Timo Muukkonen loukkaantui auto-onnettomuudessa yhdeksän vuotta sitten eikä voinut palata entiseen ammattiinsa. Uusi työ Porin kaupungin turvallisuusasiantuntijana rakentui yhdessä työnantajan kanssa. Olennainen osa hänen työtään on vaarojen ja riskien ennakointi.
Kuka on saanut alkusammutuskoulutuksen? Entä missä sammutuspeitteet ovat? Pari kättä nousee, kun turvallisuusasiantuntija Timo Muukkonen, 48, haastaa Pohjois-Porin monitoimitalon ruokapalveluhenkilökuntaa pohtimaan rakennuksen paloturvallisuutta.
– Tuolla oven takana on peite, ja toinen löytyy kuiva-ainekomerosta, tietää ruokapalveluesihenkilö Pirjo Nordlund.
Seuraavaksi etsitään palopainike. Se on viimeinen hätävara, jos rakennuksen automaattihälytin ei jostain syystä toimi ja pitää saada palokunta nopeasti paikalle.
– Peukku tuohon keskelle ja painallus. Ohut lasikalvo rikkoutuu, eikä edes sormeen tule haavaa, neuvoo Muukkonen.
Hän on vetänyt aamutuimaan jo yhden turvallisuuskävelyn upouudessa monitoimitalossa. Silloin kohteena olivat rakennuksessa toimivan ala-asteen opettajat, tällä kertaa vuorossa on keittiön väki.
– Hätätilanteessa on toimittava rauhallisesti ja kaveria ei jätetä -periaatteella.
Turvallisuuskävelyllä Muukkonen käy yhdessä kiinteistön henkilökunnan kanssa läpi palo- ja pelastusturvallisuuden kannalta keskeisiä seikkoja, kuten poistumisreittien ja pelastusteiden esteettömyyttä, palovaroittimien kuntoa ja käsisammuttimien käyttöä.
– Jos palohälytys tulee, on aikuisilla suuri vastuu ohjata oppilaat ulos. Poistumistiet on tiedettävä ennalta, ja aikuisten on varmistettava, että tilat ovat tyhjät.
Koska uudesta rakennuksesta puuttuvat vielä tyhjä-kyltit, Muukkonen laittaa ne heti tilaukseen. Tulipalon sattuessa ne kiinnitetään luokkien ja muiden tilojen ovenkahvoihin, kunhan on ensin varmistettu, että ketään ei ole jäänyt sisälle.
– Hätätilanteessa on toimittava rauhallisesti ja kaveria ei jätetä -periaatteella, turvallisuusasiantuntija painottaa.
Ilkivalta maksaa maltaita
JHL:läiselle Timo Muukkoselle kuuluu Porin kaupungin kiinteistöjen palo- ja pelastusturvallisuuden ylläpito ja kehittäminen. Hän on mukana rakennusten käyttöönotto- ja palotarkastuksissa ja huolehtii, että pelastusviranomaisten korjauskehotukset ja määräykset pannaan pikaisesti täytäntöön.
Muukkonen vastaa myös siitä, että kaupungin paloturvallisuusjärjestelmät, kuten sprinklerit, paloilmoittimet ja -varoittimet sekä savunpoistojärjestelmät, huolletaan määräajoin. Lisäksi hän päivittää ja yhdenmukaistaa kaupungin kiinteistöjen pelastus- ja tulityösuunnitelmia ja kehittää piha-alueiden ja sisätilojen turvallisuutta.
– Jos kaupungin kiinteää omaisuutta vahingoitetaan tai esiintyy muuta ilkivaltaa, teen rikosilmoituksen poliisille. Mikäli tekijä on alaikäinen, yhteistyöhön tulee mukaan ankkuritiimin poliisi, joka vie asiaa eteenpäin.
Turvallisuusasiantuntijana Muukkonen näkee ilkivallan kustannukset yhteiskunnalle. Vahinkojen korjaaminen maksaa, samoin tekijän kiinni saaminen, ja raha tulee veronmaksajien pussista.
– Onneksi ilkivalta on yleensä kausiluonteista. Useimmiten se ajoittuu koulujen loma-aikoihin.
– Onneksi ilkivalta on yleensä kausiluonteista ja ajoittuu useimmiten koulujen loma-aikaan.
Osa Muukkosen työtehtävistä liittyy väestönsuojiin. Niissä on tehtävä vuosittain varustetarkastus ja kymmenen vuoden välein tiiveystestaus, jolloin havaitaan mahdolliset vuotokohdat.
– Kiinnostus väestönsuojiin lisääntyi Venäjän hyökkäyssodan alettua. Siitä lähtien minulta on kyselty, ovathan ne kunnossa.
