Kaupungin omistama Arkea Oy on rapauttamassa yli tuhannen työehdot. Yhtiö perustelee sopimusshoppailua heikolla taloustilanteella, vaikka se on tehnyt voittoa vuosikaudet.
Turun kaupungin kiinteistö- ja ruokapalveluyhtiö Arkea aikoo vaihtaa noin tuhannen työntekijänsä työehtosopimukset halvempiin.
Sopimusshoppailu tietää huomattavia ansionmenetyksiä jo valmiiksi pienituloisille työntekijöille.
– Kokonaisansiot heikkenevät tuntuvasti. Varovainen arvio on, että ansiot tippuvat noin 15–30 prosenttia. Pudotuksen taso riippuu työsuhteen kestosta, tehtävistä ja työajoista, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch selventää.
Tällä hetkellä esimerkiksi siivoojien ja ruokapalvelutyöntekijöiden kuukausipalkka on noin 1 800 euroa. Palkat perustuvat Avaintesiin, jota yhtiössä toistaiseksi noudatetaan.
Lue lisää: Raumalla tikittää historiallinen ulkoistamispommi: Julma palkka-ale uhkaa satoja pienituloisia
Tilinpäätökset eivät oikeuta paniikkia
Yhtiö perustelee tesin vaihtoa sillä, että sen taloudellinen tulos vuonna ei tänä vuonna ole ollut tavoitteiden mukainen.
Motiivi pyysi Arkealta vuoden 2019 taloustietoja nähtävikseen. Toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi vastasi, että tiedot ovat julkisia vasta keväällä 2020.
– En ole ennen törmännyt tilanteeseen, jossa työnantaja yrittää päättää luottamusmiesten toimikaudet kesken kaiken.
Arkean julkiset tulostiedot eivät anna syytä paniikkiin. Vuonna 2018 yhtiön liikevoitto oli tilinpäätöksen mukaan yli 1 360 000 euroa ja liikevaihto yli 66 miljoonaa.
Yritys on tehnyt miljoonaluokan voittoa vuodesta 2012 lähtien. Turku yhtiöitti kiinteistöpalvelunsa vuonna 2011 ja vuonna 2015 yhtiön nimeksi tuli Arkea Oy.
Luottamusmiesten toimikauden katkaiseminen on laitonta
JHL pitää Arkean aikeita moraalittomana työehtoshoppailuna.
– Arkean suunnitelmat ovat lyhytnäköisiä. Työehtojen heikentäminen tesiä vaihtamalla on tullut aina lopulta kalliiksi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.
Arkealla on noin tuhat työntekijää, joista JHL:n jäseniä on yli 550. Yhtiö aikoo siirtää kaikki työntekijät uusien työehtosopimuksien piiriin huhtikuun alussa 2020, jolloin nykyinen työehtosopimus päättyy.
Motiivi on saanut nähtäväkseen kirjeitä, joita yhtiö on lähettänyt työntekijöilleen. Niissä Arkea ilmoittaa, että työntekijöiden sopijaosapuolina ovat vuoden 2020 alusta alkaen ammattiliitot Pam ja Pro.
Samalla JHL:n luottamusmiesten toimikausi päättyy eivätkä he enää voi edustaa työntekijöitä.
Arkean aikeet ovat lainvastaisia. Työehtosopimuslain mukaan JHL:n luottamusmiehet edustavat liiton jäseniä Arkeassa sopimuskauden loppuun asti.
– Työnantaja pyrkii riisumaan työntekijät aseista. Luottamusmiesjärjestelmä on ammattiliiton edunvalvonnan ydin. Pidemmän päälle edunvalvonta ei ole mahdollista ilman luottamusmiehiä, Kristian Karrasch tiivistää.
Toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi on julkisuudessa sanonut, että työntekijät voivat itse valita, mihin liittoon kuuluvat. Karraschin mielestä JHL:n luottamusmiehet eivät pysty valvomaan jäsenten etuja, jollei heillä ole virallista neuvotteluasemaa.
Yrityksen suunnitelmat ovat häikäilemättömiä.
– En ole koskaan aiemmin törmännyt tilanteeseen, jossa työnantaja yrittää päättää luottamusmiesten toimikaudet kesken sopimuksen voimassaolon.
JHL lähetti Arkealle kirjeen, johon yhtiö vastasi 9. lokakuuta, tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen. Vastauksessaan Arkea kertoo, että JHL:n luottamusmiehet voivat jatkaa toimintaansa maaliskuun 2020 loppuun asti.
Voit seurata Arkea-tilanteen kehittymistä JHL:n nettisivuilla.
Juttua päivitetty 10.10. kello 13: Lisätty tieto Arkean vastauksesta JHL:n kirjeeseen.
Juttua päivitetty 11.10. kello 12.36: Täsmennetty arviota siitä, kuinka paljon palkat saattavat pudota.