JHL tutuksi -kurssilaiset saivat rautaisannoksen tietoa liitostaan edunvalvojana. Kun liitto ja opisto oli valloitettu, oli aika lähteä valloittamaan muita linnakkeita. Iltapäiväretki Helsingin Vallisaareen ja sen linnoituksiin vei kiinnostavan historian ja meriluonnon äärelle.
Helsingin merellinen luonto antoi parastaan kesäkuisella JHL-tutuksi kurssilla. Kolmipäiväisellä kurssilla osallistujat saivat runsain mitoin käytännönläheistä tietoa liiton tehtävistä, arvoista sekä liitosta edunvalvojana. Siitä piti huolen kurssin vetäjä Tapani Eskola. Monet osallistujista hämmästelivätkin sitä, mitä kaikkea työelämässä voi eteen tulla. Kurssin virkistysosuus vei kursssilaiset yhdeksi iltapäiväksi Helsingin Vallisaareen meriluontoa ihastelemaan.
Taivas enteili sadetta vielä Helsingin kauppatorilla, mutta sää kääntyi paisteeksi saaressa. Kurssilaisille Vallisaari oli vielä valloittamaton linnake. Suomenlinnasta Vallisaaren erottaa Kustaanmiekan salmi. Aiemmin sotilaiden työpaikkana ollut Vallisaari avattiin yleisölle pari vuotta sitten. Sen vetonauloja ovat historia ja villihkö luonto korkeine kallioineen, kedonkasveineen ja hiekkarantoineen. JHL tutuksi -kurssilaiset kiersivät opastetun Aleksanterin kierroksen, jonka päänähtävyys on Aleksanterin patteri.
Vaimo mukaan kurssille
Pariskunta Karri ja Sirpa Etelä olivat lähteneet tutustumaan omaan liittoonsa Porista. Karri Etelä työskentelee Ulvilan uimahallin kiinteistönhoidossa ja vedenkäsittelyssä. Hän on ollut JHL:n jäsen vuodesta 2011. Sirpa Etelä on liittynyt JHL:ään vuonna 2014. Hän työskentelee terveydenhoitajana neuvolassa Porissa. Etelät ovat luontoihmisiä, ja kotipuolessakin vapaa-ajan harrastuksiin kuuluu retkeily ja siirtolapuutarhan hoito.
Karri Etelä ei ollut ensi kertaa pappia kyydissä, vaan hän on osallistunut JHL tutuksi -kurssille jo Raasepori-opiston aikaan. Hän on ollut aiemmin JHL:n aktiiveja ja toiminut Ulvilan kaupungin varapääluottamusmiehenä ja -työsuojeluvaltuutettuna. Ilman vaimoa JHL:n kesäretki olisi jäänyt häneltä väliin.
– Otin mukaani vaimon, että pääsin uudelleen tutustumaan liittoni JHL:n toimintaan. Mahtavaa, että järjestetään tällainen matalan kynnyksen tutustumiskurssi ay-liikkeeseen, Karri Etelä sanoi.
JHL tutuksi -kurssille saa tulla vaikka kuinka monesti, jos tuo mukanaan sellaisen jäsenen, joka ei ole vielä ollut tutustumiskurssilla.
Sirpa Etelä piti hienona, että kurssilla on myös kevyttä ohjelmaa mukana.
– Vaikka kurssin asiaosuus oli hyvä, en olisi lähtenyt pelkkää ay-asiaa kuuntelemaan, varsinkaan ilman miestäni. Olen oppinut täällä todella paljon. Kurssin vetäjä on hyvä, ja hänellä oli paljon käytännön esimerkkejä siitä, millaisiin tilanteisiin työelämässä voi joutua.
Sirpa Etelän työuralle ei osunut pahoja työpaikan selkkauksia.
– Jos nyt sellaisia tulisi, niitä olisi helpompi selvitellä, kun tietää, miten liitto voi auttaa. Plussaa on tutustuminen muihin JHL:äisiin eri puolelta Suomea, hän sanoi.
Iso liitto teki vaikutuksen
Päiväkotiapulainen Tuula Hyrkäs oli matkannut kurssille Kuusamosta asti. Hänelle kurssi oli ensimmäinen laatuaan. Jäsenyyskin oli tuore. Hän liittyi JHL:ään viime vuoden lokakuussa. Kurssin luonto-osuus oli hänelle kurssin vetonaula.
– Asun maalla, ja luonto on minulle tärkeää. Tämä luontoretki on aivan ihana juttu koulutuksen ohessa. Luonto on täällä kovin erilainen kuin Kuusamon Karhunkierroksen maisemissa.
Hyrkäs oli tyytyväinen myös liiton tarjoamaan asia-antiin.
– Hyvin on tullut uutta tietoa. En tiennyt juuri liiton asioista, ja liiton iso koko teki vaikutuksen. Jatkossa kiinnostaisivat myös liiton ammatilliset opintopäivät.
Kesäinen Helsinki veti myös työtoverukset ruokapalveluvastaava Jaana Kolin ja ravitsemistyöntekijä Sirpa Hillgénin kurssille. Koli on ollut liiton jäsenenä 10 vuotta ja Hillgén 25 vuotta. Kolille tutustumiskurssi oli neljäs, joten hän on tuonut mukanaan tutustumiskurssille jo kolme kertaa jonkun ensikertalaisen. Tällä kertaa koukkuun tarttui Sirpa Hillgén.
– Vaikka Salossa on oma hieno meriluonto, on kesällä kiva tulla Helsinkiin, ja ovathan opiston kurssit tosi kivoja. Vielä kun sain Sirpankin mukaan, Jaana Koli iloitsi.
Hillgénille osa liiton asioista oli tuttuja.
– Mutta aina oppii uutta. Kurssin vetäjällä oli paljon käytännön esimerkkejä työelämästä, sen ongelmista ja liiton keinoista ratkoa niitä.
Vallisaaren kierroksen päätteeksi risteiltiin vielä Helsingin merellisissä kaupunginosissa.