Tanja Oksanen

Jos live-esiintyminen yleisön edessä arveluttaa, voi aloittaa call center -toiminnasta.

Heidi Friman
Heidi Friman oppii parhaiten, kun hänellä on kudin kädessä. Oppilaitosagentti-kurssilla syntyikin sukkapari.

– Se on mukavaa ja palkitsevaa, ja sen voi sovittaa omaan aikatauluun sopivaksi, sanoo projektityöntekijä Tanja Oksanen.

Call centerin idea on kontaktoida puhelimitse oppilaitoksista valmistuvat opiskelijajäsenet ja päivittää opiskelijajäsenyys täysjäsenyydeksi, jos henkilö on aloittamassa työelämässä.

– Yleensä vastaanotto on hyvä. Vaikka täysjäsenyys ei olisi juuri sillä hetkellä ajankohtainen, he arvostavat sitä, että soitetaan perään. Se on merkki siitä, että liitto välittää, sanoo Oksanen.

Tarjolla asiallinen korvaus

Call center -toimintaan on tarjolla muutaman tunnin erilliskoulutuksia, joissa käydään läpi muun muassa salassapito- ja tietoturvakysymyksiä, joita jäsenyysasioiden hoitoon puhelimitse liittyy.

Mona Koski
Mona Koski aikoo päivätyönsä ohella tehdä oppilaitoskeikkoja jo tänä syksynä.

Liitto maksaa työelämäinfoista, aula- ja messukeikoista ja puhelintyöstä asiallisen korvauksen. Työelämäinfosta palkkio on 30 euroa tunnilta ja aula- ja messukeikoista sekä call center-toiminnasta 15 euroa tunnilta.

Myös mahdolliset ansionmenetykset korvataan, kun asiasta on ennalta sopinut oman aluetoimiston kanssa.

– Nyt syksyn keikkakalenteria täyttämään, kannustaa Mona Koski.

Seuraava oppilaitosagenttikoulutus järjestetään Oulussa 14.-15. syyskuuta 2022. Kolmipäiväinen Agenttiakatemia-jatkokurssi on Helsingissä 16.-18. marraskuuta 2022.

Oikaisu: Viiden projektityöntekijän toimialueita on korjattu ja täydennetty. Lisäksi Anni Järvisen ammattinimike on muutettu. Korjaukset ja täydennykset on tehty 1.9. kello 17.40.