6.6.2019

Presidentti nimitti Antti Rinteen hallituksen: Kolmannes ministereistä on JHL:n jäseniä

eduskuntasali ja ministerit

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitukseen kuuluu peräti kuusi JHL:läistä ministeriä. He ovat Li Andersson (vas.), Antti Kaikkonen (kesk.), Krista Kiuru (sd.), Sirpa Paatero (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Tytti Tuppurainen (sd.).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti uuden hallituksen tänään torstaina 6. kesäkuuta. Pääministeri Antti Rinteen viiden puolueen hallituksessa on kaikkiaan 19 ministeriä, joista kolmannes on JHL:n jäseniä.

He ovat opetusministeri Li Andersson, puolustusministeri Antti Kaikkonen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Aino-Kaisa Pekosen ministeripesti kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen sosiaali- ja terveysministeriksi nousee Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen.

Antti Rinteen hallituksen muodostavat SDP, Suomen Keskusta, Vihreä Liitto, Vasemmistoliitto ja Ruotsalainen Kansanpuolue. JHL:läiset valtioneuvoston jäsenet edustavat kolmea puoluetta, eli demareita, keskustaa ja Vasemmistoliittoa. Vain vihreissä ja RKP:ssä ei ole JHL:läistä ministeriä.

Päteviä, rehellisiä ja kokeneita

Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Lisäksi valinnassa painaa poliittinen ja muu kokemus. Myös sukupuoli ja kotipaikka huomioidaan, kun puolue-elimet valitsevat omia edustajia ministerikabinettiin.

Tällä kertaa JHL:läisten ministerisalkut ovat poikkeuksellisen painavaa tekoa: Li Andersson johtaa opetusministeriötä, jossa valmistellaan koulutusta ja varhaiskasvatusta koskevat lait. Krista Kiurun peukalon alle kuuluu perhepolitiikan lisäksi sote-uudistus, joka pitäisi viedä tällä hallituskaudella maaliin. Aino-Kaisa Pekosen vastuulle jäävät muut sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan kuuluvat asiat.

Sirpa Paatero vastaa kunnallishallinnon kehittämisestä ja valtion omistajaohjauksesta, muun muassa valtionyhtiöiden myynnistä.

Keskustan Antti Kaikkosen puolustusministerin salkku saattaa vielä vaihtua, kun puolue valitsee syksyllä uuden puheenjohtajan väistyvän Juha Sipilän tilalle. Kaikkosen ennakoidaan lähtevän kisaamaan puheenjohtajuudesta.

Kabinetin kaksi konkaria

JHL:n ministerikuusikolla on pitkä kokemus eduskuntatyöstä: Antti Kaikkonen valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan 2003, Sirpa Paatero nousi parlamenttiin varasijalta vuonna 2006 ja Kiuru valittiin vaaleilla vuotta myöhemmin.

Aino-Kaisa Pekonen on kolmannen kauden kansanedustaja, samoin Tytti Tuppurainen. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin parlamentaarikkoura käynnistyi vuonna 2015.

Aiempaa ministerikokemusta on Krista Kiurulla ja Sirpa Paaterolla. Kiuru toimi Jyrki Kataisen hallituksen (2011-2015) asunto- ja viestintäministerinä, opetusministerinä ja sekä opetus- ja viestintäministerinä. Paatero oli saman hallituksen kehitysministeri vuosina 2014-2015.

Uusista ministereistä neljä kuuluu JHL:n ylimpään päättävään elimeen, eli jäsenvaalilla valittavaan edustajistoon. He ovat Li Andersson, Krista Kiuru, Aino-Kaisa Pekonen ja Tytti Tuppurainen.

Entinen kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) onnitteli uusia ministereitä:

Eduskuntaan valittiin kaikkiaan 21 JHL:n jäsentä. Lue juttu: He ovat eduskunnan uudet JHL:läiset.