Mukana palotarkastuksessa
Muukkosen työpäivään mahtuu kahden turvallisuuskävelyn lisäksi Porin lukion palotarkastus. Paikalla on myös Satakunnan pelastuslaitoksen palotarkastaja Mikko Laurén, Porin kaupungoin kiinteistömanageri Ville Uusitalo, lukion rehtori Janne Hakoniemi ja kiinteistönhoitaja Miro Einola.
Muukkonen ja Laurén avaavat käytävällä olevan pikapalopostin luukun ja toteavat, että laite on käyttövalmis.
– Toimivatko rakennuksen turvavalot, kun sähköt on kytketty pois päältä, kysyy Laurén.
– Toimivat, testattu on, näyttää Muukkonen dokumentista.
Väestönsuojassa on varustelaatikko, joka sisältää muun muassa joditabletteja, säteilymittareita ja muita varusteita, joiden avulla suojassa on mahdollista selviytyä pidempäänkin.
– Tablettien päiväys on kunnossa, Muukkonen toteaa.
Ison koulukiinteistön palotarkastus vie runsaan tunnin. Huomautettavaa löytyy vain vähän: kahdesta hätäuloskäynnin valokyltistä on palanut polttimo ja ilmastointihuoneessa on muutama tyhjä pahvilaatikko aiheuttamassa turhaa palokuormaa.
Asiantuntijan ammattitauti
Jokaisen olisi Muukkosen mielestä hyvä pohtia, mitä tekisivät, jos puhelimen akku tai laturi alkaa yhtäkkiä savuta. Tai kuinka toimisivat, jos palohälytys tulee kesken työpäivän.
Hänelle itselleen varautuminen on ammattitauti.
– Kun menen konserttiin tai johonkin tapahtumaan, rekisteröin automaattisesti lähimmät poistumistiet. Usein tsekkaan myös palosammuttimen leiman varmistaakseni, että se on toimintakunnossa.
Aina varautuminenkaan ei riitä. Muukkosen työura ja pahimmassa tapauksessa koko elämä oli katketa 31.elokuuta 2014. Hän oli palaamassa jääkiekko-ottelusta Tampereelta poikansa, hänen joukkuekaverinsa ja joukkuejohtajan kanssa, kun rekka tuli heidän kaistalleen ja törmäsi auton keulaan.
– Muut selvisivät vähemmällä, minä sain pahoja vammoja kumpaankin jalkaan, oikeaan kämmeneen ja rintalastaan. Vaikeimmat vammat tulivat lannerankaan, jota on jouduttu leikkaamaan neljä kertaa. Sairausloma kesti liki puoli vuotta.
Opiskeluähky uhkaa
Ennen onnettomuutta Muukkonen oli työskennellyt Porin teknisessä toimessa muun muassa tiehöylän kuljettajana ja erilaissa kunnossapitotehtävissä. Kaksi kautta oli kulunut myös JHL:n päätoimisena pääluottamusmiehenä.
– Paluuta fyysisesti vaativaan työhön ei ollut. Piti miettiä elämä uusiksi.
– Paluuta fyysisesti kuormittavaan työhön ei onnettomuuden jälkeen ollut. Piti miettiä elämä uusiksi.
Muukkonen on peruskoulutukseltaan talonrakentaja. Sen perustalle hän ja Porin kaupunki alkoivat rakentaa uutta työuraa.
Muukkonen suoritti ensin isännöitsijän ja sen jälkeen turvallisuusvalvojan perustutkinnon. Parhaillaan työn alla on turvallisuusalan erikoisammattitutkinto, jonka lisäksi hän on opiskellut turvallisuusjohtamista Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa XAMKissa.
– Iso kiitos Porin kaupungille työnantajana, että olen voinut opiskella ja pätevöityä uusiin tehtäviin työn ohessa ja jatkaa työelämässä.
Ensin Muukkosen ammattinimike oli isännöitsijä, sitten tekninen isännöitsijä ja vuodesta 2021 lähtien turvallisuusasiantuntija. Nimike on kuntakentässä perin harvinainen: Tilastokeskuksen kunnista keräämän tiedon mukaan heitä on vain 15.
– Kun saan erikoisammattitutkinnon suoritettua, vedän hetkisen henkeä. Muuten tulee opiskeluähky.
Vapaa-ajalla Muukkosen saattaa bongata joko baarimikon tai järjestyksenvalvojan tehtävistä kesäfesivaaleilta.
Jutun aloituskuvassa ovat Timo Muukkosen lisäksi ruokapalveluesihenkilö Pirjo Nordlund, yhdistelmätyöntekijä Tuula Sandberg-Rokka ja ruokapalvelutyöntekijä Mu Wah Po.