3.5.2017

Toimittajalta: Onnekas

Liukastuin ja katkaisin oikean sääriluuni viime tammikuussa. Jouduin leikkaukseen sekä kävelemään kahdeksan viikkoa kyynärsauvoilla.

Tuona aikana oloni oli usein avuton ja turhautunut, sillä sauvoilla käveleminen on oikeasti todella raskasta. Noin viikon verran oli kipukin jalassa kova.

toimittaja Aatu Komsi

Toimittaja Aatu Komsi

Mutta ennen kaikkea minua nolotti, kuinka vähän olin siihen asti kiinnittänyt huomiota niihin esteisiin, joita liikuntarajoitteiset kohtaavat kaupungissamme. Esimerkiksi oman kerrostalomme alaovi on niin raskas ja sulkeutuu niin nopeasti, että kaatumisen pelossa en aina uskaltanut mennä lainkaan ulos. Kun muistelen sitä, miten aikoinani turhautuneena valittelin samaisen talomme hissin oven hitaudesta, hävettää.

Sauvaviikkojeni aikana satutin itseni raitiovaunuissa toistuvasti, sillä lähes aina vaunu lähti liikkeelle, ennen kuin ehdin istua alas. Kampin kauppakeskuksen lattia taas osoittautui liian liukkaaksi sauvoilleni – olin kaatua viidesti matkalla hissille.

Ei ole rakettitiedettä tajuta, että vaikka ovi tuntuisi juuri minulle riittävän kevyeltä ja lattia karhealta, se ei automaattisesti päde muihin ihmisiin. Sama koskee korkeita kynnyksiä, liian jyrkkiä luiskia, auraamattomia kävelykatuja ja kuulovammaiset unohtavaa äänentoistoa. Myös aiheettomasti sukupuolitettuja vessoja.

Mutta ennen onnettomuuttani olin kai vain liian innoissani edellisestä käynnistäni salilla ja siitä, miten hyvät kengät olin keksinyt syksyllä ostaa.

Sääriluu murtuneenakin asiat olivat minulla paremmin kuin useimmilla muilla. Kotonani oli joku, joka auttoi minua vaatteiden, arkiaskareiden, lääkkeiden ja apuvälineiden kanssa. Hän osasi jopa neuvoa jalan toipumisen liittyvissä huolissani. Minulla oli mahdollisuus palkalliseen sairauslomaan sekä rahaa tilata valmisruokaa suoraan kotiovelleni.

Minun muutaman viikon haasteeni voi toisilla kestää koko elämän. Ja sitä haastetta ei aiheuta sairaus tai onnettomuus vaan se, että minä ja kaltaiseni suljemme silmämme ja suumme esteettömyysongelmilta, koska kuvittelemme jotenkin edustavamme muita paremmin ”normaalia” ihmistä. Mutta tämän maailman pitää olla tehty muitakin kuin minua varten.

Aatu Komsi

Lisää tietoa julkisten tilojen rakentamisesta esteettömäksi osoitteessa www.esteeton.fi.