10.10.2018

Verratonta vertaistukea – Svetlana ja Taha ohjaavat maahanmuuttajia suomalaiseen työelämään

Ensimmäiset Ote työhön -hankkeen työelämäohjaajat valmistuivat viime keväänä.  Toiminta on nyt pyörähtänyt käyntiin myös vertaisryhmissä.

Svetlana Jaska ja Taha Omri  olivat ensimmäisten valmistuneiden työelämäohjaajien joukossa. Nyt he itse puolestaan ohjaavat vertaisryhmää, jossa opastavat työelämän ja työllistymisen monissa mutkissa.

He ovat mitä mainioimpia hommassaan, koska pystyvät itsekin maahanmuuttajina asettumaan ohjattaviensa asemaan.

Työelämäohjaaja Svetlana Jaskalle aikuisryhmän ohjaus oli uutta ennen viime kevään koulutusta. Hän on huomannut, että työ koulunkäyntiohjaajana antaa myös hyviä eväitä ohjata vertaisryhmää.

– Silloin kun muutin Suomeen noin 15 vuotta sitten ei vastaavaa tukea ja ohjausta ollut saatavana. Kuitenkin polkuni työelämään oli onneksi aika suora. Kävin päiväkoulun ja pääsin kesätyöstä vakituiseen työhön, Svetlana Jaska kertoo.

Tällä hetkellä Svetlana Jaska työskentelee ala-asteella koulunkäyntiohjaajana. Aiempaa työkokemusta kertyi kahdeksan vuoden ajan vaatemyyjänä Lindexissä.

Hän on oikein tyytyväinen, että osallistui kevään Ote työhön -hankkeen työelämäohjaajakoulutukseen. Hän kehuu ryhmän henkeä, ja kertoo, että monien kurssilaisten kanssa ollaan edelleen päivittäin yhteyksissä .

Taha Omri muutti Marokosta kuutisen vuotta sitten Suomeen. Hän on paitsi Svetlana Jaskan ohjaajapari, myös kollega työelämässä. He toimivat koulunkäyntiohjaajina Laakavuoren ala-asteella Helsingissä. Omrilla on aiempaa työelämäkokemusta niin käsipalloammattilaisena kuin tietokoneasentajana.

Kumpikin haastateltava kertoo saaneensa omasta keväisestä työelämäohjaajakurssista irti paljon. Ryhmien ohjaaminen ja eri kulttuureista tulevien ihmisten kohtaaminen tulivat tutuiksi. Suomen kielellä tapahtunut opiskelu vahvisti samalla omaa kielitaitoa.

Vertaisryhmiä ohjatessa pääsee jakamaan ja vertaamaan omia kokemuksia ja näkemyksiä
Suomen joskus monimutkaisestakin työ- ja koulutusmaailmasta. Svetlana Jaska kertoo, että vertaistukiryhmä on niin sanana kuin käsitteenä monille vieras. Esimerkkinä hän mainitsee Venäjän.

Ohjaajat aloittavat aina tapaamiskerrat jollain hauskalla pelillä tai leikillä. Ihmiset ovat aluksi monesti vähän ujoja ja arastelevat suomen kielen puhumista, joten sopivalla tavalla rentouttava ja tunnelmaa vapauttava aloitus on paikallaan.

– Vertaisryhmässä jaamme hyötytietoa sekä työmarkkinoista ja työkulttuurista. Käymme esimerkiksi läpi työhön liittyviä termejä. Vaikkapa työsopimus ja työehtosopimus menevät hyvin helposti sekaisin, Taha Omri toteaa.

Taha Omri on Svetlana Jaskan työpari Ote työhön -hankeen vertaisryhmän vetäjänä.

Hän jatkaa, että tärkeää on myös työelämän oikeuksista kertominen. Vertaiskoulutus sisältää paljon konkreettisia esimerkiksi työnhakuun liittyviä harjoituksia. Ryhmässä käydään läpi esimerkiksi cv:n tekeminen ja työhaastattelutilanteita.

Ryhmien tapaamisessa on aina varattu aikaa myös ohjattavien omille kysymyksille.

– Pyydämme kurssilaisia miettimään valmiiksi ihan konkreettisia kysymyksiä, joista heille on hyötyä, Svetlana Jaska kertoo.

Vertaisryhmä kokoontuu yhteensä kahdeksan kertaa, joten porukasta ehtii muodostua tiivis ryhmä. Kokemuksia esimerkiksi parhaiksi osoittautuneista kielikursseista ja muista koulutuksista vaihdetaan ahkerasti.

Kumpikin vertaisohjaaja suosittelee lämpimästi hakemista työelämäohjaajakoulutukseen.

–  Vapaaehtoistyöstä saa itselleen tosi paljon. Pääsee jakamaan omaa osaamistaan ja tulee hyvä mieli, kun huomaa, että ohjauksesta on jollekin aidosti hyötyä, Taha Omri sanoo.

–  Kannattaa ehdottomasti hakeutua työelämäohjaajakoulutukseen! Se on erilainen ja myös itselle varmuutta tuova kokemus, Svetlana Jaska toteaa myös.