4.11.2020

Puheenjohtajalta: Minä olen ammatti

Korona-aika on tehnyt aiemmin näkymättömiä ammatteja näkyviksi. Juuri sinun ammatillasi on iso merkitys selviytymisessä koronakriisissä.

Hallitus on nostanut ammattien arvostusta kirjaamalla valmiuslain liitteeksi kriittiset ammatit koronakriisin selättämiseksi. Listan ammateilla on iso merkitys korona-arjessamme.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa painottuvat palveluketjut, ja etenkin sairaalamaailmassa ne ovat nousseet vahvasti esiin. Jotta korona ei leviä sairaaloissa tai vanhuspalvelulaitoksissa, on laitoshuoltajan työ keskeistä palveluketjun toimivuudelle. Kun laitoshuoltaja huolehtii aseptisestä työympäristöstä, hoitajat, lääkärit, näytteenottajat, välinehuoltajat ja ruokapalvelutyöntekijät voivat työskennellä turvallisesti.

Kriittisiin ammattikuntiin kuuluvat myös varhaiskasvatuksen ammattilaiset. He ovat mahdollistaneet sen, että sairaalan henkilökunta on voinut tehdä töitä koronan keskellä: lapset ovat voineet olla turvallisessa hoidossa, vaikka työturvallisuutta onkin juuri päiväkodeissa koeteltu.

Lapset ovat voineet käydä kouluissa turvallisesti, kun siivouksesta ja ruoasta on huolehdittu.

Päiväkodeissa tunnetusti esiintyy paljon eri viruksia. Osa henkilökunnasta on sairastunut koronaan, koska suojavälineitä, kuten maskeja, ei ole ollut saatavilla tai niistä on pidättäydytty lasten henkisen hyvinvoinnin vuoksi. Sekä laitoshuoltaja työllään että muu henkilökunta noudattamalla turvallisuusohjeita ovat tehneet ihmeitä siinä, että on selvitty näin pienillä tartuntaluvuilla.

Suomi ei ole koronaan pysähtynyt. Kuljettajat ovat ajaneet maskit kasvoillaan busseissa, metroissa, ratikoissa ja junissa työntekijöitä töihin. Lapset ovat voineet käydä kouluissa turvallisesti, kun siivouksesta ja ruoasta on huolehdittu. Opettajat, koulunkäynninohjaajat ja oppilashuoltohenkilöstö ovat välttyneet pahemmilta tartunnoilta hyvän työturvallisuuden ansiosta. 

Korona-aikana kaikilla ammateilla on ollut merkitystä toinen toisensa rinnalla, ja aiemmin näkymättömät ammatit ovat tulleet näkyviksi. Ja mikä parasta, jokainen voi kokea, että juuri minun ammatillani on merkitystä selviytymisessä koronan kourissa.

Ihminen on kautta aikain identifioitunut vahvasti omaan ammattiinsa. Nyt saamme tuoda ammattimme ja osaamisemme esiin. Yksinkertaisesti: työpaikalla minä olen ammatti!

Muokattu 27.11. 2020 klo 11.05. Korvattu sana antiseptinen sanalla aseptinen.