4.2.2025

Näin onnistut: Yhteisöohjautuvuus antaa työntekijöille valtaa ja vastuuta


Sinulla ja työkavereillasi on vaikutusvaltaa työhönne sekä tiiminne ja organisaationne toimintaan. Sitä on yhteisöohjautuvuus.

A. Houkutelkaa johto mukaan

Siirtyminen yhteisöohjautuvuuteen voi lähteä henkilöstöstä, mutta onnistuneeseen muutokseen tarvitaan mukaan johto ja esihenkilöt. Ehdottakaa siis rohkeasti johdolle uutta tapaa organisoida työyhteisönne tavat tehdä työtä.

Modernit johtajat seuraavat työelämän trendejä ja tietävät hyödyt, joita saa antamalla henkilöstölle lisää mahdollisuuksia vaikuttaa työhön ja päätöksentekoon. Määritelkää aluksi yhdessä johdon kanssa, miksi ja mitä varten työyhteisö on olemassa.


B. Ottakaa vastuuta toiminnasta

Yhteisöohjautuvuus vaatii ajattelu- ja toimintatapojen muutoksia verrattuna siihen, että esihenkilöt kertovat, miten toimitaan.

Jakakaa tehtävät ja vastuut yhdessä. Ottakaa asioita aktiivisesti puheeksi. Kysykää toisiltanne neuvoa asioiden hoitamisessa ja hyödyntäkää toisillanne olevaa arvokasta tietoa.

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä.
Muutokseen tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. 

Sopikaa selkeä päätöksentekoprosessi ja jakakaa yhdessä valtuudet tehdä päätöksiä tietyistä asioista. Käyttäkää tätä oikeutta, vastuuta ei kannata väistää. Yhteisöohjautuvuudessa esihenkilö ei ratko kaikkia ristiriitoja, vaan työyhteisön vastuulla on ratkoa niitä itse.

C. Olkaa kärsivällisiä

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Muutokseen tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Pitäkää huolta, että kaikki ymmärtävät, miksi ja miten toimitaan eri tavalla kuin ennen.

Uudet toimintatavat vaativat yleensä myös kirjoitettuja ohjeita. Kirjoittakaa omaan tarpeeseenne sopiva työpaikan käsikirja. Sellainen syntyy pikkuhiljaa: kirjoittakaa erilaisista töistä ja tehtävistä ohjeet ja kootkaa prosessin aineisto yksiin kansiin. Ohjeita voi arvioida ja päivittää aika ajoin.

Lue lisää: Hyvään yhteishenkeen tarvitaan koko työyhteisö

D. Älkää palatko vanhaan

Siirtyminen yhteisöohjautuvuuteen on kokeilukulttuuria puhtaimmillaan. Kokeilkaa, keskustelkaa ja tarpeen mukaan kehittäkää toimintamalleja eteenpäin sen mukaan, mikä toimii ja mikä ei.

Tärkeää on määräajoin tarkastella, miten uusien tapojen käyttöönotto on onnistunut, missä on parannettavaa ja mitä tehdään seuraavaksi.

Muistakaa, että jos joku asia ei toimi, paluu entiseen on väärä tapa ratkaista asia. Keksikää sen sijaan uusia ratkaisuja.

Vinkit antoi Perttu Salovaara, organisaatiokonsultti ja Helsingin yliopiston hallinnon ja organisaatioiden tutkimuksen dosentti.

Tutustu Näin onnistut -sarjan aiempiin juttuihin:

Kuinka annan ja vastaanotan palautetta?
Kuinka saan uutta puhtia työhön?
Kuinka valmistaudun kehityskeskusteluun?