18.12.2019

Päivi Niemi-Laine: Työntekijät ahertavat joulunakin

Päivi Niemi-Laine

Rauhallinen jouluidylli ei ole kaikkien saatavilla. Ahkera väki pitää sairaaloissa, päiväkodeissa, tien päällä ja sähkötolpilla huolen, että Suomi on elossa joulunakin, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Vuosi elämästä on vierähtänyt sukkelasti ja joulu on taas ovella.

Perinteinen jouluidylli – sadunomainen juhla sukulaisten ja suloisten lasten, kissojen, koirien, nissejen ja nassejen kanssa – ei ole oikeassa elämässä monelle totta. Jouluaatto ja joulupäivät ovat lukuisille työntekijöille työpäiviä. On paljon työtä, jota on tehtävä 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemän päivää viikossa. Suomi on elossa aina.

Ihmisen henki on kallis ja joulun pyhinäkin sairaaloissa on henkilökuntaa siltä varalta, että jotain sattuu. Pelastuslaitoksen väki päivystää, jos vaikka tuli pääsisi irti kynttilöistä. Päiväkodit hoitavat vuorotyöntekijöiden lapsia. Lastensuojelu pitää huolen lapsista ja nuorista, joilla ei ole turvallista kotia.

Aurauskalustot pelastavat joulumatkalaiset lumelta. Julkinen liikenne kuljettaa ihmisiä joulun erilaisiin tapahtumiin. Poliisit, rajavartijat ja puolustusvoimat huolehtivat suomalaisten turvallisuudesta. Hoivakodit hoitavat vanhuksia. Saamme nauttia joulun valoista, sillä sähköasentajat ovat valmiudessa.

Yhteiskunnan muodostamme me kaikki. Pidetään yhdessä huoli julkisista palveluista.

Julkisia ja julkisrahoitteisia palveluita parjataan paljon. On kuitenkin hyvä muistaa tämä: hyvinvointivaltio turvaa kaikille lapsille ja vanhuksille hyvän hoidon silloin, kun työpäivät sattuvat jouluksi. Julkiset palvelut ovat olemassa siksi, että Suomi ei seiso – siksi, että ihmisen henki, turvallisuus ja hyvinvointi ovat koko ajan Suomen valtion keskiössä.

Yhteiskunnan muodostamme me kaikki. Pidetään siis hyvä huoli julkisista palveluista vastakin.

Mielessäni kilisevät jo kulkuset ja suloiset tiukut. Syksy on ollut ammattiliitoille raskas ponnistus. Palkkojen dumppaaminen on ollut työnantajille sinnikäs tavoite: pienistä pakoista on haluttu leikata isoja prosentteja. Taistelu työntekijöiden ja työnantajien välillä on ollut kovaa. Talous on Suomessa kuitenkin hyvässä kunnossa, myös ekonomistien mukaan. On aika maksaa ammattilaisille reilua palkkaa.

Joulupukille lähetän suuren toiveen. Neuvotellaan yhdessä reilut palkankorotukset ja oikeudenmukainen työelämä. Neuvottelemalla saamme parhaan ja turvallisen yhteiskunnan kaikille.

Hyvää joulua ja raikasta uutta vuotta, tule joulu kultainen!